Kiracılar ve ev sahipleri arasında en sık yaşanan sorunlardan bir tanesi de kira ödemeleri olmaktadır. Günümüzde gerek yaşanan ekonomik sebepler, gerekse diğer sebeplerden dolayı çok sayıda kiracı kiralarını aksatıyor veya uzun süre hiç ödemiyor. Peki kiracı kirasını ödemezse ne olur? Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?
Kiracı Kirasını Ödemezse Ne Olur?
Kiracılar kiralarını ödemezse, konut sahipleri noter üzerinden 1. Haklı ihtarname çekebilmektedir. Bu ihtarname kiracıya 30 gün süre tanır. Şayet 30 günlük sürenin sonunca ödemeler yapılmamışsa, 2. Haklı ihtarname çekilir. Bu iki ihtar çekildikten sonra ev sahipleri tahliye davası açmaya hak kazanmaktadır. Bu yapılabilecek yollardan bir tanesidir.
Kiracı kirasını ödemezse yapılabilecek şeylerden bir tanesi de icra takibi ve tahliye istemi yöntemidir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için öncelikle icra takibi başlatılması gerekmektedir. Uygulamada buna 7-30 adı verilmektedir. Kiracı icra takibi eline ulaştıktan sonra 7 gün içerisinde itiraz etmezse ve 30 gün içerisinde de borcunu ödemezse ev sahibi haklı olarak tahliye davası açmaya hak kazanmaktadır. Genelde mahkemeler aksi bir durum yoksa ilk duruşma sonucunda tahliye kararı vermektedirler. Bu süreç ortalama olarak 3-4 ay gibi bir süre zarfını kapsamaktadır.
Kiracı Kirayı Ödemeden Kaçarsa Ne Yapılır?
Bu konuda ev sahiplerinin karşılaşmış oldukları en büyük sorunlardan bir tanesi de kira sözleşmesi devam ederken, kiracıların borçlarını ödemeden evden kaçmalarıdır. Bu durum genel olarak sık sık karşılaşılmaktadır. Burada kira sözleşmesi devam ettiği için herhangi bir işlem gerçekleştirilememektedir. Ev sahipleri bu hususta tebligat hukuku açısından büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Kiracının kiracı olarak oturmuş olduğu eve yapılan tebligat muhtarda kaydı bulunmadığı için geçerli olmamaktadır. Burada resmi kurumlardan alınan birimlere tebligat yapılması bu yönteme göre de yapılan tebligat geri dönüyorsa Tebligat Kanunu 35. maddeye göre tebligat yapılması gerekmektedir. Bu süreç epey bir zaman zarfını kapsadığından sözleşmenin Noter aracılığıyla yapılmasını şiddetle tavsiye etmekteyim. Noter vasıtasıyla yapılan sözleşmelerde sözleşmedeki adres geçerli tebligat adresi olarak hukuken kabul edilmektedir.
Kira sözleşmeleri ve kanunlar sadece ev sahiplerinin değil aynı zamanda da kiracının haklarını korumaktadır. Şayet kiranızı düzenli ödemişseniz ve bu hususa rağmen ev sahibi kirayı ödemediğinizi iddia ediyorsa, bu durumda ispat zorunluluğu kiracıya aittir. Borcun ödendiğini bankanızdan çıkartacağınız dekontlarla ispat edebilirsiniz. Düzgün ödeme yapılmışsa ve bu ödemeleri kanıtlayabileceğiniz şekilde yani banka aracılığı ile yapmışsanız kiracı olduğunuz süre zarfında herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Bu yazımızda kiracıya icra takibi nasıl yapılır, kiracı kirayı ödemezse ne olur, kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkartılır, kiracı kirasını ödemiyor, kiracı kirayı ödemeden kaçarsa ne yapılmalı gibi konularda detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER KİRA HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, kira konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan kira duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
kiracımla sözleşme olmadan 32 ay oturdu son üç ay kirayı vermden cıktı çıkalı 5 ay oldu bu süre içinde alacağım 500 tl kaldı kendisi belediyede çalışıyor ben ne yapabilirim