Yatırım amacıyla konut satın almak kira geliri gibi önemli bir avantaj barındırmaktadır. Ancak bunun bir de vergi yükü bulunmaktadır. 2012 yılının Mart ayında yürürlüğe giren bir kanun ile evi veya iş yeri kira durumunda olan her vatandaş gelirlerini beyan etmek, bildirmek zorunda kaldılar ve gelirlerine göre belirli bir vergi ödemekle yükümlendirildiler.

Kira Geliri Verisi Nedir?

Kira geliri vergisi dediğimiz zaman, genel olarak aklımıza gayrimenkul kiralamasından elde edilen gelir gelse de, Gelir Vergisi Kanunu Madde 70’te kira gelirinin arazi, bina, motorlu taşıtlar olarak genişletmiştir. Kira geliri vergisinin, emlak vergisinden  veya diğer vergilerden farkı, kira elde edildikçe ve belirli limiti aştıkça verilen vergidir. Kira gelirlerini elde eden kişinin iş yeri olması, gerçek kişi olması yada kiraya verdiği yerin mesken yada iş yeri olmasına göre değişiklikler arz etmektedir. Eğer kiraya veren kişi bir gerçek kişi ise ve herhangi bir vergi mükellefiyeti yoksa diğer bir tabir ile kiraya verdiği yer aktifine kayıtlı değil ise yıllık olarak kira gelir beyannamesi vermek zorundadır. Ancak bunun istisnai olarak her sene yeniden belirlenen bir sınırı bulunmaktadır.



Eğer iş yeri veya mesken gelirlerimiz bu belirlenen tutarları aşıyor ise ikametgahımızın olduğu en yakın vergi dairesine başvurarak veya 2012 yılından itibaren maliye bakanlığının internet sitesinde  önceden vermiş olduğunuz bilgilere veya adınıza yatan kira gelirlerinizin tespitine göre hazırlanmış olan beyannameyi doldurarak, online olarak verebileceğiniz beyanname ile kira gelirlerinizi beyan edebilirsiniz. Gerçek kişi mükellefler elde etmiş oldukları kiraların istisnayı aşmaları durumunda  online olarak kira beyannamesi vermeleri haricinde mali idareye şahsen başvuruda bulunarak veya bir mali müşavir aracılığı ile beyannamelerini verebilirler.

Beyannamelerini vermeleri halinde beyanlarına esas bir matrah oluşacaktır. Eğer gerçek kişi gayrimenkulünü iş yeri olarak kiraya vermiş ise, gayrimenkulü kiralayan şirket veya gerçek kişi şirket gayrimenkul sahibi adına vermiş olduğu kiradan brüt üzerinden yüzde 20 yani net üzerinden yüzde 25 her ay yada 10 kişi altında işçi çalıştırıyor ise 3  ayda bir stopaj beyannamesi yoluyla kiraya veren kişi adına, devlete vergisini kesinti yoluyla öder.

Kira Geliri İstisnası Nedir?

Kira geliri vergilerinin tahsil edilmesinde konutlar için 3.300, iş yerleri için se 27.000 TL’lik bir sınır bulunmaktadır. Bu sınıra istisna sınırı denir. Kira gelirleri bu sınırları aşan taşınmaz sahipleri, gelirlerini beyan ettirdikleri takdirde ödeyecekleri vergilerden istisna tutarı düşürülür. Bu tutar yıllık toplam gelir üzerinden değerlendirilir.

Bu yazımızda iş yeri kira gelir vergisi nedir ve mesken kira gelir vergisi nedir ile kira gelir vergisi ve beyanı hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Kira gelir vergisi hakkında soru, sorun veya görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.