Vatandaşlar 2012 yılında çıkan kanunla ev ya da iş yeri kira elde etmeleri durumunda gelirlerini beyan etmek zorundadırlar. Kira gelir beyannamesi verdikten sonra ise hesaplanan rakamlarca kira gelir vergisi verirler. Yıllık 27 bin TL işyeri kira geliri ve 3,600 konut kirası geliri elde eden vatandaşlar, istisnai durumlar haricinde kira gelir vergisi ödemekle yükümlüdürler. Peki kira gelir beyannamesi vermemenin cezası nedir?
İçindekiler
Kira Gelir Vergisi, Beyannamesi Vermeme Cezası Nedir?
Vatandaşlar elde ettikleri kira gelirlerini her yılın Mart ayında beyan ederler ve çıkan vergiyi de Mart ve Temmuz olmak üzere iki eşit taksitle ödeyebilirler. Kira geliri elde etmesine rağmen kira gelirini beyan etmeyenler ya da düşük beyan edenlerin tespiti halinde ceza kesilmektedir. Kira bankadan ödenmezse ayrı ceza, beyanname verilmezse de ayrı cezası vardır.
Kira bankadan ödenmezse cezası nedir?
Bu ceza günümüz itibariyle kira bedelinin yüzde 5‘i kadar (her bir işlem için) öngörülmektedir. (ceza, özel usulsüzlük cezasından düşük olamıyor.) Ceza; konut kiralarında yalnız mülk sahibine, işyeri kiralarında ise hem mülk sahibine hem kiracıya öngörülmekte.
Kira geliriniz ne kadar olursa olsun, kira gelirinden kazandığınız rakamın 3 bin 600 lirası istisna tutar olarak kabul edilmektedir. Yani bu rakamın vergisi ödenmez. Öncelikle kira gelir beyanı verilmemesi durumunda bu istisnai tutar ortadan kalkmaktadır. Yani bu rakam da ödeyeceğiniz vergiye dahil edilir ve zarar etmiş olursunuz. Ayrıca beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi hesaplanır ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Aylık yüzde 1,40 gecikme faizi hesaplanır. Vergi Usul Kanunu’nda beyanname vermeyenler için iki kat 1. derece usulsüzlük cezası da öngörülmektedir.
Bu haberimizde Kira geliri beyannamesi vermemenin cezası ne kadardır, nedir? Kira beyannamesini geç vermek yada hiç vermeyenlerin durumu ne olur? Kira gelir vergisi ödememenin cezası nedir? Kira gelir vergisi ödenmezse ne olur? Kira gelir beyannamesi yaptırmama cezası ne kadardır detaylı olarak anlattık. Konu hakkında soru, sorun yada görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.
DİĞER KİRA GELİR VERGİSİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, kira gelir vergisi konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan kira gelir vergisi duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Slm ev almayı düşünüyorum kiraya vermeyi yatırım için aylık 950tl getirisi olan bir evin nekadar vergi ödemek zorunda kalırım bunun bana bilgisini verirseniz ona göre yatırım için böyle bir hamle yapmak iyimi olur yada olumsuz yonlerini görmem açısından iyi olur hayırlı çalışamalar
Faydalı..
Bir evim var kiraya vermişim maliyeye bildirmek zorunluluğum varmı? Aynı zamanda kirada oturuyorum evim 900 TL kirada ve ben 1500 TL kira ödüyorum. Lütfen aydinlatirmisiniz
son derece aydınlatıcı. teşekkürler. benim aklıma takılan ve cevabını bulamadığım soru şu; faraza 10 yıl, 15 yıl önce beyana tabi olduğu halde , hiç beyan edilmemiş ve dolayısı ile vergisi ödenmemiş kira gelirleri için, herhangibir yaptırım mevcutmudur. saygılarımla.
Doğan Ünal Bey, Kira geliri vergisi ve beyannamesi zorunlu olduğu tarihten itibaren vermemek cezaya tabidir. Yani bir sene iki sene geçti diye bir şey söz konusu değil. Şikayet durumunda bu vergi şahıstan tahsil edilir.
Geçen yıl kira geliri elde ettiğime rağmen kira beyanı veremedim bu sene vereceğim geçmişe dönük ceza yer miyim aylık 320 tl alıyorum