İçindekiler
Kira depozitosu nedir?
Bir evi kiralamak istediğiniz takdirde, eve ilk girişinizde kira bedelinin yanında sizden depozito adı altında bir ödeme de talep edilebilir. Kira depozitosu, Kiracılar Yasasına göre vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parasına verilen isimdir. En fazla üç aylık kira tutarınız kadar istenebilmektedir. Sözleşmenin bitmesi durumunda ve ev ile ilgili bir problemin yaşanmaması durumunda kiracıya geri ödenmektedir.
Depozito ne kadar olmalı, ne kadar alınır, verilir?
Depozito miktarı aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir. Yani 5000 TL’ye bir evi kiraladığınız düşünüldüğünde ev sahibi sizden en fazla 15.000 TL depozito parası yani güvence parası talep edebilir. Bu miktarı ev sahibiyle anlaşmanız durumunda peşin olarak değil de, taksit taksit de ödeyebilirsiniz. Peki depozito nasıl geri alınır?
Evden çıkarken depozito nasıl geri alınır?
Kiracı evden çıkarken harici olarak boya masrafı, tadilat, fatura masrafı gibi çeşitli maddi zararlar bırakmadıysa depozitoyu geri alma hakkına sahiptir. Ancak bu şekilde zararlar varsa bu zararların depozito parasından karşılanmasının ardından, şayet geriye depozito parasından kalırsa o miktarı alabilir.
Depozito yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere alınmasının ardından bir vadeli hesaba yatırılmalıdır. Bu vadeli hesaptan kiracı veya ev sahibi birbirlerinden habersiz olarak bu paraya dokunamazlar. Akabinde vadeli hesaptan elde edilecek faiz geliri de kiracıya ait olmaktadır. Yani 15.000 TL depozito verildiğini düşünelim. Akabinde bir yıl süre zarfında %13 faiz uygulandığını hesaplarsak paranız 16.950,00 TL olacaktır. Üç yıl sonunda ise bu para 20.850,00 TL’ye çıkacaktır. Yani evde herhangi bir maddi hasar olmaması durumunda kiracı vermiş olduğu depozito parasını değil, depozito parası ve faiz gelirini geri alacaktır. Evden çıkarken depozito parasını talep etmeniz durumunda bahsettiğimiz üzere evde maddi bir kayıp söz konusu değilse, konut sahibi depozitoyu size geri vermek zorundadır. Peki ya vermeye yanaşmazsa?
Ev sahibi depozitoyu iade etmiyor, vermiyor?
Öncelikle depozito verirken, depozitonun verilme tarihini, nedenini ve ne kadar verildiğinin üzerinde belirtilmiş olduğu yazılı ve ıslak imzalı bir belgeyi ev sahibinizden talep edin. Aksi durumunda depozito verilmedi şeklinde durumlarda, depozito verdiğinizi ispat etmeniz de zor olacaktır. Akabinde evde bir maddi hasar oluşmamasına rağmen ev sahibi depozitoyu geri vermek istemezse, hukuki yollara başvurabilirsiniz. Tüketici Yasası’nda sözleşmedeki haksız şartlar maddesine göre, depozito geri verilmediğinde kiracı hakkını arayabilir. 4077 sayılı yasanın 4A maddesi de ayıplı hizmet kavramını düzenliyor, buna dayanarak da işlem yapılabilir. Ev sahibinin depozitoyu ödemek istememesi ya da evin hasar durumunu abartarak depozitodan daha çok kesinti yapmak istemesi durumunda, kiracının ilk olarak ev sahibinin aleyhine icra takibi açtırması ve depozitoyu ev sahibinden talep etmesi gerekir. Yargıtay tarafından şimdiye kadar görülen çok sayıda davada depozitonun geri verilmesi kararı çıktığı görülmüştür. Bu sebepten dolayı ev sahibiniz depozitoyu geri vermeye yanaşmazsa muhakkak hukuki yollara başvurmanızı ve hakkınızı aramanızı öneriyoruz.
Depozito ne zaman iade edilir?
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.
Kiracı olduğum ev satıldı, depozitoyu kimden almalıyım?
Kiracı olarak oturduğunuz evde depozitoyu eski ev sahibiniz vermelidir. Eski ev sahibiniz depozitoyu yeni ev sahibinize iletebilir ve o da evden ayrılmanız durumunda tarafınıza verebilir. Bunun dışında depozitoyu doğrudan tarafınıza da verebilir. Şayet eski ev sahibi depozitoyu vermezse hem kiracı hem de yeni ev sahibi dava açma hakkına kavuşmaktadır.
Bu yazımızda depozito bedeli hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer sayfamızdan kiracı olduğum ev satıldı ne yapmalıyım konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.
DİĞER DEPOZİTO HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, depozito konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan depozito duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Benim eski ev sahibim depozito mun üstüne yatti vermiyor ne yapmaliyim