Kınama cezası, kişilerin bulunduğu kurum ya da topluluktaki kurallara fiilen uymamaları ve disipline aykırı hareket etmeleri sonucunda alınan cezadır. Kınama cezası ağırlıkları bakımında maaştan kesme cezası ardından ikinci sırada yer alan cezadır. Kınama cezası davranışlarında ya da tutumlarında kusurlu olduğunu kişiye yazılı olarak bildirilmesidir.

Kınama Cezası Hangi Durumlarda Verilir?

Kınama cezası kolay verilebilen bir ceza değildir. Memuriyette alınan kınama cezaları sicile işlenmektedir. Kınama cezası almayı gerektiren bazı durumlar şunlardır;



  • Üst makamdaki memura hareket ve tavırlar ile saygısız davranmak
  • Devlet tarafından memuriyetini yapması için verilen eşyayı ya da aracı keyfi işlerde kullanmak
  • Devletin zimmetlemiş olduğu eşyayı ya da aracı kaybetmek
  • Memur arkadaşlarına hareketler ile saldırmak ve rencide edici sözler söylemek
  • Üst makam tarafından verilen emirleri yerine getirmemek.

Kınama Cezası Kaç Yılda Silinir?

Kınama cezaları disiplin müfettişleri tarafından verilir. İlgili kurumdaki müfettişler gerekli gördükleri takdirde kişi için disiplin soruşturması başlatabilirler ve soruşturma başlatıldığında ilgili kişiden davranışları ile ilgili olarak savunma istenir. Savunmanın alınmasının ardından disiplin soruşturması tamamlanır ve kınama cezası gerektiren durumlardan birisi yaşanmış ise soruşturma bittikten 15 gün içerisinde kişiye hakkındaki kınama cezası bildirilmelidir. Kınama cezası alan kişi davranışlarına dikkat eder ve disiplin soruşturması yaşamasına neden olacak herhangi bir faaliyette bulunmaz ise 5 yıl sonra dosyasına işlenmiş olan kınama cezasını sildirebilir. Bunun için üst memura başvurması gerekmektedir. Gerekli incelemeler yapılıp kişinin kendini düzelttiğine karar verilir ise hakkındaki kınama cezası özlük dosyasından silinir.

Kınama Cezası Memuriyete Engel Mi?

Kınama cezası alan kişiler devlet memuru olabilirler ancak kınama cezası aldığı davranışları devam ettirmeleri halinde kıdem olarak yükselmeleri yönetmelikler ile engellenmiştir. Kişi kınama cezası aldığı davranışları devam ettirmesi halinde kınama cezasından daha büyük cezalar alacak meslekten uzaklaştırmaya varan cezalar ile karşı karşıya kalacaktır. Bu yazımızda kınama cezası hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer sayfamızdan memuriyet dondurulabilir mi öğrenebilirsiniz.


DİĞER EĞİTİM HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, eğitim konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan eğitim duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.