Kantara Hangi Araçlar Girmek Zorundadır?

Kantar, ağırlık kaldıran ve cismin ağırlığını gösteren bir çeşit alettir. Ancak buradaki kantar, ulaştırma bakanlığı tarafından ticari büyük araçların ağırlığını ölçen özel bir alettir. Türkiye’nin 24 civarında önemli giriş çıkışlarda yol kenarı denetim istasyonları bulunmaktadır. Sadece aracın ağırlığını değil ayrıca plaka kontrol, sürücü ve belgeleri kontrol etmekle yükümlüdürler. Bu istasyonlar 7 gün 24 saat çalışmaktadır. Zamanla bu yol denetimi daha sıkı hale getirmek için istasyonlar arttırılmaktadır.

Yolların bozulmasında büyük rol oynayanlar fazla tonajlı araçlar çeşitli trafik kazalarına sebebiyet olmaktadır. Bu anlamda yol denetim istasyonları devreye giriyor ve ağırlık limitini aşanlara idari para cezası keserek olası kazaları bu şekilde önlemiş olmaktadır. Kantara girme zorunluluğu olan araçlardan bahsedecek olursak,



  • Tır
  • Kamyon
  • Yük Kamyonları
  • Nakliye Kamyonları

Şeklinde ticari büyük araçların girme zorunluluğu bulunmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışı ticaretlerinde bazen kamyonlar ve tırlar yük olarak limitlerinin üstünde ağırlık alıyor ve birçok kazalara sebebiyet veriyor. Bu durumlara önlem olmak amacı ile yol kenarı denetim istasyonları, her ticari tır ve kamyonu denetime alarak ağırlık, plaka ve belge kontrolü yapmaktadır. Ancak kantara hızlı girip fren yapanlar yüksek ağırlığı çıktığından dolayı ceza yiyebilmektedir. Bundan dolayı polisler uyarsa da ilk defa kantara girenler bu hataya düşerek ceza almaktadır.

Bu araçların kantara girme zorunluluğu denetim ve kontrol için önemli olduğundan dolayı denetim istasyonu öncesi uyarı levhaları ile sürücüler bilgilendirilmekte ve ona göre hazır olmaları gerekmektedir. Ancak ilk defa bu deneyimi yaşayanlar çoğu kez kantara dahi çıkmadan hızlıca geçiyor ve daha sonra ceza aldığında ise şaşırıyor. Bundan dolayı hiçbir şekilde ticari olarak çalışan yük tır ve kamyonlar kantar gördüğü zaman yavaşça istasyona girmeli ve hızlıca geçmemeli ya da hızlı girmemelidir.

Kantara Girmeme Cezası Nedir?

Kantara girmeme cezası, Trafik Cezası Yasalarının 65/4 maddesi gereği ağır cezalara tabi tutulmaktadır. Kantar ile yol denetim istasyonu olası kazaları ve çeşitli yasa dışı olayları engellerken, bazı sürücüler yakalanmamak adına kantarı geçiyor. Bazıları ise ilk defa deneyim yaşadıkları için bilgisiz bir şekilde kantarı geçiyor.

Yasada bulunan maddeye göre, yol denetim istasyonlarında ışık, ikaz, levha, ses ya da görevli olan kişilerin dur ikazına karşı sürücü durmuyor ve yoluna devam ediyor ise trafik ceza kanuna göre idari para cezası verilmektedir. Bu idari para cezası 3.339 TL şeklindedir.

Bu cezanın yanı sıra kantara giren araçlar ağırlığı ve limitinden fazla tonaj aşım cezası uygulanmaktadır.

İHLALCEZA MİKTARIİNDİRİMLİ CEZA TUTARI
Tonaj cezası %3,75 + 500 Kg dan %101665 TL1248,75 TL
Tonaj cezası %3,75 + 500 Kg dan %153339 TL2504,25 TL
Tonaj cezası %25 aşmak5010 TL3757,5 TL
Tonaj cezası %25’in üzerinde aşmak6690 TL5017,50 TL
Max. Dingil ağırlığını aşmak1665 TL1248 TL

Bu anlamda sürücülerin daha dikkatli olması gerekmektedir. Bu cezalar için trafik ceza kanunun 65/1 maddesine bakmanız gerekmektedir. Şayet kantara girdikten sonra eksik başka evraklarınız bulunuyorsa da bunlar için ayrıca trafik cezası uygulanacağını unutmamanız gerekmektedir. Diğer sayfamızdan trafik cezası sisteme ne zaman düşer öğrenebilirsiniz.


DİĞER KANTARA GİRMEME CEZASI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, kantara girmeme cezası konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan kantara girmeme cezası duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.