Kalın Bağırsak ( Rektum ) Kanseri Nedir?

Kalın bağırsağın makata yani anal kanala yakın olan bölümüne rektum adı verilmektedir. Bu bölümden kaynaklanan kötü huylu tümörlere ise rektum kanseri denir. 35 yaşını geçen insanlarda daha sık görülmekle beraber en çok 50 yaş ve üstü kişilerde görülür. Rektum kanseri en sık rastlanan üçüncü kanser tipi olmakla beraber,  en fazla ölüme sebebiyet veren ikinci kanser çeşididir. Yapılan bir araştırmaya göre kalın bağırsak kanseri her yaşta görülebilen bir hastalık olmasına karşın, hastaların yüzde 90’ından fazlası 40 yaş ve üzeri kişilerden oluşmaktadır. Bu yaştan itibaren rektum kanseri olma olasılığınız her 10 yaşta bir iki katına çıkmaktadır. Şayet ailesinde böyle bir hastalık bulunan kişiler varsa, kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığı da artmaktadır.

Türk halkının bir çok sorunu umursamaması yada tuvalet ile ilgili sorunları söylemeye çekinmesinden dolayı ne yazık ki hastalığın teşhisi geç konulmaktadır. En önemli rektum kanseri belirtileri arasında dışkılama şeklindeki farklılıklar ve makattan gelen kırmızı taze kandır.  Ülkemizde yılda ortalama 4 bin kişiye rektum kanseri tanısı konulmaktadır.



Rektum Kanseri Ne Sıklıkla Görülmektedir?

  • Dünyada her sene 1.2 milyon ve Avrupa’da yılda 140.000 adet yeni rektum kanseri tanısı konulmaktadır.
  • Yaşam boyu bir kişinin rektum kanseri geçirme olasılığı %5 ila %6 arasında belirlenmiştir. Bu oldukça yüksek bir rakamdır.
  • Kalın bağırsak kanserleri ve rektum kanserleri tüm kanser çeşitlerinin %10’unu oluşturmaktadır.
  • Erkeklerde rektum kanseri görülme olasılığı, kadınlara göre 1.4 kat daha fazladır.
  • Rektum kanseri görülme olasılığı 35 yaşından itibaren büyük bir artış göstermektedir. En fazla ise 70 ve üzeri yaş gruplarında görülür.

Rektum Kanserine Yakalanmada Risk Oranları

Diyet : Yağ ve kırmızı etten zengin ürünler tüketmek rektum kanserine yakalanma olasılığını arttır. Bunlara karşın liften zengin ve hayvani yağdan fakir bir beslenme şekli dışkıyı yumuşatır ve kanser için risk faktörlerini azaltır.

Genetik : Rektum kanseri hastalarının %5 ila 10’unun ailesinde de bu hastalık görülmektedir.  Birinci derece yakın bir akrabanızda rektum kanseri varsa, bu hastalığa yakalanma riskiniz %2.4 fazladır.

Polip : Kalın bağırsağından polis alınan kişilerde hastalığa yakalanma riski daha fazladır.

Alkol: Günde 30 gramdan fazla alkol alımı

Sigara

Yaş: 50-75 yaş arası kişiler

Rektum kanseri ne yazık ki ülkemizde erken tanısı konulabilen hastalıklardan bir tanesi değildir. Bunun da en büyük sebebi alışkanlıklarımızdan gelen yanlışlardır. Öyle ki makat ile ilgili sorunları, dışkılama problemlerini en yakınımızdaki insanlarla bile çoğu zaman konuşmuyoruz. Bu durum ve tutum hastalığın ilerlemesine ve çok geç fark edilmesini sağlıyor. Her ne sebeple vücudun hangi bölgesinde olursa olsun sağlığınız için bir hekime görünmeyi ihmal etmeyin.

Rektum kanseri yani diğer adıyla kalın bağırsak kanseri nedir bahsetmeye çalıştık. Konu hakkında soru, sorun yada görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.