İtfaiyeci Kimdir?

İtfaiye kelimesi Türkçeye, söndürmek anlamını taşıyan Arapça kökenli itfa etmek sözcüğünden girmiştir. Yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel isme itfaiye denilmektedir. İtfaiyelerde çalışan yangın söndürmede görevli, can ve mal güvenliğini korumak için çalışan kimselere ise itfaiyeci denilmektedir.  İtfaiyeci yangınlara karşı önlem alınmasını sağlar, doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama, kurtarma ve ilk yardım müdahaleleri gerçekleştirir.

İtfaiye Teşkilatı Nasıl Kuruldu?

Ateşin hayatımızda aktif olarak kullanılması yanında yangınları da beraberinde getirdi. Yangınların doğurduğu büyük zararlar insanları yangınlardan korunmak için yöntemler aramaya itti. Eski dönemlerde, çeşitli topluluklarda farklı uygulamaları gerçekleştirilen yangın söndürme hizmetinin teşkilatlandırılması, 16. Yüzyıldan sonra olmuştur. Osmanlı döneminde 3. Murat zamanında çıkmış olan büyük yangınların ardından 1572 yılında bir ferman yayımlandı ve her evde bir küp su, merdiven, kazma ve kürek bulundurulması zorunlu kılındı. Fakat yangın söndürmede asıl önemli gelişme 18. Yüzyıl başlarında yaşandı. Davud isimli Fransız bir teknisyen yangın tulumbası icat etti ve bu tulumda çeşitli yangınlarda denendi. Daha sonra ise bu tulumbaların kullanımı oldukça zor olduğu için daha basit bir sistem geliştirildi ve bu aletleri kullanan bir teşkilat kurularak başına da Davut geçirildi. İlk itfaiye teşkilatı bu şekilde kurulmuş oldu. Ülkemizde ise modern itfaiye teşkilatı 15 Eylül 1923 yılında bakanlar kurulu kararı ile kuruldu.



İtfaiyecinin Görevleri Nelerdir? İtfaiyeciler Ne İş Yaparlar?

İtfaiyecilerin başlıca görevleri aşağıdaki gibidir;

  • Yangınlara karşı önlem alınmasını sağlar,
  • Yangına yol açabilecek nedenlerin araştırılması faaliyetlerinde bulunur,
  • Yangın sırasında canlıların veya eşyaların yangın yerinden dışarıya çıkarılmasını sağlar,
  • Yangın yerinden kurtarılan kişilere gerekirse ilk yardım müdahalesinde bulunur,
  • Ağır yaralı kişilerin, kişiye zarar verilmeyecek şekilde taşınmasını sağlar,
  • Sel, deprem, fırtına gibi doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama ve kurtarma çalışmalarında bulunur,
  • Yaklaşılması veya girilmesi için özel teçhizat gereken yerlerde mahsur kalan canlıların kurtarılmasını sağlar,
  • İtfaiye erleri arasındaki koordinasyonu sağlar.

itfaiyeci mesleği hakkında bilgi.

İtfaiyecilerin Kullandıkları Alet ve Malzemeler Nelerdir?

  • Su tankı,
  • Hortum,
  • Kurtarma ipi,
  • Miğfer,
  • El feneri,
  • Aspiratör,
  • Merdivenli araç
  • Isıya dayanıklı giysiler

İtfaiyecilerin Çalışma Ortamı ve Çalışma Koşulları

İtfaiyeciler yangın söndürme çalışmaları esnasında yangın bölgesinin dışarısında ya da içerisinde, kurtarma çalışmaları sırasında ise yangın alanında çalışmaktadırlar. Çoğu zaman açık havada ve oldukça tehlikeli koşullarda ( yanma tehlikesi, göçük altında kalma tehlikesi, boğulma tehlikesi, patlama tehlikesi ) görev yapmaktadırlar. Çalışma saatleri oldukça değişkendir. İtfaiyeciler çalışma anında meslektaşlarıyla ve diğer görevlilerle ( polis, jandarma gibi. ) iletişim halinde koordineli bir şekilde bulunmak durumundadırlar.

İtfaiyecilerin Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

İtfaiyeciler, belediyelere bağlı durumda faaliyet göstermekte olan itfaiye müdürlüklerinde ya da kendi itfaiye teşkilatını kurmuş olan tüm kurum ve kuruluşlarda iş bulabilmektedirler. Günümüzde oldukça yaygın hale gelen trafik kazaları, orman yangınları, sel, deprem, fırtına gibi olaylarda iyi eğitim almış, olaylara yerinde ve seri müdahaleler yapabilen bir itfaiye teşkilatına her zaman gereksinim duyulmaktadır. Bu şekilde iyi bir eğitim almış itfaiyecinin iş bulma olanağı yüksektir.

İtfaiyenin Telefon Numarası Kaç?

İtfaiye için acil durumlarda “110” telefon numarasını ücretsiz bir şekilde arayarak ihbarınızı anında gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yazımızda itfaiye nedir, itfaiye kelimesi nereden gelmektedir, itfaiyeci kimdir, itfaiyeciler ne iş yaparlar, itfaiyenin telefonun numarası kaç, itfaiyecilerin görevleri nelerdir detaylı olarak anlattık. Bir diğer yazımızda itfaiyeci nasıl olunur makalemizi ve itfaiyeci maaşları makalemizi de okumanızı öneririz. İtfaiyecilik hakkında tüm soru, sorun ya da görüşlerinizi ise yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.


DİĞER İTFAİYE HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, itfaiye konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan itfaiye duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.