İşten çıkarıldığınızda yada istifa ettiğinizde herhangi bir işe girene kadar mağdur olmamanız için verilen paraya işsizlik maaşı denilmektedir. İşsizlik maaşı almış olduğunuz maaşa yada çalışma zamanınıza göre değişiklik göstermektedir. Peki kimler işsizlik maaşı alabilir?

Kimler işsizlik maaşı alabilir?

Her çalışanın işsizlik maaşı hakkı saklıdır. Bunun sebebi çalışırken brüt maaşınız üzerinden işsizlik ödeneğine kesinti yapılmaktadır. Ancak işsizlik maaşı alabilmeniz için belirli şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir.  Bu şartlardan en önemlisi işten çıkarılmış olmak yada haklı bir sebepten dolayı işinizden ayrılmış olmaktır. İşsizlik ödeneği almak için 120 gün prim ödeyip çalışmak da istenilen bir diğer şart. Bunun yanında son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş yani sigortalı bir işte çalışmış olmanız da istenilen diğer bir şart.



Kendi isteğiniz ile işten istifa etmişseniz işsizlik maaşı alabilmeniz için haklı bir sebep gözetmeniz gerektiğiniz belirtmiştim.  Çalışma hayatında haklı fesih diye bir tanım bulunmaktadır. Şayet işten ayrılmanız bu sebeplerden birisine bağlı ise, İş-Kur bu yönde karar sunmuş ise işsizlik maaşı almanız için herhangi bir sorun yoktur demektedir.

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik maaşı almak için öncelikle işyerinizden bir işten ayrılma bildirmesi talep etmeniz gerekmektedir. Bu bildirge üç nüshadan oluşmaktadır. Bir tanesi size verilirken, diğeri İş-Kur’a, diğeri de işyerinizde kalır. İşKur daha sonra işten çıkarılma sebebinizi ve sigorta durumlarınızı inceleyerek işsizlik maaşı almaya hakkınızın olup olmadığına, şayet hakkınız varsa ne kadar alacağınıza karar vermektedir.

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

İşsizlik maaşı almak için işten çıktığınız tarihten itibaren 30 iş günü içerisinde herhangi bir İşKur şubesine şahsen yada internet üzerinden işsizlik ödeneği başvuru formu’na tıklayarak başvuru yapılması gerekmektedir. Şayet belirtilen süre içerisinden işsizlik maaşı başvurusu yapmamışsanız bu geçen sürelerin ödemesini İşkur’dan talep edemezsiniz. Başvurunuz onaylanırsa cep telefonuna bununla ilgili mesaj gelmektedir. Bu mesajı alarak herhangi bir PTT şubesine gitmeniz durumunda ise paranızı alabilirsiniz.

İşkur İşsizlik Maaşı Başvuru Formu için TIKLAYIN

Artık E-Devlet kapısı üzerinden de işsizlik ödeneği başvurusu yapabilmek mümkün. Yukarıda bulunan bağlantıya tıklayarak İşkur şubelerine direk müracaat etmenize gerek kalmadan işsizlik maaşı başvurusu yapabilirsiniz.  İşsizlik maaşı nasıl alınır, işsizlik maaşı için nereye başvurulur, işsizlik maaşı alma şartları nelerdir anlatmaya çalıştık. İşsizlik ödeneği hakkında merak ettiklerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan işsizlik maaşı nasıl hesaplanır öğrenebilirsiniz.


DİĞER İŞ HUKUKU HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, iş hukuku konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan iş hukuku duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.