İpotekli Eve Haciz Konur Mu?

İpotekli eve haciz konur mu sorusundan önce şunları bilmek gerekir; ipotek, örneğin evin, sahibi tarafından borçlu olması durumunda üzerine konulandır. İpotekli evler, teminat olarak görülmektedir. Haciz ise, borçlunun borcunu kendi arzusuyla ödememesi durumunda ortaya çıkan ve alacaklının isteği üzerine Devlet tarafından mal ve hakkına el konulmasına denir.

Şimdi, ipotekli eve haciz olur mu sorusuna geçersek; İcra ve İflas Kanunu’nun 82. Maddesinin 12. Bendine göre, borçlunun haline münasip evi haczedilemez. Burada belirtilen yasaya göre; borçlu ve ailesinin yaşamı insani nitelik taşıdığı için haciz uygulaması yapılamaz. Bu durum, sosyal ve ekonomik olarak borçlunun kötüye gideceği düşüncesiyle engellenmek istenmiştir.



İpotekli Eve Haciz Olur Mu?

İpotekli eve haciz olur mu sorusu iki şıkkı doğurmaktadır. Bunlar;

  1. Eğer haczedilecek eviniz ipotek altındaysa ve birden fazla eviniz bulunuyorsa
  2. Eğer haciz işlemlerinin uygulayacağı eviniz tek ise, başka bir mülkünüz bulunmuyorsa

Şimdi sırayla bunları açıklayalım;

Eğer, mevcut şekilde bir eviniz bulunuyorsa ve evinizden başka malınız mülkünüz de varsa haciz işlemleri uygulanabiliyor. Tapu dairesinden başlatılan icra işlemleri; kişinin gayrimenkulü sayılıp haciz işlemi başlatılıyor. Bu durumda tapu işlemleri; kişinin gayrimenkul değerini haciz edip icra yoluyla satışa sunuyor. Satış işlemlerinde öncelik ise; ipotekli alacaklının alacağı şekilde oluyor.

Tek İpotekli Eve Haciz İşlemi Yapılır Mı?

Buradaki tek kavramı, ipotekli ev dışında ipotek sahibinin başka bir malı olmamasını içermektedir. Eğer mevcut bir kişinin sadece bir adet gayrimenkulü varsa İcra Hakemliği’ne başvurularak haciz işleminin tek ev olması nedeniyle yapılamayacağı yazılı bir şekilde ifade ediliyor.

İpotekli eve haciz konur mu sorusu şöyle bir maddeye göre biraz daha genişliyor; eğer mevcut taşınmanız ipotek altında olup haciz işlemi girişimi başlatılacaksa ev, ekspertiz tarafından değerlendirmeye alınıyor. Bu değerlendirme sonucu eğer kişinin evi ortalama bir değerden yüksek ise ev yine haciz yolu ile alınarak icra ile satışa sunuyor. Bunun sonucunda; icradan satılan parayla ipotekli ev sahibine belli bir miktar para ödeniyor. Amaç ise; kişinin insani olarak zor durumda kalmamasıdır. Burada icra tarafından kendisine, ev alabilecek kadar para veriliyor.

Tüm bu süreçlerin yanında 2 yıl içerisinde hukuk önünde hacizlik bir işlem yapılmazsa, haciz işlemleri kendiliğinden sona ererek ‘haciz’ kavramı ortadan kalkıyor.

Bu yazımızda ipotekli eve haciz gelir mi, ipotekli eve haciz konulabilir mi ile banka ipotekli evin haczi konularında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER HACİZ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, haciz konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan haciz duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.