İçindekiler
İcradan ev almak riski mi, karlı mı?
Ülkemizde ev sahibi olmak oldukça zordur. Çünkü mevcut maaş miktarları ile ev fiyatları arasında büyük bir dengesizlik söz konusudur. Çoğu kişi ev sahibi olabilmek için yapmış olduğu birikimlerinin yanında oldukça yüksek faizlerle kredi çekmekte ve 10 sene 20 sene gibi uzun süreleri kredi borcu ödeyerek geçirmektedir. Bu yüzden kişiler daha ucuza konut sahibi olmanın yani ev sahibi olmanın yollarını aramaktadırlar. İhtiyaç sebebi ile ya da yatırım sebebi ile almak istediğiniz evi, icradan yarı fiyatına ucuza alabilmeniz mümkün olabiliyor. Tabi bu avantajlarının yanında icradan ev almak, çeşitli dezavantajlarda içermektedir. Bu yazımızda icradan ev almaya karar verip, nasıl hareket edeceğini bilmeyen, karşılarına çıkacak süreçten bihaber olan kişiler için detaylı bir yazı ele aldık. Yazımızın devamında icradan ev nasıl alınır detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Ülkemizde her gün çok sayıda konut, gayrimenkul ya da ev borçlarının ödenmemesi yüzünden el konularak, icradan satışa çıkarılmaktadır. Bu evler neredeyse değerinin %40’ına aşağısında fiyatlarla icradan satışa çıkartılmaktadır. Sizler de bu ihalelere katılabilir ve bu evlerin yeni sahibi olabilirsiniz. Peki icradan ev alma şartları nelerdir? İcra ihalesine kimler katılabilir, girebilir?
İcradan ev alma şartları nelerdir? İcra ihalesine kimler katılabilir, girebilir?
İcra ihalelerine 18 yaşını doldurmuş olan ve alacak olduğunuz evin değerinin %20’sini yanında bulunduran kişiler katılabilmektedir. Bu paraya teminat parası denilmektedir. Bu ihalelere katılabilmek için aranan başka bir şart bulunmamaktadır. Örnek olarak 200 bin TL değerinde bir evin ihalesine katılmak istiyorsanız yanınızda 40 bin teminat parası olması gerekmektedir. Aksi durumda ihaleye kabul edilmezsiniz. Bunun dışında yanınızda kimliğinizin de bulunması gerekmektedir.
İcradan ev nasıl alınır?
Şayet başvurunuzu yaptıysanız ve ihaleye katılmak için gerekli şartlara haizseniz, artık daha önceden belirtilen saatte salonda hazır bulunarak ihale sürecine geçebilirsiniz. Burada alacak olduğunuz konut ilk olarak evin değeri neyse %60’ı üzerinden satışa sunulur. Genel itibariyle ilk aşamada kişiler teklif vermekten kaçınmaktadırlar. Şayet burada herhangi bir alıcı çıkmaz ise de ev tekrar değerinin %40’ı üzerinden satışa çıkarılır. Daha sonra da kişiler ev için teklif vermeye başlarlar. Burada ev en yüksek teklifi veren kişinin olmaktadır. Bu en yüksek teklif bazen evin gerçek değerinin oldukça altında kalabilmektedir. Bazen de bu teklif evin değerinin üzerine bile çıkabilmektedir. Burada ihale sürecinin heyecanına kapılarak evin ederinin üzerinden teklifler verilmekten kaçınılmalı ve ev için kafanızda çıkacağınız rakamı daha ihaleye girmeden önce belirlemeli ve ihale sürecinde de bu rakamı aşmamaya gayret göstermelisiniz. Aksi durumunda icradan ev alarak karlı değil zararlı çıkabilirsiniz.
İlk ihalenizde ev, konut veya arsanın ihalesini kazanacaksınız diye bir durum söz konusu değildir. Sizden yüksek teklif veren kişi veya kişiler çıkabilir ve bu durum oldukça doğaldır. Bu hususta vermiş olduğunuz teminat ücretini herhangi bir kesinti olmadan geri alabilmeniz mümkündür. Bu süreçte bu ihaleleri takip ederek yeniden başka bir ihaleye girebilirsiniz.
İcradan ev aldıktan sonra yapılması gerekenler nelerdir?
Şayet ihale size kalmış ise ihale kanunlarına göre ihalede aykırılık yapıldığını düşünen diğer satıcılar 7 gün veya 1 yıl içerisinde ihalenin feshi davası açabilmektedirler. Malı satın alan kişi bu riski göz önünde bulundurmalıdır. İhale feshedilebilir ve satın aldığınız mal geri elinizden alınabilir. Bu süreçte ihalenin feshi durumunda yatırmış olduğunuz dosya masrafını geri alamazsınız.
Şayet bunun gibi bir sorunla karşılaşmazsanız 10 gün içerisinde evin değerinin tamamını yatırmanız gerekmektedir. Burada devlete ödemeniz gereken bir KDV tutarı da bulunmaktadır. Bu tutar 150 metrekarenin üzerindeki evlerde %18, altındaki evlerde ise %1 olarak belirlenmiştir. Daha sonra icra dairesi görevlileri tapuyu ihaleye kazanana tapunun tescil edilmesi için tapu müdürlüğüne yazı yazar. Yazı daireye ulaştıktan sonra tapu tescil işlemleri gerçekleşir. İcradan satın aldığınız daireyi Gelir Vergisi Kanunu gereğince 3 yıldan önce başka birisine satamazsınız. Satmanız durumunda aradaki fark kadar devlete gelir vergisi ödemek zorunda kalırsınız.
İcradan ev alırken nelere dikkat edilmeli?
- İhaleye girecek olduğunuz konut veya taşınmazın ilanını dikkatli bir şekilde inceleyin. Konut hisseli olabilir veya üzerinde rehin olabilir.
- Alacağınız olduğunuz konutun dosyasını inceleme ve hatta mümkünse adresini alarak bizzat görmelisiniz.
- -İkinci ihalenin riskini göze alın. Birinci ihaleye girmeyip ikinci ihalede daha fazla kişi varsa ve siz evi almak istiyorsanız, açık artırmada kapışabilir ve ilk ihaledeki fiyattan bile yüksek fiyata evi alabilirsiniz. Bu yüzden aç gözlü olmadan, evi almak istiyorsanız risk almadan ilk ihalede evi satın alabilirsiniz.
- İhaledeki açık artırma heyecanına kapılmayın. Açık artırmada diğer kişilerin fiyat artırımlarına mantıklı yaklaşarak fiyat yükseltin ya da çekilin. Yoksa kendinizi kaybedip muammen bedelin de üstünde evi alabilirsiniz.
Bu yazımızda icradan ev almak istiyorum, nasıl alırım, icradan ev nasıl alınır, icradan ev almak mantıklı mı gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer sayfamızdan icradan araba nasıl alınır öğrenebilirsiniz.
DİĞER İCRADAN EV İHALELERİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, icradan ev ihaleleri konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan icradan ev ihaleleri duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :