İçindekiler
İcra memuru nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
İcra memuru, mahkeme kararını tatbik ile borçludan borcunu alıp, alacaklıya vermekle görevli olan adliye memurlarıdır. İcra memurları Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurumların bünyesinde çalışan kamu görevlileridir. Peki icra memurları ne iş yaparlar?
İcra memurlarının görevleri, yetkileri ve sorumlulukları nelerdir?
İcra memurlarının yapmakla yükümlü oldukları çeşitli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bunlar;
- İcra memurunun asli görevi olarak emri düzenlemek birinci sırada yer alır
- Emri tebliğ etmeleri ve emri yerine getirmeleri gerekir
- Ödemeye ilişkin tüm tebliğleri ilgili kişilere iletmek
- Kati ve ihtiyati olan aynı zamanda kesinlik arz eden bir haciz kararı almak,
- Uygulamalı ve kesin olarak haciz işlemini yapmak
- Haciz yoluyla gerçekleştirilen tüm Menkul ve Gayrimenkullerin satım işlemini gerçekleştirmek
- Amirleri tarafından verilen tüm görevleri istisnasız olarak yerine getirmek
- Her konumda belediye başkanı ve kolluk güçlerinden yardım talep etmek
İcra memuru nasıl olunur?
İcra memuru olmak için illa ki hukuk fakültesi mezunu olmanıza gerek yoktur. Adalet meslek yüksek okullarından mezun olan kişiler de icra memuru olarak görev yapabilmektedirler. Bu bölümlerden mezun olan kişiler daha sonra Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan ilanlara başvuru yapmalıdırlar. Ancak başvuru için adaylardan belirli şartlar talep edilmektedir. Bunlar;
- Görev yapmasına engel bir hastalığı bulunmamak,
- Arşiv araştırması olumlu olmak,
- Türk Ceza Kanununun 53 üncü Maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir sene veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güvenli kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma , edimin iflasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak,
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
Gibi şartlar aranmaktadır. Bunun yanında da adaylarda Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS sınavı puanı aranmaktadır. Bu genel itibariyle 70’dir. Bu şartları sağlayan kişiler bakanlıkça açılan icra müdürü, icra memurluğu sınavına katılabilir. Akabinde sınavdan da yeterli puanı almanız ve bunun akabinde yapılacak olan mülakat aşamasını da geçmeniz durumunda icra memuru olarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Kurumlarca yapılmakta olan bu icra memuru alımlarının ilanlarına ise www.devlette.com adresimiz üzerinden ulaşmanız mümkündür. Bu ilanları takip ederek ilanlara başvuru yapabilirsiniz.
İcra memuru maaşları ne kadardır? Güncel icra memuru maaşları
İcra katiplerinin almış oldukları maaşlar hizmet yılına göre farklılık göstermektedir. Aşağıda vermiş olduğumuz tabloda aile yardımı, çocuk yardımı gibi çeşitli ek ücretler dahil edilmemiş olup taban maaşlardır.
- Lise mezunu icra memuru maaşı : 7008 TL
- Ön Lisans mezunu icra memuru maaşı : 7059
- Lisans mezunu icra memuru maaşı : 7069
Bu yazımızda icra memuru nedir, ne iş yapar, hangi bölümden alıyor, kimler olabilir, kaç para alıyor, nerede çalışır, olabilme şartları nelerdir gibi icra memuru olmak hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER İCRA MEMURU HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, icra memuru konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan icra memuru duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :