Günümüzde hava yolu taşımacılığı muazzam bir hızla büyümeye devam ediyor. Artık insanlar zamandan ve maddiyattan tasarruf etmek adına havayolu ile ulaşım sağlamayı tercih ediyorlar. Sektörün bu denli büyümesi, kuşkusuz sektörde istihdam edilen kişi sayısını da arttırmış durumda. Ülkemizde bulunan havayolu firmalarında sayısız iş kolunda çok sayıda kişi istihdam ediliyor. Bunlardan en bilineni de kuşkusuz hostesler. Peki hostes kime denir?

Hostes nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?

Hostesler, uçak yolculuklarında yolcuların güven ve konfor içerisinde seyahat etmelerinden sorumlu olan kabin memurlarına verilen isimdir. Yolcu gemilerinde, otobüs firmalarında, yolcu trenlerinde de hostesler görev almaktadırlar. Ancak en çok bilineni ve hostes denince ilk akla geleni kuşkusuz hava hostesliği yani uçuş hostesliği olmaktadır. Hosteslik mesleğinin tarihi çok da eski sayılmaz. Havayolu ulaşımının artmaya başladığı 1920’li yıllarda ortaya çıkmıştır. O zamanlar erkekler tarafından yerine getirilen meslek daha sonra kadınlar tarafından daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Hava hostesleri, uzun yıllar çalışarak elde ettikleri deneyimle “kıdemli uçuş görevlisi” ve “baş görevli” gibi unvanlara sahip olabilmektedir. Hostesler ne iş yaparlar?



Hostes kıyafetleri

Hostes ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Uçuş sırasında ilk olarak emniyet kemerinin kullanımı, acil çıkışlar gibi uçak hakkında genel bilgi veren kişiler bulunur. Uçak koridorunda uçuş ve uçak hakkında bilgiler sunan bu kişiler hosteslerdir. Hostesler; uçuş süresince düzenin sağlanması, yolcu memnuniyeti gibi alanlarda hizmet vermektedirler. Uçak içerisinde uçuş hariç neredeyse her şey hostesler tarafından yapılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında oldukça zor görevleri bulunmaktadır. Diğer görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

  • Uçuş talimatlarını eksiksiz uygulamak hosteslerin öncelikli görevidir.
  • Uçuş öncesi yolcuları uçağa almadan önce koltuk, koridor gibi alanların düzenli ve temiz olmasını sağlarlar.
  • Ön ve arka kapılar ile acil çıkış kapılarını kontrol ederler ve bu noktalara herhangi bir tehlike anında hızlı aksiyon alabilecek, fiziği elverişli kişilerin oturmasını sağlarlar.
  • Yolculuk esnasında yolculara verilecek tüm yiyecek ve içecekleri teslim almak, hazırlamak ve ikram hizmetlerini gerçekleştirmekle görevlidirler.
  • Uçağa yolcuların girişi sırasında yolcuları selamlamak ve iyi yolculuklar dilemek yine hosteslerin sorumluluğudur.
  • Uçak içerisinde oturacakları koltukları bulamayan yolculara yardım etmek ve oturacakları koltukları göstermekle görevlidirler.
  • El bagajlarının baş üstü dolaplarına düzgün ve emniyetli bir biçimde yerleştirilmesinden sorumludurlar.
  • Yolculuk başlamadan önce emniyet kartında yazılı olan talimatları okur ve canlandırma yaparak acil durumlarda nasıl hareket edilmesi, neler yapılması gerektiğini yolculara aktarırlar.
  • Yolculuk başlamadan önce emniyet kemerlerinin takılı olup olmadığını kontrol ederler ve koltukların dik şekilde olmalarını sağlarlar.
  • Hostes, uçak havalandıktan sonra yiyecek ve içecek ikramında bulunur ayrıca yolcuların isteklerini öğrenir.
  • Çocuk, yaşlı veya hamile gibi özel durumda olan yolcularla özel olarak ilgilenir ve onların rahat etmelerini sağlarlar. Ayrıca yolculuk esnasında yastık, polar isteyen kişilere bu eşyaları temin ederler.
  • Güvenli çıkış kapılarında bulunan yolcuları ayrıca bilgilendirirler.
  • İniş esnasında yolculara inişe geçmek için kemer takılması ve koltukların dik duruma getirilmesi konusunda bilgi verirler.
  • Yolcular uçağı terk ederken, güvenli bir biçimde uçaktan ayrılmalarını sağlarlar.

Kısaca yolculuk öncesinde, esnasında ve sonrasında hostesler uçuşun güvenli olması ve yolcuların memnun kalması için oldukça zor görevler üstlenirler. İşleri sanıldığı gibi hiç kolay değildir. Bu sebepten hostes olmak istiyorum nasıl olurum demeden önce iyice düşünmeli ve karar vermelisiniz. Peki hostes olmak için aranan özellikler nelerdir?

Hostes olma şartları nelerdir, kimler hostes olabilir?

Hostes olabilmek için öncelikle sağlamanız gereken bazı başvuru şartları bulunmaktadır. Bu şartları sağlayan kişiler hostes olabilirler. Peki nedir bu şartlar?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az lise yahut liseye denk bir eğitim kurumundan mezun olmak
  • İyi bir İngilizce bilgisine ve konuşma,anlama yeteneğine sahip olmak
  • Havayolu firmasının uygun gördüğü şehirde oturmayı kabul etmek
  • Sicili ve sabıkası olmamak
  • Erkekler için : Erkekler için askerlik engeli bulunmamak
  • Sağlık ve fiziki yeterlilik raporu almak (havaalanının işaret ettiği bir kurumdan)
  • Daha önce bir havayolu firmasından disiplinsizlik ile ceza almamak

Genel başvuru şartları yukarıdaki gibidir. Bunun yanında hostes olma koşulları arasında boy şartı ve kilo şartı bulunmaktadır. Boy ve kilo ölçüleri erkek ve kadınlara göre değişkenlik göstermektedir.

Hostes olmak için fiziki şartlar arasında ideal bir boy ile kilo oranına sahip olmak gelmektedir. Bu oranlar;

  • Bayanlar için : 160-180 cm boya sahip olmak
  • Erkekler için : 170-180 cm boya sahip olmak

Hostes olmak için yaş şartı bulunmaktadır. Ülkemizdeki havayolları genel olarak 35 yaşını doldurmamış olma şartı aramaktadır.

Hostes olmak istiyorum boyum çok kısa diyorsanız çeşitli dönemlerde THY, Sunexpress, Pegasus, Onur Air, AtlasGlobal gibi firmalar daha düşük oranlarda yeni hostes alımları gerçekleştirebiliyor. Bu ilanları takip etmeniz gerekmektedir. Hostes olmak istiyorum ama İngilizcem yok diyorsanız ise işiniz daha zor. Çünkü İngilizce, tüm havayolu firmaları tarafından global dil olarak kabul edilmektedir. Çin’de çalışan hosteslerde, Almanya’da çalışan hosteslerde İngilizce bilir. Bu sebepten bu alanda kendinizi geliştirmeli ve yeterli diyebileceğimiz standartlara erişmelisiniz.

Hostes olmak için ne yapmalı?

Hostes nasıl olunur?

Hostes nasıl olabilirim diyen kişiler hostes olmak için havayolu firmalarının iş ilanlarını takip etmelidirler. Yukarıda vermiş olduğumuz şartları sağlayan kişiler bu ilanlara müracaat edebilmektedir. Havayolu firmaları yılın belirli dönemlerde alımlar yapmaktadırlar. Bu alımları devlette.com sitemiz üzerinde de detaylı olarak paylaşmaktayız. Aşağıda bu ilanlara ulaşabileceğiniz linkleri paylaştık.

  • THY İş İlanları İçin TIKLAYIN
  • Sunexpress İş İlanları İçin TIKLAYIN
  • Pegasus İş İlanları İçin TIKLAYIN
  • Onur Air İş İlanları İçin TIKLAYIN
  • AtlasGlobal İş İlanları İçin TIKLAYIN
  • Katar Havayolu İş İlanları İçin TIKLAYIN
  • Emirates Havayolu İş İlanları İçin TIKLAYIN

Şayet yukarıda vermiş olduğumuz bağlantılar sayesinde başvurunuzu yaptıysanız ve gerekli fiziksel özellikler ile diğer şartları sağlıyorsanız başvurunuz kabul görebilir. Başvurunuz kabul edildikten sonra bir yazılı sınavı ve sözlü mülakat aşaması sizleri beklemektedir. Bunun yanında hostes olmak isteyen kişiler bir dizi psikolojik testlerden de geçirilirler. Burada amaç sosyal anlamda kişinin hostes olmaya hazır olup olmadığını ölçümlemektir. Tüm bu aşamaları da geçerseniz bir eğitim süreci sizi beklemektedir.

Hosteslik eğitimi ne kadar sürer, nasıldır merak edilmektedir. Hosteslik eğitimi havayolu şirketlerinin neredeyse hepsinde alınması gereken ve ortalama 2 ile 3 ay arasında süren yoğun bir kurs programıdır. Bu kurs programında 300 saate yakın bir eğitime tabi tutulursunuz. Bu eğitimlerde; anons, uçak içi iletişim, uçak içi servis, uçak tanıtımı, güvenlik prosedürleri, ilk yardım eğitimi gibi çok sayıda başlıkta eğitim görürsünüz. Bu eğitim bitirildikten sonra sertifikanızı alarak uçuşa hazır hale gelirsiniz. Artık resmi olarak bir hostessinizdir. Hostes sertifikası nasıl nereden alınır bu şekilde cevaplayabiliriz.

Hostes olmanın avantajları nelerdir?

  1. Hostesler yurt içi ve yurt dışı çok sayıda şehre seyahat etmektedirler. Bu sayede farklı ülkeleri ve kültürleri tanıma olanağı kazanırlar.
  2. Hostesler diğer mesleklere nazaran daha yüksek diyebileceğimiz maaşlar alırlar. Tam olarak maaşlarını Hostes Maaşları yazımızdan öğrenebilirsiniz.
  3. Meslek hosteslere zor durumlarla ve zor insanlarla başa çıkma kabiliyeti kazandırır.
  4. Çalışma saatleri diğer mesleklere göre daha azdır.
  5. İndirimli uçak bileti alarak seyahat edebilirsiniz.

Hostes olmanın dezavantajları – zorlukları nelerdir?

  1. Resmi tatillerde çalışırsınız. Diğer çoğu mesleğin aksine resmi tatillerde ve bayramlarda daha yoğun bir çalışma programınız olacaktır.
  2. Oldukça yorucu bir iştir.
  3. Jetlag yüzünden zorlanabilirsiniz.
  4. Evinizden, evliyseniz eşinizden veya çocuğunuzdan uzun süreler boyunca ayrı kalabilirsiniz. Örneğin Çin’e gidip gelmek 1 haftayı bulabilir.
  5. Ağır eşyaları kaldırmak zorunda kalırsınız. Örneğin uçağın kapısını açıp kapamak sizlere ait bir görevdir ve uçağın kapıları oldukça ağırdır.
  6. Çalışma saatlerinden dolayı sosyal hayatınız zarar görebilir. Diğer mesleklerden farklı saatlerde çalışma saatlerine sahip olursunuz.

Hostes olmak istiyorum ne yapmalıyım

Hosteslerin çalışma saatleri nasıldır?

Hosteslerin aylık uçuş saatleri ya da diğer adı ile çalışma saatleri kanunca belirlenmiş durumdadır. Buna göre hostesler aylık maksimum uçuş saati 100 saat olarak belirlenmiştir. Yıllık uçuş saati ise 900 olarak belirlenmiş durumdadır. Ancak haftalık ve günlük çalışma saatleri uçuşa göre değişkenlik gösterebilmektedir. Şayet sözleşmenizde belirlenen saatleri aşarsanız ek ödeme alırsınız.

Hosteslere bir önceki ay, diğer ay hangi saatlerde hangi ülke veya şehirlere uçacakları bildirilmektedir. Bu sayede de çalışma saatlerini önceden öğrenirler. Tabi her şirkette bu saatler farklılık gösterebiliyor. Ancak hostesler genel olarak oldukça yoğun çalışırlar ve kendilerine 1 günlük uçuşun ardından 2 gün dinlenme gibi kendilerini toparlamaları adına süreler tanınır. Hostesler ayda kaç saat uçuyor sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz.

Hosteslerin meslek hastalıkları nelerdir?

Hosteslerin meslekleri düşünülenin aksine oldukça zordur. Hali hazırda yazımızda sık sık üstünde durmamızın sebebi budur. Hostesler; kulak rahatsızlığı, radyasyon sebebi ile kanser, düzensiz beslenme, yorgunluk, uyku rahatsızlıkları, bel boyun ve sırt ağrıları gibi çeşitli rahatsızlıklara diğer mesleklere nazaran daha kolay yakalanırlar. Bunun yanında disk kayması, bel fıtığı, varis gibi sağlıksal sorunlar yaşarlar.

Hostes olmak için hangi bölüm seçilmeli, ne okumam lazım?

Genel olarak en az lise mezunu olmanız hostes olmak için yeterli bir eğitim şartı olarak görülmektedir. Ancak bazı durumlarda üniversite mezunu alımlar da yapılır. Hostes olmak için hangi üniversiteye liseye gidilmeli gibi bir cevap yoktur. Çünkü hosteslikle ilgili bir bölüm bulunmamaktadır. Hangi bölümden mezun olursanız olun hostes olmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

Bu yazımızda hostes olmak için aranan şartlar, hostes olma süreci, olmak için boy ve kilo sınırı, uçakta hostes nasıl olunur, hostesliğe nasıl başvurulur, hangi bölümü okumalıyım, nasıl bir meslek kolay mı zor mu gibi konularda detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER HOSTES HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, hostes konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan hostes duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.