Hesap işletim ücreti hakkında www.devlette.com adresine her geçen gün sorular gelmektedir. Bu yüzden bu konuyu irdeleyerek, maddeler halinde anlatma gereksinimi duydum. Bankaların müşterilerden HABERSİZ olarak almış oldukları hesap işletim ücreti nedir, hesap işletim ücreti yasal mıdır, hesap işletim ücreti ne kadar detaylarıyla bu yazımızda ele aldık.
İçindekiler
Hesap İşletim Ücreti Nedir?
Hesap işletim ücreti, bankaların vadesiz hesap açan müşterilerinden kağıt, işlem gibi masraflar için yılın belirli dönemlerinde almış oldukları ücrettir. Bankalar 6 aylık ya da 3 aylık periyotlarda müşterilerinden hesap işletim ücreti adı altında aidat kesmektedirler. Kesilen miktarlarda bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Örneğin İş Bankası 100 lira hesap işletim ücreti keserken, Ziraat Bankası 80 lira kesmektedir. Bankalar bu ücreti müşteri bilgisinde değil hesabınızda para olduğu zaman kesmektedirler. Hali hazırda en çok tepki gördükleri durum da budur.
Hesap İşletim Ücreti Kimlerden Alınmaz ?
Bankaların bu ücreti müşterilerinden talep etmedikleri bazı durumlar bulunmaktadır. Bütün bankalarda bu şartlar aynı olmamakla beraber; öğrencilerden, maaşlarını bu hesap ile alanlardan, su, elektrik gibi faturalarını bu hesap üzerinden otomatik ödeme talimatı verenlerden, sigorta ya da bireysel emeklilik gibi hizmetleri kullananlardan, özel banka kartlarını alanlardan genellikle hesap işletim ücreti talep edilmemektedir. Hesap işletim ücreti ödememek için bankanızla irtibata geçerek tam olarak hangi koşullarda hesap işletim ücreti alınmaz detaylıca öğrenmeniz ve uygulamanız gerekmektedir.
Hesap İşletim Almak Yasal Mı ?
Hesap işletim ücretleri hakkında tüketici hakem heyetleri “yasal değil” diye beyanat verirken TBB hesap işletim ücretinin ve aynı zamanda kredi kartı ücretinin yasal olduğunu savunmaktadır. Ancak TBB zaten ülkemizde faaliyet gösteren bankalar tarafından oluşturulmuş bir kuruluş olduğu için bu ücretin yasal olduğunu savunması da bir o kadar normaldir. Şayet bankacılık sözleşmesinde gerekli şartlar gözetilerek hazırlanmış ve usule uygun olarak imzalanmış ise yasalar gereği hesap işletim ücreti ödemekle yükümlüsünüz. Ancak unutmamanız gereken bir nokta hesap işletim ücretinin 2002 yılında hayatımıza girmiş olması. Yani bu tarih ve öncesinden itibaren bankalardan hizmet alan vatandaşlar için sözleşmelerinde hesap işletim ücreti gibi bir aidat bulunmadığından dolayı bu ücreti ödemek zorunda değildirler. Şayet hesabınızdan buna rağmen hesap işletim ücreti kesilmiş ise bankanıza giderek sözleşme örneğini talep etmeniz ve hesap işletim ücreti nasıl geri alınır haberimizde yazılanları uygulamanız gerekmektedir.
Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar ?
Güncel olarak bankaların almış oldukları hesap işletim ücretleri aşağıda bulunan listedeki gibidir. Aynı şekilde hesap işletim ücreti ne zaman kesilir öğrenebilirsiniz.
- Finansbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 140 lira (3 ayda bir 35 lira)
- Yapı kredi Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 118 lira (yılda iki kez 59 lira)
- Garanti Bankası Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 116 lira (yılda iki kez 58 lira)
- İş Bankası Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 100 lira (yılda iki kez 50 lira)
- ING bank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 112.2 lira (aylık 9.35 lira)
- Akbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 110 lira (yılda iki kez 55 lira)
- Hsbc Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 117 lira (aylık 9.75 lira)
- Ziraat Bankası Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 80 lira (3 ayda bir 20 lira)
- Halkbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 60 lira (aylık 5 lira)
- Vakıfbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 96 lira (aylık 8 lira)
- Denizbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 114 lira (aylık 9.5 lira)
- Teb Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 100 lira (yılda iki kez 50 lira)
- Odeabank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar? : 68 TL ( yılda iki kez 34 Lira)
- Şekerbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar? : 84 lira ( yılda iki kez 42 lira )
Öğrencilerin Hesap İşletim Ücreti Sorunsalı
Hesap işletim ücreti kesilmesiyle ilgili öğrenciler için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Öğrenci kartı bulunmasına rağmen bazı bankalar ( İş Bankası gibi ) yine hesap işletim ücreti adı altında belirli dönemlerde para kesmektedirler. Bunun için öğrenci belgenizi alarak bankanıza gidip bir dilekçe doldurmanız durumunda bir kaç gün içerisinde kesilen ücret hesabınıza geri yansıtılır.
Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar Hangileridir?
Yukarıda saymış olduğumuz hesap ücreti alınmayan durumlar haricinde bir de Finansbank tarafından hayata geçirilen enpara.com, Kuveyt Türk, İNG Bank Turuncu Hesap, TEB Marifetli Hesap hesap ücreti almamasının yanında havale ve eft gibi ücretler içinde müşterilerinden para talep etmemektedirler.
DİĞER HESAP İŞLETİM ÜCRETİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, hesap işletim ücreti konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan hesap işletim ücreti duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
2016 nın 1 incu ayinda uzerime ait vergiyi kapatdim. Finans banktan kullandigim kiredi 2018 in ikinci ayinda biticek.her üç ayda bir 81 tl hesap işletim ücreti hesabibimdan kesiliyor. Tüketici hakem heyetine gitsem kesilen hesap ücretlerini geri alabilirmiyim.
Haram zıkkım olsun bunlara bu habersizce aldıkları paralar
Zehir zıkkım olsun aldıkları paralar. Yerleri yurtları cehennem olsun Hiç bir halt yapmadıkları halde para alıp duranların…