Hesap işletim ücreti, bankaların vadesiz hesabı olan müşterilerinden kağıt ya da işlem giderleri gibi masraflar için 6 aylık, 3 aylık gibi periyotlarda kesilen ücrettir. Kimi banka İş Bankası gibi yıllık 100 lira alırken, kimisi de Ziraat Bankası gibi 80 lira kesmektedir. Hesap işletim ücreti en çok tartışılan ve haksız olduğuna savunulan giderlerden bir tanesidir. Bunun sebebi kestikleri ücretlerin bazen aşırıya kaçması ve bu ücretleri müşterilere haber vermeden ya da onayını almadan kesmeleridir. Öyle ki çoğu durumda öğrencilerden de kesilen bu hesap işletim ücreti hesabında ne kadar olduğuna ya da o an ihtiyacı olup olmadığına bakmadan, müşteriye haber vermeden otomatik olarak hesap bakiyenizden düşmektedir.
İçindekiler
Hesap İşletim Ücreti Kimlerden Alınmaz?
Bankalar bazı durumlarda hesap işletim ücretini müşterilerinden talep etmezler. Bütün bankalarda aynı şartlar olmamakla beraber, genellikle; öğrencilerden, maaşlarını bu hesap vasıtasıyla alanlardan, su elektrik gibi fatura ödemelerine bu hesap üzerinden otomatik ödeme talimatı verenlerden ya da sigorta, bireysel emeklilik gibi bankanın hizmetini kullanan vatandaşlardan bu ücret genelde tahsis edilmez. Bahsettiğimiz gibi bu şartlar her bankada aynı değildir. Bankanızla iletişime geçerek hesap işletim ücreti kimlerden alınmaz detaylıca öğrenmeniz gerekmektedir.
Unutulmaması gereken bir nokta ise hesap işletim ücretinin 2002 yılında hayatımıza girmiş olması. Bu süreden sonra bankalardan vadesiz hesap açtıranlar usule uygun olarak sözleşmelere imza atmışlar ise hesap işletim ücreti ödemekle yükümlüdürler. Ancak bu tarihten önce hesabı olan kişiler için aynı durum söz konusu değildir. Bu vatandaşlar şayet hesaplarından hesap işletim ücreti adı altında ödeme kesilirse, aşağıda hesap işletim ücreti nasıl geri alınır anlattığımız şekilde başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Hesap İşletim Almak Ücreti Yasal Mı ?
Hesap işletim ücretinin yasal olmadığına dair bir çok mahkeme kararı bulunmaktadır. Ancak bunlara rağmen TBB hesap işletim ücretinin ve bunun yanında kredi kartı ücretinin yasallığını savunmaktadır. Zira TBB ülkemizde faaliyet gösteren bankalar tarafından oluşturulmuş bir kuruluş olduğu gibi aksini savunması da beklenemezdi. Bu yüzden hesap işletim ücretinin yasallığı halen tartışılan bir konu olup ileride de fazlaca gündemde olacak gibi duruyor. Bu ücretin iptali hakkında Danıştay ve Tüketici Hakem Heyeti birçok kez tüketici lehine karar vermiş ve tahsis edilen hesap işletim ücretlerinin iade edilmesini hükmetmiştir.
Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır?
Hesap işletim ücreti iadesi için öncelikle hesabınızdan bu ücretin alındığına dair dekont almanız gerekmektedir. İnternet şubesinden ya da bankamatikten alacağınız çıktılar da işinize yarayacaktır. Daha sonra hesap işletim ücreti iadesi dilekçesi örneği doldurup iadeli taahhütlü olarak bankanızın genel merkezine göndermeniz gerekmektedir. Bu aşamada bankalar genelde müşterinin hesap işletim ücreti iadesi taleplerine olumsuz yanıt vermektedirler.
Hesap işletim ücreti için göndermiş olduğunuz dilekçenize olumsuz yanıt gelmesi durumunda ise yine BU LİNKTE bulunan örnek mahkeme kararını, hesabınızdan kesilen ücret dekontu, kimlik bilgileriniz ve hesap işletim ücreti iadesi dilekçesi örneği ile beraber kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine iletmenizi ve hesap işletim ücreti iadesi için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bunun için “https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi” sayfası üzerinden online müracaat edebilirsiniz. Tüketici Hakem Heyetleri yoğun olarak çalıştıkları için buraya yapacağınız başvuruların sonuçlanması birkaç aylık bir süreci bulabilmektedir. Ancak işlem sonunda banka hesap işletim ücretini iade eder.
Unutmamanız gereken yukarıda hesap işletim ücretini geri alma konusunda hesap işletim ücreti iadesi geçmiş 10 sene için mümkündür. Yani toplamda 10 yıllık ücretleri bankanızdan talep edebilirsiniz.
Bunun dışında bankanızı arayarak hesabınızı kapatmak istediğinizi, sebep olarak da hesap işletim ücreti tahsis ettiklerini öne sürerseniz bankanız kampanya olarak sizlere bu yukarıda saydığımız adımlara gerek kalmadan hesap işletim ücretini iade etmeyi teklif edebilmektedir. Öncelikle bu yolu deneyerek zamandan kazanabilirsiniz.
Hesap İşletim Ücreti İadesi Dilekçe Örneği
Bankanız ……………… Şubesi’nde bulunan …………….. nolu hesabımdan ….. / ….. / …….. tarihi ile …… / ……. / ……….. tarihleri arasında kesilmiş olan hesap işletim ücretinin ekte bulunan Danıştay kararı gereği tarafıma iadesi için ilgili işlemin yapılarak kesilen ………….. TL tutarındaki ücretin yasal faizi ile birlikte hesabıma yatırılmasını aksi halde yasal haklarım saklı kalmak şartı ile bildiririm.
Gereğini arz ederim.
Hangi Banka Ne Kadar Hesap İşletim Ücreti Alır?
- Finansbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 140 lira (3 ayda bir 35 lira)
- Yapı kredi Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 118 lira (yılda iki kez 59 lira)
- Garanti Bankası Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 116 lira (yılda iki kez 58 lira)
- İş Bankası Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 100 lira (yılda iki kez 50 lira)
- ING bank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 112.2 lira (aylık 9.35 lira)
- Akbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 110 lira (yılda iki kez 55 lira)
- Hsbc Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 117 lira (aylık 9.75 lira)
- Ziraat Bankası Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 80 lira (3 ayda bir 20 lira)
- Halkbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 60 lira (aylık 5 lira)
- Vakıfbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 96 lira (aylık 8 lira)
- Denizbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 114 lira (aylık 9.5 lira)
- Teb Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 100 lira (yılda iki kez 50 lira)
- Odeabank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar? : 68 TL ( yılda iki kez 34 Lira)
- Şekerbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar? : 84 lira ( yılda iki kez 42 lira )
Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar Hangileridir?
Yukarıda saymış olduğumuz hesap ücreti alınmayan durumlar haricinde bir de Finansbank tarafından hayata geçirilen enpara.com, Kuveyt Türk, İNG Bank Turuncu Hesap, TEB Marifetli Hesap hesap ücreti almamasının yanında havale ve eft gibi ücretler içinde müşterilerinden para talep etmemektedirler.
Bu yazımızda hesap işletim ücreti nasıl geri alınır, hesap işletim ücreti iadesi ve hesap işletim ücreti iadesi dilekçesi örneği, hesap işletim ücreti geri alınır mı paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer sayfamızdan hesap işletim ücreti ödememek için ne yapmalı öğrenebilirsiniz.
DİĞER HESAP İŞLETİM ÜCRETİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, hesap işletim ücreti konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan hesap işletim ücreti duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Hesap işletim ücretinin alındığına dair dekontu bankadan mı alacağız bunları nerden öğrenmemiz gerekiyor
Ben Devletten faizsiz Kosgeb Kredisi aldım. Banka benden Hesap işletim ücreti almaya çalışıyor taksitli ödemelerimde Hesap işletim Ücreti Ödemek istemiyorum. Madem Bu Krediyi devlet bana faizsiz verdi. Bu hesap İşletim Ücretini de Devlet ödesin. Ya da Devlet bana borcunu şuraya öde desin ben de oraya borçlarımı ödeyeyim.Yeter ki benden Hesap İşletim alınmasın. Bu hususta bilgisi olan var mı? O bankada sadece Kredimi ödemek için hesabım var hiç bir kartı dahi yok.
Ben bu durumla ilgili banka ile doğrudan yüz yüze görüştüm. Dilekçe yazsam da iade etmeyeceklerini söylediler. Onun için bankaya dilekçe yazmadan doğrudan Tüketici Hakları Mahkemesine başvursam teknik bir sorunla karşılaşır mıyım? Şu an imza sirküleri dahil kaşeli ve imzalı olarak tüm varlık ekstresine sahibim
Tüketiciler Dernegine Baş vurarak Kredi kartı aidatını geri almak için dava actım Tüketiciler Dernegine kazandıgım söyleyip beni yanılttılar ve banka ittiraz edip davayı kazandı simdi bütün masraflar bana ödetiliyor. 500 lira alayım dedim şimdi 850 lira bankaya ödeme yapmam gerekiyor. Tüketici Mahkemelerine sakın güvenmeyin ve dava acmaya kalkmayın 500 alayaım derken inanın 500 lira ödemek zorunda kalırsınız
iyi güzel anlatmışınız da dekontları nerden bulcaz ki? Atıyorum geçen sene benden kestikleri ücretlerin dekontlarını nasıl bulayım pek mümkün görünmüyor o denkont olayı saçma, bu kesintiler zaten bankaların elektronik ortamlarında kayıtlı olarak görünmesi gerekiyor bence, direk sistemden bizden ne kadar kestiklerini görüp iade etmeleri lazım o paraları toplu olarak…ülkede o kadar çok adaletsizlik var ki ardı arkası kesilmiyor…bankalar burdan sömürüyor vatandaşı, devlet GSS prim borcu diye birşey uydurup ordan sömürüyor lanet olsun bu sistemlere de başımızdakilere de…inşallah öbür dünyada da bu sefer bunlardan alırlar hesap işletim ücretlerini GSS prim borçlarını bakalım bunlar nasıl ödeyecekler…
tüketici hakem heyetine şikayet etsen nolur ki devlet güçlünün yanında sen gidip tüketici hakem heyetıne şikayet ediyorsun sonra onlar sana dava açıp avukatlık üçretini sana yıkıp ödemediğinde bide içralık oluyorsun.umarım bankasız bir hayat bize nasip olur devlet bunların topunu kapatsın
Konu. Hesap işletim ücretini geri nasıl alabilirim. Anladigim üzere önce bankamizdan kesildiğini gösteren makbuz sonra E Devlet Kapısı üzerinden elektronik şikayet başvuru oluşturup çıktısını alıp yazıcıdan imzalayip kimlik fotokopisi ile bağlı bulunduğumuz tüketici hakem Heyeti ne başvuru yapmak. Sayın hocam
Merhaba Garanti bankasında ki vadesiz hesabımdan ve kredi kartlarımdan daha önce yıllık hesap isletim ücretleri kesildi bir kısmını puan olarak iade ettiler bir kısmını ise geri alamadım.(10 yılı aşmadı) En son 16.01.2016 da 68 tl hesap yıllık hesap işletim ücreti adı altında bir kesim gerçekleştirdiler. Bende sinirlenip hesabımı kapattım bu ücretleri hesabı kapatmama rağmen geri alabilirmiyim ? Beni bu konuda aydınlatırsanız ćok sevinirim hem 2 adet kredi kartıma ait hemde vadesiz hesabıma ait bu haksız kesilen paraları geçmişe dönük talep etmek istiyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.
Son çıkan yargıtay kararına göre bankaların kestiği hesap işletim ücretleri alınmayacak. Geriye dönük olarak kesilen paraların iadeleri de yapılabilecek diye söylendi. Fakat nasıl olduğu hakkında bilgi verilmedi. Vakıf bankın yıllık kestiği ücret sayesinde 1 aylık bursumdan oldum. elimden birşey gelmemiş o zaman. Eğer nasıl geri alınabileceğini öğrenirsem. İlk işim o paraları söke söke geri almak olacak.
ben bu banka kadar dolandırıcı banka görmedim dosya masrafı
ve haksız yere kesilen banka kart aidatları nı almak için tüketici hakem
heyetinin istediği belgeleri vermek için d e5 kurus olan belge yi sayfa basınaa
5 tl istiyo hiç bir banka bu belge için para istemio haksız yere kazanc saglamıyoda ne bu ayık olun arkadaşla
ben bu dilekçeyle banka genel md.lüğüne başvurdum , iadeli taahhütlü gönderdim dilekçeyi , 10 yıllı 800 tl alacağım var , ertesi gün beni çağırıp yeni bir sözleşme imzalamam gerektiğini ve imzalassam işlemin devam etmiyeceğini söyledi banka şubesi, bende imzalamadım tabi , ne yapmam geerekli şimdi acaba
bankalar resmen insanları sömürüyor!bir de devlet bankası dersin 🙁 vakıfbank da böyle yaparsa bilmiyorum bence bu hesap işletim ücretini kesinlikle kesmemesi lazım bankaların öğrenci misin derdin çok al bir de bu eklensin iyi mi???? sorarım sorumlulara…
Dilekçe linklerini düzeltebilir misiniz? Teşekkür ederim.
15 seneden beri mmaşımı vakıfbankadan alıyorum bankomat kartımdan maaş arkası eksiye düştüğünde maaşta hep bütün borcu çekiyorlar hemde harçama yaptığımız için 100 tl alınıyor masraf olarak bu parayı alabilirmiyim geriye dönük nasıl
Kurban olduğum halkı…, bütün yazıyı okuyacağına yine üşenip “Memedali bey yardim edin ne olur” der.
Be adam! oku işte yukarıda satır satır anlatılmis ne yapacağın, üşenme!
merhabalar ben bankanın neo kartımdan hesap kesim ücretlerini iade almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim
Sitedeki yazidan konunun yasal olarak son seklinin kesinlesmedigi anlasiliyor.
Bankalar, her ulkede oldugu gibi vatandasi oyuyorlar.