Helal Sertifikası Nedir, Ne Demektir?
Helal, kelime anlamı ile Arapça kökenli olup Halâl kelimesinden gelmektedir. Manası yasal anlama gelen helal kelimesi, özellikle Müslümanlar ve Müslüman olan ülkeler için çok önemlidir. İslam’da helal, haramdan uzak durulması gerektiğini ve haramın zıt anlamı olan işleri helal kılarak yemekten diğer bütün işlerde helal yolda olunması Müslümanlar için çok önemlidir. Helal kesim et gibi durumlar Müslüman için önemli olurken etin nasıl kesildiği de büyük önem taşımaktadır.
Her ne kadar son yıllarda et kalitesi ve kesimi konusunda ülkemizde dahi sıkıntılar yaşansa da helal sertifikası sayesinde Müslümanlar daha güvenilir bir şekilde firmalara ve yiyeceklere güvenmektedir. İslami şartlara uygun bir şekilde kesilen bütün hayvanlar Müslümanlara helal olurken tam tersi durumlar ise haram derecesinde olabilmektedir. Özellikle domuz eti ya da domuz eti ile kesilen bıçakları diğer hayvanlarda da kullanması Müslümanlar için haramdır. Bu yüzden helal sertifikası çok önemlidir.
Helal sertifikası, İslami şartlara göre uygun olan bütün yiyeceklerin üzerinde bulunan sertifikadır. Helal sertifikaya sahip olan bir firma güvenilir, bilinçli, dini bilgisi yüksek, işini iyi bilen ve tarafsız bir kurumdur diyebiliriz. Bu güvenirliliğini de helal sertifikası ile belgelendirmektedir. Gıda ürünlerinde helal olma koşulu ile beraber sağlık açısından da uygun olan ve zararı olmaması helal sertifika için istenen şartlardan bir tanesi olduğu için helal sertifikasını almış gıda firmaların güveni yüksektir. Bu belge sayesinde Müslümanlar daha güvenli bir şekilde gıda alışverişlerini yapabiliyor, daha güvenilir ve kuşku olmadan yiyecekleri rahat bir şekilde tüketebiliyorlar. Müslüman bir ülkede olması gereken sertifikalardan birisi olan helal sertifikası ayrıca Müslüman olmayan ülkelerde de bulunması, o ülkelerdeki Müslümanlar için büyük önem teşkil etmektedir.
Helal Sertifikası Nereden ve Nasıl Alınır?
Helal sertifikası alabilmek için öncelikle şartları yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra gıda firmasının ISO 22000, HACCP ISO 9001, FSSC 22000 ve PAS 220 gibi gıda sertifikaları olmadan helal sertifikası alınabilmektedir. Hangi koşullarda helal sertifikası verilir maddeler halinde inceleyelim.
- Başvuru yapacak olan firmanın gıda üretim tesisinin hijyeni çok önemli olduğu için ilk bu şartı %100 geçmesi gerekiyor.
- Hayvan kesimlerinde İslami şartlara uygun kesip kesilmediği kontrol edilir.
- Kullanılan malzemelerin doğal olup olmadığı kontrol edilir. (Eğer kimyasal çok fazla kullanılıyor ise belgeyi alamaz.)
- Hem helal hem de helal olmayan gıda ürünleri üretilmesi kontrol edilir. Eğer bu durum var ise sertifika verilmez.
- Genel olarak helal, İslami şartlar ve temizliğe önem verilerek helal sertifikası verilir.
Bu şartlara uyan gıda firmaları rahatlıkla helal sertifikasına başvuru yapabilir. Ancak şu şartlar bulunuyor ise helal sertifikası verilemez.
- Gıda firmasının yakınlarında ilaç firması bulunması,
- Kimyevi bir firma ise,
- Kelime oyunları içeren ürünler üreten firmalar,
- Kurum eğer saç boyası gibi kimyasal ağırlıklı ürün üretiyorsa,
- Şirketin ürünleri ya da bir kısmı yurt dışında geliyorsa,
- Şirketin ürünleri helal değilse ya da helal ürünler ile helal olmayan beraber üretiliyorsa firma kesinlikle helal sertifikası alamaz.
Helal sertifikasını ilk olarak Malezya çıkarmış ve vermiştir. Bunun yanı sıra kaliteli helal gıda sertifikası veren firmalar Malezya başta olmak üzere Arap ülkeleridir. Bunun dışında Türkiye’de de temsilcilik yapan ISO 9001 gibi firmalardan da helal sertifikası alınabilmektedir. Ayrıca özel kurumlar helal sertifika alabilmek için gerekli şartların yanı sıra Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu aracılığı ile onay alması gerekmektedir.
Kurum helal ve İslami şartlara uyuyor ve uymaya devam ediyorsa İntersistem Teknik Sertifikasyona sistemine başvuru yapar ve onay alınca sözleşme imzalar. Daha sonra belgenin alınabilmesi için gerekli yerlerden kuruma denetleme için denetleyiciler gelir ve helal bir yer olup olmadığı kontrol edilir. Başarılı bir şekilde denetlemeyi geçtikten sonra helal belgesi kuruma verilir. Daha sonra kurum helal belgesini ve logosunu kullanarak rahatlıkla gıda ürünlerini piyasaya sürebilir.
Bu yazımızda helal gıda sertifikası nasıl nereden alınır, helal sertifikası alma şartları nelerdir, kimlere verilir ve kimlere verilmez, kriterleri nelerdir, neye göre veriliyor gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan “kaçak avlanma cezaları nelerdir” öğrenebilirsiniz.
DİĞER HELAL GIDA SERTİFİKASI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, helal gıda sertifikası konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan helal gıda sertifikası duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :