375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname detaylı olarak incelendiğinde içerisinde kamu personelini ilgilendiren bir çok mali hüküm bulunduğu açık bir şekilde görülmektedir. Bu yazımızda bunlardan birisi hakkında detaylı bilgiler verme ihtiyacı duyduk. Şayet kamu personelleri görev yaptıkları kamu kurum ve kuruluşundan ayrılırlarsa tazminat almaya hak kazanırlar. Bu tazminata yasada özel bir isim verilmemiş olup sadece tazminat denilmiştir.

GÖREVDEN ALINAN KAMU PERSONELİ TAZMİNAT ALIR MI?

375 sayılı KHK’nin 1. Maddesinde düzenlenmiş olan bu tazminat emekli olan, kendisine toptan ödeme yapılan, sözleşmesi herhangi sebeplerden dolayı feshedilen, görevine son verilen ve görev süresini tamamlayan kamu memurlarına tazminat ödenmektedir. Yine aynı madde incelendiğinde ölen kamu memurlarının mirasçılarına da bu paranın ödendiğini açık bir şekilde göstermektedir.



BU TAZMİNAT KİMLERE ÖDENİR?

Ne yazık ki bu kanun her kamu personelini koşulsuz olarak kapsamıyor. Bu tazminatı almaya hak kazanmak için belirli şartları yerine getirmeye ve aşağıdaki kamu personellerinden bir tanesi olmanız gerekmektedir.

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre aylık alanlar.
  • 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na göre aylık alanlar.
  • 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’na göre aylık alanlar.
  • 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu’na göre aylık alanlar.
  • 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’na göre aylık alanlar.
  • 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’na göre aylık alanlar.
  • 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ekli (II) sayılı cetvelde yer alanlar.
  • Kamu kurumlarında işçi olarak görev yapanlar.

TAZMİNATTAN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

Yine bu tazminattan yararlanabilmeniz için yukarıdaki kamu personellerinden birisi olmanızın yanında aşağıdaki şartları da karşılıyor olabilmeniz gereklidir.

  • Emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara (kendi istekleri ile ya da re’sen),
  • Haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlara (5434 sayılı Kanunun 82’nci maddesinde toptan ödeme düzenlenmiştir),
  • Emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezayen olmamak üzere görevlerine son verilenlere,
  • Kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilen veya hizmet sürelerinin bitiminde ayrılan sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erlere,
  • Terhis olan yedek subaylara,

bu tazminat ödenmektedir.

TAZMİNAT TUTARI NE KADARDIR?  NASIL HESAPLANIR?

Yukarıda saymış olduğumuz şartları yerine getiriyorsanız tazminat almaya hak kazanırsınız. Tazminat tutarınız ise 12.105 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpılarak elde edilen tutar kadar olacaktır. Ancak, belirtilen gösterge rakamı Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme’nin 9 uncu maddesinde yer alan; “375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 1 inci maddesinin (D) fıkrasında yer alan (12.105) gösterge rakamı (13.558) olarak uygulanır” ifadesiyle  13.558 gösterge olarak uygulanmaktadır. Bu hesaplanan miktardan en sonunda damga vergisi düşülmektedir.

 


DİĞER MEMUR HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, memur konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan memur duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.