Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Borcu Nedir, Ne Demektir?

Genel Sağlık Sigortası ya da bilinen kısa adıyla GSS, kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlamakta olan bir sigorta türüdür. Genel Sağlık Sigortası 2012 yılından bu yana hayatımızdadır. GSS reformundan önce sosyal güvenlik kuruluşları farklı olduğu gibi sigortalılar sadece bağlı bulundukları sosyal güvenlik kuruluşunun ( SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ) vermiş olduğu sağlık hizmetlerinden faydalanabilmekteydi. Fakat GSS sisteminin hayata geçirilmesi ile beraber herkesin sağlık hizmetlerinden eşit olarak faydalanma şansı doğmuştur.

Getirilmiş olan bu sistem ile her bir vatandaşımız Genel Sağlık Sigortası bünyesine dahil edilmiştir. Fakat çalışan bireylerin sigorta primleri bünyesinde çalışmış olduğu kurum veya kuruluş tarafından ödenmektedir. GSS primlerini ise genel olarak çalışmayan kişiler ödemektedir. Aşağıda GSS primi ödemekle yükümlü olan kişileri maddeler halinde verdik.



GSS borcu kimlere çıkar?

Çalışmayan, SGK’dan gelir veya aylık almayan, çocuklarda 18 yaşını, lise gidiyorsa 20 yaşını, üniversiteye gidiyorsa da 25 yaşını tamamlayarak ailesinin bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünden çıkan herkes GSS primi ödemek durumundadır.

Şayet saymış olduğumuz kişiler dahilinde iseniz gelir testi yaptırmak durumundasınız. Gelir testi yaptırarak her ay sağlık hizmetlerinden faydalanmak için ne kadar prim ödeyeceğiniz hesaplanacaktır. Ancak burada gelir testi yaptırıp yaptırmamak sizin tercihinize bırakılmamıştır. Yani gelir testi yaptırmak zorundasınız. Peki bu testi yaptırmazsanız ne olur?

Gelir testi yaptırmamanız durumunda ise mevcut prim miktarlarından en yüksek olanından borçlanmaya başlarsınız. Bu tutar da aylık 486, 96 TL’dir. Bu sebepten dolayı yukarıda saymış olduğumuz yaşları geçmenizin ardından bir an önce gelir testi yaptırmalısınız. Akabinde aylık gelirinize göre tarafınızca bir miktar belirlenecek ve bu prim miktarını her ay ödemek zorunda kalacaksınız. Sizler de bu yaşı geçtiyseniz sistemde kayıtlı milyarlarca borcunuz olabilir. Borcunuzun olup olmadığını GSS borcu sorgulama sayfamızdan öğrenmeniz mümkündür.

Gss prim borcu

GSS borcu çıkanlar ne yapmalı?

Şayet genel sağlık sigortası mevcut ise bir an önce gelir testi yaptırmalısınız. Gelir testi yaptırmış iseniz ve bunun akabinde borç görünüyor ise de herhangi bir af çıkmadığı müddetçe borcunuzu ödemekle yükümlüsünüz. Borcunuzun taksitlendirilip taksitlendirilemeyeceğini ise size en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüğüne müracaat ederek öğrenmeniz mümkündür.

GSS borcu olanlar yurt dışına çıkabilir mi?

Genel sağlık sigortası borcunuzun bulunup bulunmadığı, yurt dışına çıkmanız için herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Yani yurt dışına çıkarken işlemlerinizi gerçekleştirmeniz durumunda tarafınıza “Borcunuz bulunmakta, yurt dışına çıkamazsınız.” tarzında bir şey söylenmez. Ancak borcunuzu ödemediğiniz müddetçe de borcunuz birikmeye devam edecektir.

Sigortalı olduğum halde GSS borcu çıkıyor, ne yapmalıyım?

Sigortası düzenli olarak yatırılan kişiler ayrıca GSS primi ödemezler. Bu sebepten durumunuzda bir hata olduğunu düşünüyorsanız size en yakın SGK il veya ilçe müdürlüklerine müracaat etmelisiniz. Akabinde sigortalı olduğunuz halde tarafınıza borç yazılmışsa, hemen borcunuz silinmektedir.

GSS borcu emekliliğe engel mi?

Gnel sağlık sigortası borcu bulunan kişiler emekliye ayrılamazlar. Malullük veya yaşlılık aylığı talebinde bulunan kimselerin GSS primleri dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir. Bu sebepten az bir borcunuz olsa dahi, emeklilik işlemleriniz tamamlanmaz. Bu yüzden de başvurunuzu yapmadan önce borçlarınızı kapatmanız gerekmektedir.

GSS borcu maaştan kesilir mi?

Geçmişe dönük GSS prim borçlarınız var ve bu borçlardan sonra bir işe girdiyseniz merak edecek bir husus yok. Siz ödeme yapmadan GSS borcunuz herhangi bir şekilde maaşınızdan kesilmemektedir.

GSS borcum var, muayene olabilir miyim?

GSS sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin muayene olabilmesi için, 60 gün primi bulunmalı ve prime dair hiç bir borcunda bulunmaması gerekmektedir. Yani 60 günden fazla prim borcunuz var ise muayene olamazsınız. Öncelikle borçlarınızı ödemeniz gerekmektedir.

GSS borcu ödemek zorunlu mu?

Çok sayıda vatandaş GSS sisteminin haksız bir sistem olduğunu ve herhangi bir şekilde borçlarını ödemeyeceklerini belirtmektedirler. GSS isteğe bağlı olarak geçilen bir sigorta türü değildir. Şayet yukarıda vermiş olduğumuz maddeleri sağlıyor iseniz, GSS primi ödemeye başlamanız gerekmektedir. Aylık geliriniz belirli bir miktarın aşağısında ise de hiç prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Ancak gelir testi yaptırdıktan sonra tarafınıza prim borcu yansıtılmış ise de bu borçları ödemek durumundasınız. Ancak ve ancak herhangi bir af çıkması durumunda bu borçlarınızı ödemezsiniz.

Bu yazımızda Genel Sağlık Sigortası borçları hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER GENEL SAĞLIK SİGORTASI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, genel sağlık sigortası konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan genel sağlık sigortası duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.