İçindekiler
Gemi Adamı Nedir?
Gemi adamı, adından da anlayacağınız gibi gemide çalışan mürettebatlardır. Yasadaki tanıma göre anlatacak olursak, gemi adamı; kaptan, gemi zabitleri, yardımcı personeller, hizmetli ve tayfalardır. Gemide çalışan personeller, güverte ve makine bölümü olmak üzere ikiye ayrılırlar. Güverte alanında çalışan gemi adamı personeller,
- Kaptan
- Birinci zabit
- Vardiya zabiti
- Gemiciler
- Güverte lostromosudur.
Makine alanında çalışan gemi adamı personelleri ise,
- Makine zabiti
- Baş makinist
- Baş mühendis
- İkinci makinist
- İkinci mühendis
- Makine lostromosu
- Elektrik zabitleri
- Yağcılar şeklindedir.
Bu çalışan gemi adamı personellere ek olarak gemide çalışan aşçılar ve kamarotlar da çalışmaktadır. Bunlara ilaveten yolcu gemilerinde ise sağlık zabitleri yani sağlık çalışanları yer almaktadır. Bu sayılan bütün mürettebat yani personeller, gemi adamı olarak sınıflandırılmaktadır.
Nasıl Gemi Adamı Olunur?
Gemi adamı, kaptan, zabitler, tayfa, aşçı ve diğer yardımcı hizmetli personellerden oluşan çalışanlara denilmektedir. Farklı alanlarda farklı sınıflar ve personeller bulunmaktadır. Bu alanlarda gemi adamı olabilmek farklı olurken sadece hizmetçi, aşçı ya da benzeri işlerde çalışacak gemi adamları ise farklı şekilde gemi adamı olabilmektedir. Gemi adamı olabilmek için gereken şartları maddeler halinde yazalım.
- Gemi adamı olabilmek için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekmektedir.
- Gemi adamı olarak rütbeli alanlarda çalışabilmek için Türkiye ya da KKTC üniversitelerinin ilgili fakültelerinden mezun olmanız ve yeterlilik seviyesi iyi olması gerekmektedir.
- Adli sicil kaydında taksirli ve diğer suçlar olmaması, tamamen temiz olması gerekmektedir.
- Gemi adamı sınavlarına girerek başarılı olmanız gerekiyor.
- Denizde, gemide ya da makine dairelerinde sağlık sorununuzu etkilemeyeceğini kanıtlamanız ve sağlık raporunuzu göstermelisiniz. Şayet sağlığınız elverişli değil ise gemi adamı olamazsınız.
Başvuru sırasında istenen belgeler,
- İkametgah dökümanı
- Gemi adamlarına özel olarak verilen sağlık raporu
- TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
- Noter onaylı öğrenim belgesi
- 8 adet vesikalık fotoğraf
- Sabıka kaydı (adli sicil kaydı) belgesi
Şeklinde şartlar gerekmektedir. Gemi Adamı Sınav Merkezine başvuruda bulunarak eğitim ve sınavda başarılı bir şekilde geçtiğiniz zaman gemi adamı olabileceksiniz.
Gemi adamında kaptan ve mühendis gibi yüksek çalışanlardan birisi olmak için üniversitenin ilgili bölümlerini bitirmek gerekiyor. Ancak diğer çalışan personeller olmak için hizmetçi, aşçı ya da benzeri personellerde ise lise mezunu şartı yeterlidir. Ayrıca gemi adamı kartı veren Türkiye’de bulunan firmalara gitmeniz, kursa katılıp başarılı bir şekilde sınavları vererek kazanmanız halinde gemi adamı olabilirsiniz. Gemi adamı sertifikası aldığınız zaman yurt içi ya da yurt dışında Türk bayraklı bütün gemilerde çalışmaya hakkınız olacaktır.
Maaşlar ilk başlarda düşük olsa da belirli zamanlarda zam ve prim verilmektedir. Denizin üstünde yaklaşık 6 aya kadar duracağınızı da unutmamalısınız. Özellikle yaz aylarında gemi sektörleri eleman alımı ve gemi adamı kartı vererek personelleri almaktadır. Yaz ve kış boyunca denizlerde olabilen bu gemi adamların, her türlü koşullara alışmalı ve her an gelebilecek tehlikelere karşı da hazırlıklı olmalıdır.
DİĞER MESLEK HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, meslek konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan meslek duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :