İçindekiler
Geçici Plaka Nedir?
Geçici plaka, bir motorlu taşıtın trafiğe çıkabilmesi için geçici bir süreliğine verilen, asıl plaka düzenlendiğinde geçersiz kalacak olan plakadır. Henüz tescil edilmemiş araçların trafiğe çıkması yasaktır. Bu araçların yer değiştirmeleri için ise geçici plakalar düzenlenir. Bu plakalar bir haftalık, aylık ya da günlük olarak verilebilir. Geçici plaka uygulaması sadece ülkemize değil, yurt dışına ihraç edilecek araçlarda da teslim edileceği yere varıncaya kadar benzer şekilde geçici plaka uygulaması ile plakalandırma işlemleri yapılır.
Geçici plakalar diğer plaka çeşitleri gibi metal plaka üzerine basılmazlar. Geçici trafik belgesi olarak adlandırılan geçici plakalar karton üzerine basılırlar ve sarı zemine sahip olan bu plakaların zeminlerinden çaprazlama beyaz bir şerit geçer. Ayrıca geçici plakaların harf kodu sadece “G” harfi ile ifade edilir.
Geçici Plaka Neden Verilir?
Geçici plakalar, araçların tescil işlemleri bitmeden de trafiğe çıkabilmeleri için verilmektedir. Ayrıca araç üreticilerinin ya da bayilerin test araçlarına da geçici plaka verilmektedir. Ülkelerindeki olağanüstü haller sebebiyle ülkemize araçları ile giriş yapan kişilere yani sığınmacılara da bulundukları sürece geçici plaka tahsis edilir.
Geçici Plaka Nasıl, Nereden Alınır?
Geçici plakalar 6 güne kadar, 6 günden 30 güne kadar ve 1 seneye kadar geçerli olacak şekilde düzenlenmektedirler. Geçici plaka almak için herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvuruda bulunmak yeterlidir. Geçici plaka başvurusu sırasında hazırda bulundurmanız gereken belgeler ise aşağıda yer almaktadır.
Geçici Plaka Başvurunda Gerekli Belgeler
A Tipi Geçici Plaka : A tipi geçici plakalar 1 senelik olarak düzenlenmektedirler. Bu plakalar test araçlarına ve depo gümrük satış yeri ile teşhir yeri gibi yerlerde kullanılacak araçlara verilmektedir.
Gerekli Belgeler
- Dilekçe
- Harç makbuzu
- Aracın garanti belgesi
- Yeterlilik belgesi
- Araç cinsine göre yapılmış olan sigorta poliçesi
- İmza sirküsü
- Oda kayıt belgesi
- Şoförler odasında geçici plaka
- Şoförler odasından EK/10-B belgesi
B Tipi Geçici Plaka : B tipi geçici plakalar 30 günlük olarak düzenlenmektedirler. Bu plakalar trafik ve tescil işlemleri yapılmamış yeni araçlara verilir.
Geçici Belgeler
- Dilekçe
- Yol belgesinin geçerliği süresini kapsayan sigorta poliçesi
- Maliye harcı
- Taşıt alım vergisi ve özel tüketim vergisi makbuzları
- Araç teknik muayene belgesi
- İmza sirküsü ve oda sicili kaydı (şirketler için)
- Araç faturası
- Sürücü ehliyet fotokopisi
C Tipi Geçici Plaka : C tipi geçici plakalar 1 ila 6 günlük süre için verilmektedir. Aracın satıldığı yerden tescil edileceği veya tadilatının gerçekleştirileceği yere gitmesi için verilen plaka çeşididir.
Faturalı Araçlar İçin Gerekli Belgeler:
- Dilekçe
- Harç makbuzu
- Araç faturası
- Araç uygunluk belgesi
- ÖTV ödendi belgesi
- Sürücü belgesi
- Araç sigorta poliçesi
- Şoförler odasından Ek/10-A belgesi ve geçici plaka
Çekme Belgeli Araçlar İçin Gerekli Belgeler:
- Dilekçe
- Harç Makbuzu
- Sürücü belgesi
- Tescil belgesi
- Şoförler odasından Ek/10-A belgesi ve geçici plaka
Geçici Plaka Ücreti Ne Kadardır?
Karayolları Trafik Kanını ve Yönetmelik hükümlerine göre verilecek geçici trafik belgelerinden,
A Sınıfı Trafik Belgesi 2.186,20 TL
Diğerlerinden 216,70 TL
Karayolu uygunluk belgesi verilmeyen araçlara verilen izin belgelerinden 248,10 geçici plaka harç ücreti alınır.
Bu yazımızda geçici plaka kaç günde çıkar, ne zaman verilir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER ARAÇ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, araç konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan araç duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
İyi gunler Bir bilgi almak için yaziyorum.çekme belgeli aracima sikorta yaptirmam gerekkirmi. Birde dilekçenin puntalisi varmi
Benim üzerime kayıtlı 2012 model Ford Explorer 4×4 amacımı (3500 cc) Turkiye ye geçici plaka ile Türkiye’ye sokmak ve orada eşimin adına satış işlemi gerçekleştirmek istiyorum. Eşim arabayı uzerine alır almaz Bulgaristan’a geçecek ve orada Bulgaristan plaka başvurusunda bulacak. Türkiye’de gümrük vergisi çok yüksek olduğu için arabamızı Türkiye’den transit geçirmek istiyoruz. Mümkün müdür? Gereken belgeler ve ödenecek toplam masraf ne kadardır?
Teşekkürler,
Oguz Kaan Aydar
Merhaba.Ben Tıpda Uzmallık Sınavını kazandım ve Adanada CÜTF Balcalı hastanesınde doktor olarak göreve basladım.artık 1 yıldır burdayım.Gürcistan uyrukluyum ve Gürcistanda kendi arabam var.4 yıllık oturma iznim mevcuttur.Statum öğrencidir.Kendi arabamı nasıl,kaç zamana kadar,hangi şartlarla getire bilirim.Vergi vermem gerekiyor mu ve ne kadar?Tüm bu soruları yanıtlamanız ricasıyla.