G-20 Nedir, Ne Demektir?

G20, uluslararası ekonomik işbirliğini arttırmak amacı ile, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomileri bir araya getiren, küresel boyutta kararların alındığı bir platformdur. 20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşan topluluğa verilen isim olarak belirlenen G20, daha çok İngilizce Group of 20 (20 Grubu) kavramının kısaltması olarak kabul edilmektedir.

G-20 Neden Önemlidir?

G-20 ülkeleri dünyanın ekonomik anlamda en büyük ülkeleri konumundadırlar. Bu ülkeler dünyada üretilen bütün mal ve hizmetlerin parasal değerinin yüzde 85’ine, küresel ticaretin ise yüzde 75’ine sahiptirler. Ayrıca Dünya nüfusunun üçte ikisi yine G-20 ülkelerinde yaşamaktadır.



G-20 ülkeleri bahsettiğimiz üzere dünyanın ekonomik anlamda en büyük ülkeleri konumundadır. Bu ülkeler sadece kendilerini ilgilendiren konularda değil tüm dünyayı etkileyen konularda önemli kararlar almaktadırlar. G-20’nin aldığı kararlar ekmeğimizin fiyatından, eğitimimize, teknoloji kullanımımızdan, soluduğumuz havanın kalitesine kadar her alanda yaşamımızı etkileyebilecek potansiyele sahip.

G-20 Ülkeleri Nelerdir? G-20 Ülkeleri Listesi

ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye. Grubun 20’nci üyesi Avrupa Birliği.

Bu ülkelerin yanı sıra, üye olmamakla birlikte uluslararası bazı kuruluşlar da katılıyor. Bu kuruluşlar da şöyle:

Uluslararası para Fonu (IMF) Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)

G-20 Ne Zaman Kuruldu? G-20 Tarihçesi

1999 yılında Asya ekonomik krizi patlak verince ABD ve Kanada Maliye Bakanları krizi çözebilmek adına bir grup kurmaya karar verdiler. Bu amaç için de 20 ülkeyi davet ettiler. Bu davette uluslararası finans için önemli bir ülke olmak, jeo-stratejik konum, nüfus, kendi bölgesindeki önemi gibi faktörleri gözettiler. İlk başlarda G-20 Merkez Bankası Başkanları ile Maliye Bakanları düzeyinde toplansa da daha sonra liderler düzeyinde de toplanmaya başlandı.

G-20 ülkeleri toplantılarda her ülke temsilcisine söz hakkı vererek ortak bir noktada buluşmaya çalışırlar. Ancak toplu halde karar alınsa dahi bu kararlara uymayan ülkelere herhangi bir yaptırımda bulunulmaz. Bu sebepten dolayı G-20 kendi tabiri ile gayri resmi bir topluluk olarak ön plana çıkmaktadır.

G-20 ülkelerinin toplanmasından sonra neredeyse bütün dünyanın gözü bu ülkelerin verecekleri kararları dikkatle izlemektedir. Her sene başka bir üye ülkede gerçekleştirilen G-20 zirvesini takip edebilmek adına binlerce basın mensubu görevlendirilmektedir. Bu yazımızda G-20 zirvesi hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER G-20 HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, g-20 konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan g-20 duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.