Formula 1 sürücüsü nedir, ne demektir, kimdir?

Heyecanı, adrenalini üst düzeyde yaşamak isteyenler, araçlarla ilgilenen kişiler için profesyonel bir yarışçı olmak harika bir amaçtır. Otomobil yarışçısı dediğimizde ise aklımıza birçok yarış türü gelmektedir. Ralli, off-road bunlardan bir kaçıdır. Ancak yarış pilotluğunun zirvesi ve kuşkusuz en çok takip edileni formula yarışlarıdır. Formula, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini oluşturan yarışlar dizisidir. Formula yarışlarının belirli seviyeleri bulunmaktadır. Bunların en üstü Formula 1 yani F1 yarışlarıdır. Daha sonra ise sırayla Formula 2 yani F2, Formula 3 yani F3 ve Formula 4 yani FIA F4 gelmektedir. Formula yarışları kuşkusuz her sene dünyanın en çok izlenen spor dallarından bir tanesi olmaktadır. Geçtiğimiz senelerde Türkiye’de de düzenlenmiş olan bu yarışlar ülkemizde yeterli izleyiciye ulaşamadığı için kaldırılmıştır. Peki formula 1 yani F1 pilotu nasıl olunuyor?

Formula sürücüsü olmak



Formula 1 pilotu nasıl olunur?

Öncelikle Formula 1, formula yarışlarının zirvesidir. Burada en profesyonel, en deneyimli alanında en iyi kişiler yarışmaktadırlar. Bu noktaya gelebilmeniz harika bir başarı örneği olacaktır. Ancak bu gerçekleştirmesi o kadar kolay bir hedef değildir. Tüm dünyada sayılı formula yarışçısı olduğunu ve bu kişilerin çocukluktan bu yana eğitim aldıklarını ve alanında sadece en iyilerin yarışabildiğini unutmayın.  Formula pilotu olmak için sağlamanız gereken bazı başvuru şartları bulunmaktadır. Bu şartları aşağıda maddeler halinde belirttik.

Formula 1 yarışçısı olma şartları nelerdir?

  • Uygun kiloda olmak
  • Güçlü boyun kasları
  • Fizik ve aerodinamik bilgisi
  • Takım çalışmasına yatkınlık
  • Yarış aracı ya da aracı sağlayacak sponsor
  • TOSFED’den alınmış branşa uygun yarış sertifikası
  • Branşa uygun ekipman ve donanım (yarış tulumu, eldiven, kask vb.)

Formula araçlarını kullanmak oldukça zordur. Bu araçları kullanmanız için belirli ölçülerde olmanız ve güçlü kimseler olmanız gerekmektedir. Araçlarda maruz kaldığınız G kuvvetinin boyutu oldukça fazladır. Bu değer savaş pilotlarının maruz kaldığı G kuvveti değeri kadar yüksek olmasa da oldukça yüksek kabul edilmektedir. Bunun yanında kilonuza dikkat etmelisiniz. Dayanıklılığınızı koruyabilmeniz için tıpkı Jokeyler gibi belirli kilo ve boy endeksinde olmanız gerekiyor.

Formula yarışçısı olabilmek için çocukluğunuzdan bu yana sıkı bir eğitim almış olmalısınız. Ülkemizde ne yazık ki bu olanaklar kısıtlıdır ve formula yarışlarına önem yazımızın başında da belirttiğimiz üzere azdır. Bu sebepten formula araçlarının bir nebze benzerlerini yani küçüklerine ulaşarak çalışmalar yapmalısınız. Tuzla Karting Park bu alanda başarılı bir profesyonel karting pistine sahiptir. Bu tarzda yerlerde çalışmalar yaparak kendinizi geliştirmelisiniz.

Formula 1 şoförü nasıl olunur?

Tabi sadece bunları yapmak bir F1 sürücüsü olmak için yeterli olmayacaktır. Kendinizi geliştirmeye devam ederken bir yandan da Avrupa ve Dünya’da düzenlenen şampiyonalara katılım sağlamanız gerekmektedir. Karting şampiyonaları, Formula Renault yarışları, TOMSFED yarışları gibi organizasyonlara katılım sağlamalı ve bu yarışlarda kendinizi göstermelisiniz. Ancak bu durumda sponsor bularak Formula yarışları için gerekli başvurularını gerçekleştirebilirsiniz. Tabi doğrudan F1 yarışlarına çıkamazsınız. Sırayla F4, F3, F2 ve F1 yarışlarına katılım sağlamanız gerekmektedir.

Formula 1 lisansı alabilmek için 18 yaşını tamamlamalı ve girdiğiniz amatör yarışlarda 40 ve üzeri puan toplamanız gerekmektedir. Formula 1 otomobilinde 300 saat deneyim kazanmanız gerekmektedir.

Gördüğünüz üzere Formula 1 sürücüsü olmak oldukça zor ve meşakkatli bir süreçtir. Bu süreci atlatabilmek için mutlak kararlılıkta olmanız ve eğitimleriniz için de maddiyata ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu maddiyat için sponsorluk anlaşmaları yapmaya yeni sponsorlar bulmaya çalışabilirsiniz.

Bu yazımızda formula pilotu ne iş yapar, formula pilotu olmak istiyorum, ne yapmalıyım, olmak için gerekenler nelerdir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Formula 1 pilotlarının ne kadar kazandıklarını ise Formula 1 Pilotlarının Maaşları yazımızdan öğrenebilirsiniz.


DİĞER FORMULA PİLOTU HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, formula pilotu konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan formula pilotu duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.