Formal eğitim ve informal eğitim, eğitim türlerindendir. Bunların detaylı olarak tanımlarını vermeden önce eğitim kavramını irdelememiz gerekmektedir. Eğitim, insanların davranışlarında kasıtlı, kendi yaşantısı yolu ile, istendik, kalıcı, izli davranış meydana getirme sürecine denilmektedir.  Peki formal eğitim nedir?

Formal Eğitim nedir, ne demektir?

Formal eğitim, belli bir müfredat, plan çerçevesinde, belirli kuralları olan bir ortamda belirli kurallar ve belirli yöntemler doğrultusunda verilen eğitimdir. Okullarda verilen eğitimi buna örnek olarak verebiliriz. Formal eğitim profesyonel kişiler tarafından verilir. Formal eğitim kendi içinde yaygın eğitim ve örgün eğitim olarak ikiye ayrılmaktadır. Formal eğitimin özellikleri ise aşağıda maddeler halinde verilmiştir.



  • Planlıdır.
  • Amaçlıdır.
  • Öğretici vardır.
  • Yer, yöntem, süre, içerik ve uygulama bellidir.
  • Olumlu davranışlar çıkarmaya yöneliktir.

İnformal eğitim nedir, ne demektir?

Informal eğitim, bir planı olmayan kendi kendine gelişen, herhangi bir yapılandırmaya maruz kalmamış bu yüzden de sonuçları ve ne öğrenileceği öngörülemeyen eğitimlerdir. Kişilerin çevrelerinden ya da kendileri deneyimleyerek elde ettikleri bilgileri kazanma sürecine de informal eğitim diyoruz. Arkadaş gruplarından, herhangi bir şeyi deneyerek kazandıkları bilgiler bu eğitim sürecine örnek olarak verilebilir. İnformal eğitimin özellikleri ise aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

  • Plansızdır.
  • Belli bir amacı yoktur.
  • Net değildir, belli değildir.
  • Olumlu ya da olumsuz davranışlar olabilir.
  • Aile, arkadaş çevresi, kitle iletişim araçları, sokak vs bu ortamlarda olabilir.

Formal eğitimin informal eğitime göre çok sayıda farkı bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi ise eğitimin hayat boyu devam etmesi ve her yerde gerçekleşebilmesidir. İnformal eğitim döllenmeden ölünceye kadarki dönemde gerçekleşir. Formal eğitim ise sadece eğitim kurumlarında gerçekleşir. Eğitim kurumlarında formal eğitim gerçekleştiği gibi aynı zamanda informal eğitim de gerçekleşebilir. Örneğin, okulda teneffüs aralarında gizli gizli sigara içmeyi öğrenen bir öğrenci informal eğitim gerçekleştirmiş olur.

Bu yazımızda formal eğitim ve informal eğitim nedir, ne demektir, özellikleri nelerdir, yararları nelerdir, avantajları nelerdir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER EĞİTİM HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, eğitim konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan eğitim duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.