Fiil ehliyeti nedir, ne demektir?
Fiil ehliyeti, medeni bir şekilde haklarını kullanan bireylerin sahip olduğu ehliyettir. Kişi, kendi yararında haklara sahip olurken borç sahibi de olarak iktidarını kendince göstermektedir. Aktif bir ehliyet olan fiil ehliyeti, herkesin sahip olabileceği bir ehliyet değildir. Fiil ehliyetinin aksine hak ehliyeti doğuştan gelen bir ehliyet olduğu için herkesin sahibi olabileceği ehliyet türüdür. Ancak fiil ehliyeti için anayasanın istediği bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar;
- Reşit olmak (18 yaş sınırı, ergin olma)
- Mümeyyiz olmak (akıl baliğ olup doğruyu, yanlışı ayırt edecek akla sahip olmak.)
- Kısıtlı olmamak (özgür olmak, kendi iradesi ile yaşamak. Bir yere bağlı ya da sınırlı olmamak, olumsuz koşul.)
Fiil ehliyeti kaç yaşında başlar, kaç yaşında biter?
Bu şartları karşıladığı takdirde kişi fiil ehliyetine sahip olabilecektir. Kısacası yaş sınır şartı 18 diyebiliriz. Bu şartların yanı sıra fiil ehliyeti sahipleri ise dört farklı gruba ayrılmaktadır.
- Tam ehliyetliler: Bütün şartları yerine getirmiş kimselere verilmektedir.
- Tam ehliyetsizler: Fiil ehliyeti olmayan ve ayırt etmekte güçlük çeken kişilere verilmektedir. Ergin olup olmamalarının bir önemi olmadığı gibi her hangi bir hukuk işlemleri hüküm görmemektedir. Sebebi ise hukuki işlemler için fiil ehliyetine sahip olmamalarından dolayıdır.
- Sınırlı ehliyetsizler: Bütün fiil ehliyet şartlarına sahip olmayan, ancak bir bölümüne sahip olan bireylerdir. Kısmen ehliyetli olan bu bireyler yasa tarafından ayırt etme gücü olduğundan dolayı sınırlı yani kısıtlıdırlar.
- Sınırlı ehliyetliler: Sınırlı ehliyetler yasa tarafından kısıtlı olsalar da aslında bir nevi tam ehliyetlidirler. Bu kişiler ikiye ayrılmaktadırlar. Evli bireyler ve yasal danışmanlara sahip olan bireylerdir.
Şeklinde fiil ehliyetleri ayrılmaktadır. Fiil ehliyeti sahibi olanlar normal erginlik ile 18 yaşında sahip olurken bazı durumlarda ise erken erkinlik ile kişiler fiil ehliyeti alabilirler. Bunlar;
- Erken erginlik, 18 yaşını doldurmamış ya da daha küçük bireylere bazı durumlarda ergin sayıldıklarından dolayı verilmektedir. Bu durumlar evlenme erginliği ve olağanüstü erginlik olan fevkalade erginliğidir. Medeni Yasaya göre birey 18 yaşından küçük bile olsa evlendiği takdirde o kişi ergin sayılmaktadır. Ancak bu durumlarda 17 yaşında evlenecek bireylerin aile rızası olmadan evlendirme daireleri evliliğe müsaade etmeyeceklerdir. Bunun yanı sıra 16 yaşında olağanüstü ergin olanlarda aynı şekilde evlendikleri takdirde 18 yaşında olmasına gerek kalmadan reşit sayılarak ergin olmuş olur ve fiil ehliyeti sahibi olmaya hak kazanırlar.
- 16 yaşını dolduran olağanüstü erginler bazı durumlarda fiil ehliyeti kazanmaktadır. Bazı önemli hususlar olduğu zaman mahkeme kararı ile bu kişiler de ergin kılınarak reşit sayılır ve fiil ehliyeti almaktadırlar.
- 15 yaşını henüz dolduran bir birey mahkeme kararı ile ergin kılınabilmektedir. Kendi isteği doğrultusunda ailesinin rızasını almasına gerek kalmadan yaşadığı bölgede yer alan Aile Mahkemesine giderek ergin olabilmektedir. Ancak bu kişiler bilmelidir ki sınırlı ehliyetliler grubuna girerler. Evlenemezler ya da yaşı büyümezler ancak ergin sayılarak reşit olup fiil ehliyeti almaya hak kazanırlar.
Bu yazımızda fiil ehliyeti şartları nelerdir, nasıl biter gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER FiİL EHLİYETİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, fiil ehliyeti konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan fiil ehliyeti duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :