İçindekiler
- Çeyiz parası (evlenme ödeneği) nedir?
- Çeyiz parası kimlere verilir, alma şartları nelerdir?
- Çeyiz parası nasıl alınır, almak için nereye başvurulur?
- Çeyiz parası başvurusu sırasında istenilen belgeler nelerdir?
- Çeyiz parası ne kadardır?
- Evlenme ödeneği alan kız çocuğunun yetim aylığı – maaşı kesilir mi?
- Çeyiz parası ne zaman yatar?
- Çeyiz parası hangi bankaya yatırılır?
- Çeyiz parası sorgulama
- Evlenme ödeneği (çeyiz parası) alan kız çocuğu boşanırsa?
- Evlenme ödeneği alan kişiler sağlık yardımlarından yararlanabilir Mi?
- Evlenme ödeneğinde herhangi bir zaman aşımı süresi var mı?
- Çeyiz parası geri ödeniyor mu?
- Çeyiz parası ikinci kez alınır mı?
- Çeyiz parası alırsam annemin maaşı kesilir mi?
Çeyiz parası (evlenme ödeneği) nedir?
Devletimiz, birçok konuda vatandaşlarına maddi destek sağlamaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesi de çeyiz parasıdır. Halk arasında çeyiz parası olarak da isimlendirilen evlenme yardımı, anne ve babanın ölümü sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yetim aylığı ( ölüm aylığı ) almakta olan kızların evlenmeleri durumunda SGK tarafından verilen parasıdır. Evlenme ödeneği olarak da isimlendirilir. Evlenme ödeneğini sadece kız çocukları alabilmektedir. Erkek bireylerin çeyiz parası alma hakları bulunmamaktadır.
SGK tarafından kendilerine verilen gelir veya aylıklar evlenme durumunda kesileceği için kız çocuklarına bir kereye mahsus olma şartı ile aylıklarının 2 yıllık toplamı hesaplanarak kendilerine çeyiz parası (evlenme ödeneği) adı altında verilmektedir. Ancak bunun için resmi olarak evlenme şartı aranmaktadır ve sadece kız çocukları için geçerli bir uygulamadır.
Çeyiz parası kimlere verilir, alma şartları nelerdir?
Çeyiz parası uygulaması, 2016 yılından bu yana hayatımızda olan bir uygulamadır. Şimdiye kadar yüz binlerce kadın vatandaşımız çeyiz parası almaya hak kazanmış ve bu ücretleri de hesaplarına yatırılmıştır. Sizler de evlenirken bir destek niteliğinde olan çeyiz parası alabilirsiniz. Ancak bu tutarı almak için bazı başvuru şartları bulunmaktadır.
- Çeyiz parası alabilmek için ilk şart kız çocuklarının vefat eden anne ve babasından ölüm aylığı alıyor olmalıdır.
- Diğer şart ise bu ölüm aylığını almaya devam ederken evlenmeleridir.
- Dul olan kişiler yeniden evlenirlerse çeyiz parası almaya hak kazanamazlar.
- Çeyiz parası bir kereye mahsus verilen bir ücrettir. Her evlenildiğinde ödenmez.
Bekar olarak çalışırken evlenen kızlar SGK’dan evlenme ödeneği alamazlar. Çünkü bir kız çocuğu çalışıyorsa kendisine anne ve babasından dolayı herhangi bir yetim aylığı bağlanmaz.
Çeyiz parası nasıl alınır, almak için nereye başvurulur?
Çeyiz parası almak için müracaatlar oldukça basittir. Müracaatlarınızı ikamet adresinizin bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine veya SGK hizmet merkezlerine yapabilirsiniz.
Ancak bu hususta bir istisnai durum bulunmaktadır. Şayet yetim aylığınızı emekli sandığı üzerinden alıyorsanız ve aylık almış olduğunuz ebeveyn 1 Ekim 2008 tarihinden önce kamu görevlisi olmuşsa, çeyiz parası başvurusunu Ankara ilimizde bulunan SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Dair Başkanlığı’na yapmanız gerekmektedir. Şayet memuriyet tarihi 1 Ekim 2008’den sonra ise bağlı bulunduğun SGK il veya ilçe müdürlüğüne yapabilirsiniz. Çeyiz parası başvurunuzu aşağıda devlette.com olarak vermiş olduğumuz evraklarla beraber gerçekleştirmelisiniz.
Çeyiz parası başvurusu sırasında istenilen belgeler nelerdir?
Bir devlet desteği olan evlenme ödeneği alabilmek için kız çocuklarının başvuru dilekçesi ve evlenme cüzdanı ile birlikte SGK müdürlüklerine teslim edilmektedir. Bunların yanında kimliğinizin bulunması evlenme ödeneği başvurusu yapmak için yeterlidir. Peki tüm başvurularınızı usule uygun bir biçimde gerçekleştirdiniz, ne kadar evlenme ödeneği alacaksınız?
Çeyiz parası ne kadardır?
Evlenme ödeneği ya da çeyiz parası miktarı kişinin SGK’dan bir ayda aldığı aylık ya da gelir miktarına bağlı olarak hesaplanmaktadır. Kız çocuklarına almış oldukları yetim aylığının 12 ya da 24 katı kadar çeyiz parası verilmektedir. Şayet almış olduğun yetim maaşı emekli sandığı üzerinden alıyorsanız 12 katı kadar çeyiz parası yani devlet katkısı alırsınız. Ancak 4/A veya 4/B üzerinden maaş alıyorsanız da 24 katına kadar evlenme ödeneği alabilirsiniz.
Çeyiz parası hesaplaması için bir örnek verecek olursak: En son almış olduğunuz yetim aylığı 1000 TL olsun. SSK üzerinden maaşınız yatırılıyorsa da 24 katı yani iki yıllık maaş toplamınız kadar evlenme ödeneği alacaksınız. Bunun üzerine çeyiz parası miktarı 24 bin TL olacaktır. Çeyiz parası hesaplamasının son alınmış olan maaş üzerinden gerçekleştirildiğini unutmamalısınız.
Çeyiz parası hakkında sizlerden gelen sorular ve cevapları aşağıda verilmiştir. Bu sorulara ek sizlerin de aklında sorular varsa yorum bölümümüzden detaylı olarak sorunuzu yöneltmeniz durumunda en kısa sürede alanında uzman editörlerimiz sorularınıza yanıt verecektir.
Evlenme ödeneği alan kız çocuğunun yetim aylığı – maaşı kesilir mi?
Kız çocuğu evlenme ödeneği almak için başvuruda bulunsa da bulunmasa da evlenmesi durumunda anne veya babasından aldığı ölüm aylığı kesilmektedir. Aslında çeyiz parası bu gelir veya aylığın 2 yıl daha ödenmiş olması anlamına gelmektedir.
Bir diğer önemli nokta ise ailedeki kız çocuğunun evlenme ödeneği alması durumunda diğer hak sahiplerinin maaşlarında herhangi bir azalma, artma ya da kesinti olup olmayacağı. Anne veya babanın vefatından sonra geride hem kız çocuğuna yada varsa annesine, erkek kardeşine, büyük annesine, büyük babasına hak sahibi olarak gelir bağlanmış olabilir. Kız çocuğu evlendiği taktirde aslında aylığı kesildiği için diğer hak sahiplerinin gelir veya aylıklarında artış olması gerekmektedir. Fakat evlenme ödeneği alındığı için diğer hak sahiplerinin gelir veya aylıklarındaki artış 2 yılın sonundan itibaren başlar.
Çeyiz parası ne zaman yatar?
Çeyiz parası başvurduktan sonra ne zaman ödenir, kaç gün sonra alınır oldukça çok merak edilmektedir. Çeyiz parası müracaatınızı yaptıktan sonra gerekli incelemelerin yapılması 3 ayı bulabilmektedir. Genel olarak 3 ay sonunda müracaatlarını gerçekleştirdiğiniz çeyiz parası ödemesi gerçekleştirilir.
Çeyiz parası hangi bankaya yatırılır?
Çeyiz parası başvurunuz kabul edilmesinin ardından Ziraat Bankası hesabına yatırılmaktadır. Bu bankadan bir hesabınız olmasa bile çeyiz parası Ziraat Bankası’na yatırılır. Bu ücreti çekmek için kimliğiniz ile beraber herhangi bir Ziraat şubesine müracaat etmeniz yeterlidir.
Çeyiz parası sorgulama
Çeyiz parası almak için yaptığınız müracaatın durumunu ve bankaya yatırılıp yatırılmadığını E-Devlet üzerinden görebilmekteyiz. Bunun için “https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama” sayfasına giriş yapmanız yeterlidir.
Evlenme ödeneği (çeyiz parası) alan kız çocuğu boşanırsa?
Kız çocuğunun evlenmesi durumunda kendisine çeyiz parası ödendiğini varsayarsak; bu kız çocuğu 2 yılı doldurmadan boşanırsa, kendisine bir daha gelir ya da aylık bağlanması için bu iki senenin sonunu beklemesi gerekmektedir. Bu iki yılı doldurduktan sonra kız çocuğu çalışmamak şartı ile yine evlenmeden önce almış olduğu yetim aylığını isterse başvuruda bulunarak alabilir.
Evlenme ödeneği alan kişiler sağlık yardımlarından yararlanabilir Mi?
2008 yılından önceki uygulamada kız çocuklarına herhangi bir sağlık hakkı verilmemekteydi. Ancak 5510 sayılı kanunda yapılan düzenleme ile evlenme ödeneği alan kız çocuğuna, şayet eşinden bir sağlık güvencesi yoksa iki yıllık sürenin sonuna kadar Genel Sağlık Sigortası kapsamında kendi üzerine sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
Evlenme ödeneğinde herhangi bir zaman aşımı süresi var mı?
Evlenme ödeneği için aslında bir başvuru süresi mevcut kanunda öngörülmemiştir. Sadece evlendiği tarihten sonra başvuruda bulunması yeterli sayılmaktadır. Fakat 5510 sayılı kanunun 97. Maddesinde gerek kısa vadeli sigorta kolları, gerekse ölüm sigortası kolundan sağlanan diğer haklarda hakkın dolmasından itibaren şayet beş sene içerisinde herhangi bir talep edilmemiş ise bu hakkın düşeceği yönünde bir düzenleme yapılmıştır. Dolayısıyla bir kız çocuğu evlendiği tarihten sonra çeyiz parasını 5 sene içerisinde istememiş ise bu hakkı ortadan kalkmaktadır.
Çeyiz parası geri ödeniyor mu?
Çeyiz parası evlenen kız çocuklarına bir kereye mahsus verilen ve geri ödemesi olmayan bir devlet katkısıdır. Yani çeyiz parası boşansanız dahi geri ödenmez.
Çeyiz parası ikinci kez alınır mı?
Çeyiz parası bir kerelik verilmektedir. Boşanıp yeni evlilik gerçekleştirdiğinizde yeniden çeyiz parası almazsınız.
Çeyiz parası alırsam annemin maaşı kesilir mi?
Çeyiz parası annenizin aylığından kesilmemektedir. Hatta çeyiz parası almanız durumunda maaş bölümü bir eksileceği için annenizin maaşı artar. Ancak bu artış çeyiz parasını peşin aldığınız için 2 yıl sonra gerçekleşir.
Bu yazımızda çeyiz parası hangi şartlarda alınır, nasıl alabilirim, maaşın kaç katı, kaç para, almayı unuttum, yaş sınırı gibi konularda detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Sorularınızı yorum bölümünden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer sayfamızdan emzirme ödeneği nasıl alınır öğrenebilirsiniz.
DİĞER EVLENME ÖDENEĞİ - ÇEYİZ PARASI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, evlenme ödeneği - çeyiz parası konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan evlenme ödeneği - çeyiz parası duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Ben SGK dan emekliyim. 68 yaşındayım. 2001 yılında boşandım, Babam vefat edince Emekli Sandığından yetim ve dul maaşı bağlandı. Şimdi tekrardan evlenmek üzereyim, dolayısı ile babamdan alacağım maaş kesilecek. Bu çeyiz parasına girebiliyormuyum merak ettim.
iyi günler size araştırıp bulamadığım bi soru soracagım bi yerden duymustum annem ve babam ayrı ikisidee evli babam belediyede personel 3000 tl maaş almakta ceyiz parası olarak ödenek alabilir miyim maaşından kesinti yapılıp taksitle alabileceğimi söylüyolar bilgisi olan ?
Esim yetim maaşı alıyordu 2007 ekim de evlendik boyle bir şeyden haberimiz yoktu su an öğrendik bunu nasıl alabilir iz bu parayi
Merhabalar mart ayında düğünüm var. Sözlüm yetim aylı alıyor. Yetim aylığına başvurduktan bir ay sonra işe başlasa bir sıkıntı olur mu? Yardımcı olursanız sevinirim.
Babam memur emeklisi yetim maasi alıyorum. Fakat neden ssk dan emekli olanlar a yetim maasi daha fazla baglanirkEn memur ona göre çok daha düşük alıyor.üstelik ceyiz parasi ssk 24 ay emekli sandigi 12 ay olmamasının sebebi nedir
Babam 2013 yılın da vefat etti 2015e kadar yetim aylığı aldım daha sonra ise başladım ve hala çalışıyorum 1ay sonra düğünün var çeyiz parasından yararlanabilirmiyim acaba??
Babamdan yetim aylığı alıyorum yaşım 25 çeyiz parası alabilir miyim
Daha once bir evlilik yaptim ayrildim babam yasiyordu o donem evlilik parasi almamistim simdi tekrar bir evlilik yapsam ceyiz parasi alabiliyormuyum tesekkurler.
Merhaba, ilk evliliğim de çeyiz parası alıp almadığımı hatırlamıyorum almış olsam bile ikinci evliliğimde çeyiz parası alabiliyormuyum. Teşekkürler
Babamda kalan aylığı alırken 2007 yılında evlendim. Çeyiz parasını aldım fakat iki kız kardeşim, küçük erkek kardeşim ve annemin maaşında her hangi bir artış olmadı ben kesilen maaşımı alabilirmiyim bana cevap verirmisiniz
merhabalar babamın sigortası yok ben ise gss yararlanıyorum annem ise devletten dul maaşı alıyor bu durumda ben çeyiz parası alabilirmyim
Babamdan yetim maaşı alıyorum 90 yilinda evlendim evlenince devletten çeyiz parası almadim çünkü birseyden haberim yoktu.Şimdi başvursam bir sonuç alabilirmiyim? Şimdiden teşekkürler
Ben 14 nisan 2001 de babamı kaybettim sonrasında yetim aylığı almaya başladım ssk olarak çalışmaya başlayınca kesildi şimdi çalışıyorum ve evlenicem ceyiz parasi almaya haakim car mi yardimci olsanız sevinirim neler yapmam gerekiyor bilmiyorum
Eşimin babası 2008 yılında vefat etmiş ve biz 2011 ekim ayında evlendik evlenme yardımının ne olduğunu bilmediğimiz için istemiyoruz die dilekçe verdik kulaktan dolma sözlerle ama sonrasında öğrendiğim zaman hakkımız olanı almamisiz dedim tabi is işten geçti sanırım ama bu hakkımız olan parayı gec de olsa alabilir miyiz var midir böyle bir hakkımız. Teşekkürler…
Merhaba ben ceyiz parasi almak icin ankaraya dilekce gonderdim fakat hic bir sekilde geri donus olmadi ..yetim maasi almiyordum ve evlendikten birkac gun sonra dilekceyi gonderdim hak ettigim halde alamadim yardimci olabilrseniz sevinirim
babam öldükten bir ay sonra evlendim babam köy koruculugundan emekli babam öleli bir yıl oldu çeyiz parası almak için dilekçe yazdım alma şansım nedir yardımcı olursanız sevinirim
Nişanlım yetim babadan ve çeyiz parası almak için ne yapması lazım lütfen beni bilgilendirin
Ben ilk evliliğim den ceyiz parası aldim ama 12 sene önce şimdi ikinci evliliğimi yaptım ceyiz parası alabilirmiyim
Ben 31 yasindayim annemde babamda vefat etti babam emekliydi babamin vefatindan sonra 2 yil kadar babamin maasini aldi annem sonra annem vefat etti 2 yil sonra ben bosandim yani 2013 nisan 5te agustos ayindada babamdamdan ssk emekli maasi baglandi ozamandan beri maas aliyorum tekrar evlenmeyi dusunuyorum bu ceyiz parasindan yararlanabilecekmiyim olaki tekrar bosandm bu maastan yararlanabilcemmi tekrar alabiliomuyum birdaha bosanirsam simdiden tsk ederim
2006 yılında vefat eden Babamdan (SSK’lı)dolayı yetim aylığı almaya başladım.2012 yılında adıma işyeri açtığım için Bağkurlu oldum.Yasal olarak yetim aylığı almaya devam ettim. 30.10.2015 tarihinde evlendiğim için çeyiz parası için müracaat ettim.Ancak, müracaatımın ne olduğunu öğrenmek istediğim alo170 hattından ” çalışmalarınız tespit edildiği için tarafınıza çeyiz ödeneği yapılamamaktadır.” diye cevap geldi. Bunun yasal dayanağı varmıdır ?
ben ali yeni evlenecembenimparamyok devletinyardımını bekliyorum işalah elimizdentutar bize birhayatverir
Teşekkürler. Iyi bilgi vermişsiniz.
Soru: 09.06.1990 doğumlu üniversite öğrencisi kızım 07.06.2015 tarihinde evleniyor.
03.06.2015 tarihindede işden çıkacak. Çeyiz yardımı alabilir mi?
Bağkurdan 320 tl. Yetim aylığı almaktaydım.Evlendım çeyiz parası olarak 7 bin 800 tl gibi rakam beklerken.12 bin 500 tl verildi. Bunda bir yanlışlık olabilir mi? Detaylı olarak nereden öğrenebilirim?