Evde sağlık hizmetlerinin yürütülmesine dair esas ve usulleri içeren yönetmelik geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi. Peki evde sağlık hizmeti nedir, evde sağlık hizmeti nasıl verilecek, evde sağlık hizmeti alma şartları nelerdir hepsi bu yazımızda..
İçindekiler
Evde Sağlık Hizmeti Nedir?
Evde sağlık hizmeti, teşhis ve tedavi sonrası bakım sürecinde, kronik bir hastalığın takibinde ya da herhangi bir sağlık problemi olmaksızın koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmesi sürecinde ihtiyaç sahiplerine kendi ortamlarında sağlık bakımı hizmetinin sunulması demektir. Evde bakım hizmeti ile günlük yaşam standartlarını değiştirmeden en doğru hizmeti vatandaşla buluşturabilmektir. Bu hizmet ayrıca; evde kalmayı tercih eden ve tedavisi, bakımı devam eden; ancak yakın aile çevresi ve arkadaşları tarafından bakımı gerçekleştirilemeyenler için gereklidir.
Evde sağlık hizmeti tüm illerimizde zamanla kademeli olarak uygulanmaya başlanacak. 1/7/2015 tarihine kadar bütün illerimizde evde sağlık hizmeti verilmesi planlanmaktadır.
Evde Sağlık Hizmeti İçin 4 Birim Kurulacak
- İlde, Türkiye Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde bir koordinasyon merkezi kurulacaktır. Bu merkez, Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğüne bağlı olarak oluşturulacaktır.
- Yine ilde “evde sağlık hizmetleri komisyonu” oluşturulacaktır. Bu komisyon, halk sağlığı müdür yardımcısının başkanlığında; müdürlükten toplum sağlığı hizmetleri şube müdürü, aile hekimliği uygulama şube müdürü ve koordinasyon merkezi sorumlu hekimi; il sağlık müdürlüğünden kamu ve özel hastaneler şube müdürü, acil sağlık hizmetleri şube müdürü ve hasta hakları il koordinatörü; kamu hastaneleri birliğinden, genel sekreter/koordinatör genel sekreter tarafından görevlendirilen evde sağlık hizmetinden sorumlu bir yönetici ve bir hastane birimi sorumlu hekiminin katılımıyla oluşacak.
- Yine ilde, Evde sağlık ve sosyal hizmetleri değerlendirme komisyonu oluşturulacak. Bu komisyon, Evde sağlık hizmetinin etkinliğinin artırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından sunulan sosyal bakım ve destek hizmetlerinin entegrasyonunun sağlanacağı hizmet modelinin koordinasyonunu gerçekleştirecek.
- Merkez koordinasyon komisyonu: Evde sağlık, evde bakım ve destek hizmetlerinin Ülke düzeyinde koordinasyonunu ve hizmet sunumu sırasında ortaya çıkabilecek sorunların ilk elden çözümünü gerçekleştirmek üzere Bakanlık bünyesinde oluşturulacak.
Evde Sağlık Hizmeti Yürütmek İçin 3 Tip Birim Kurulacak
T Tipi Evde Sağlık Hizmet Birimleri: Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı olarak kurulan birimlerdir. Evde sağlık hizmetini öncelikli olarak sunmakla görevlidir. Ekip, evde sağlık hizmeti konusunda eğitilmiş hekim, yaşlı bakım teknikeri/evde hasta bakım teknikeri ve yardımcı sağlık personeli olmak üzere üç kişiden oluşturulur. Yaşlı bakım teknikeri/evde hasta bakım teknikeri olmadığı hallerde bir yardımcı sağlık personeli ekibe dahil edilir.
H Tipi Evde Sağlık Hizmet Birimleri: Hastanelere bağlıdır. Öncelikli olarak uzman hekim konsültasyonu, fizyoterapi gibi T tipi birimler tarafından verilmesi mümkün olmayan hizmetlerin sunumuyla mükelleftir. Koordinasyon Merkezinin planlaması doğrultusunda T tipi birimleri destekler. Ekip, evde sağlık hizmeti konusunda eğitilmiş hekim/uzman hekim, yaşlı bakım teknikeri/evde hasta bakım teknikeri ve yardımcı sağlık personeli olmak üzere üç kişiden oluşturulur.
D Tipi Evde Sağlık Hizmet Birimleri: Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı Ağız Diş Sağlığı Merkezleri bünyesinde kurulan birimlerdir. Ekipte bir diş hekimi ile birlikte bir ağız ve diş sağlığı teknikeri ya da diş protez teknikeri bulunur.
Personellerin Görevlendirilmesi ve Görevleri
- Sorumlu tabip, diş tabibi ve diğer personel, müdür/genel sekreter tarafından görevlendirilir.
- Ekipte görevlendirilen personele, zorunlu haller dışında başka görev verilmez.
- Ekipte yer alan sağlık personeli, sürücü olarak da yetkilendirilebilir.
- Birim ya da birimlerin kayıt ve arşiv işlemleri ile iletişim ve haberleşme işlemlerini gerçekleştirmek üzere bir tıbbi sekreter ya da uygun nitelikte bir personel görevlendirilebilir.
- Evde sağlık hizmetlerinde görevli personel, hizmet sunumu sırasında, standartları kurum tarafından belirlenecek özel kıyafet giyer.
Evde Sağlık Hizmetine Nasıl Başvuru Yapılır?
Hasta ya da hasta yakını ya da diğer kişi ve kurumlar tarafından 444 3 833 numaralı telefon hattını arayarak ya da “Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu” doldurularak veya TSM/AHB’ler aracılığıyla evde sağlık hizmeti başvurusu yapılacak.
Hastanelerden taburcu olacak olup evde bakım hizmeti ihtiyacı duyan vatandaşlar müdavi hekim tarafından koordinasyon merkezine bildirilir. Koordinasyon merkezi, yapacağı ön değerlendirme neticesinde hastanın durumunu dikkate alarak uygun gördüğü birimi ya da aile hekimini evde sağlık hizmeti için görevlendirir.
Bu yazımızda evde sağlık hizmeti nedir, evde sağlık hizmeti başvuru formu, evde sağlık hizmeti başvuru şartları, evde bakım hizmeti başvurusu gibi merak ettiğiniz konulara yer vermeye çalıştık. Evde sağlık hizmeti hakkında soru sorun veya görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer sayfamızdan sağlık ocağı çalışma saatleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Merhaba kardeşim kanser hastası %89 engelli raporu var şuanda yataktan kalkamıyor bakıcak kimse yok yanında arkadaşında kalıyor acil evde bakıcı talep ediyoruz lütfen tardımcı olurmusunuz çaresiz durumdayız
Selamunaleykum bayanlar/beyler.
Size bir sorum olacak.
Turkiyede yasli babam var yasi baya ilerlemesine ragmen(95)yasinda.
Evde yalniz yasiyor ve butun ihtiyaclarini kendi yapiyor velakin bu son senelerde biraz duskun.
Bu tur yaslilar icin eve gelipte temizlik ve bakim ihtiyac olanlara nerden yardim isteyebiliriz.
Bu konuda beni aydinlatirsaniz memnun olurum.
Ilgi ve alakanizdan dolayi tesekkur ederim.
Saygilarimla.
abim rahatsız sosyal politikalar bakanlığı yardımı ile 2 gün önce bir kuruma yerleştirilirdi fakat orada hastalar kendisinin uyum sağlayacağı ayarda değil çok konturolsüz davranışlar sergiliyorlar abimşizofren hastası fakat 20 senedir çok güzel tedavi altında olduğu için biz şu anda ne yapacağımızı bilmez durumdayız yardım ederseniz ölene kadar dua edicez sizlere çok üzgünümabimin vasisiyim
evde saglik hizmetinden faydalanmak istiyoruz 72 yasinda %80 engelli raporu mevcut yatak yarasi var kalcasindan ameliyat oldu evde pansuman yapilmasi gerekiyor 444 38 33 numarayi aradik herhangi bi donus olmadi ivedi sekilde donus yapilimasini arz ediyorum..
Selamun aleyküm… Babam 84 yaşında ve demans hastası., son 3 ydır yatağa düştü artık %90yatalak altına bez bağlanıyor yeme içme ve tuvalet vs tüm ihtiyaçları karşılanmak zorunda. Annem 76 yaşında hasta ve bakıma muhtaç biri. Kız kardesim 43 yaşında bekar son 3 aya kadar anneme ve babama bakıyordu.Ancak belinde aşırı fıtık var doktor 2 ay kımıldamadan yatman gerekiyor son 15 gündür fizik tedaviye gidiyor.anlıyacagınız kendisine faydası yok ki babama yada anneme baksın.kaymakamlıktan Babama bakıyor diye aylık bağlanmış ama kendisi bakıma muhtaçken nasıl babama baksın,,. Babamın gece gündüz sürekli olarak profesyonel bakıma ihtiyacı var nereye nasıl başvurmalıyımyardımcı olursanız çok sevinirim saygılarımla.
Annem yatalak hasta onun bakımı için ve sigortalı ve emekli hakları nasıldır?Bakan kişi maaş alabiliyormu? Nerelere başvurmak gerekir? Teşekkür ederim.
Gözleri ağrıyo dedemin eve dr .gelir mi
Evde bakım hizmetinde bizde yararlanıyor vede hiç memnun değiliz.sözde gelip hasta ile ilgileniyorlar.soruyorum eve gelip misafir gibi koltuğa oturup hastaya temas bile etmeden karşıdan bakıp yok öyle yapın yok böyle yapın demek içinmi gorevlendiriliyorlar.emin olsunlar ki o hasta yakınını bilgilendirdiklerinden çok daha iyi yapıyoruz zaten hizmet bu ise hiç gelmesinler gerek yok yani belkide bizim şanşsizlıgımiz bilemiyorum.merak ettiğim tek şey hizmet prosedürleri nelerdir neler yapmak la yükümlüler.mesela daha bugün yaşadık hastamızın kontrolü var idi ambulans ekibi evden aldı hastaneye götürdü vede hiçbir şekilde ilgilenmediler yatalak hasta ile tek başıma kala kaldım hastanede çok zorlandım.eğer bu şekilde amaç yardım etmek değilse vede hastaneye girince özele giriyorsà eğerki bana bir destek olmayacaksa ne ambulasa nede o ekibe ihtiyacım yok demektir.ben bir şekilde hastamı zaten götürürüm o hastaneye neyse işim bitti bekle ki görevli arkadaşlar gelecekte eve tekrardan döneceğim saatler sonra ellerinde lc waikiki poşetleri ile geldiler bunlar özellikle hastamı vede beni bu şekilde madur edemezler.kimse insanların sırtından para kazanmasınlar.yazıklar olsun bu devletede verdirdigi hizmetede.
Değerli Yetkililer,Evde sağlık hizmeti kapsamında 85 yasında kayinpederimi acilen ambulansla devlet hastanesine kaldirdik. Hastanede 10 gün kadar serumla beslenip,sonda takıldı ve şuanda evde ayakları tutmuyor,kendi başına ihtiyaçlarını gideremiyor,yuruyemiyor ,adim atamiyor, ve altını hergun bezliyoruz, Devlet hastanesinde evde bakım hizmetleri için başvuruda bulunuldu.Bizim kayinpederimle ilgili bez ücreti ile ilgili sağlık raporu ve ayrıca sağlık kurulu raporunu evde sağlık hizmetinden talep edebilir mıyız.Kayinpederim yatalak vaziyette.Mail atarsanız yardımcı olursanız sevinirim.
Benim babam yatalak hasta evde sağlık hizmeti nasıl alabiliriz
Merhaba babam kua hastası nefes almakta zorlanıyor balgam çıkarmak istiyor gıcık geliyor öksürüyor bu yüzden uyuyamiyor buhar veriyoruz ama genede rahat değil ilgilenirken iz seviniriz babam 81 yaşında
Merhabalar benim dedem kemik erimesi,karaciğerinde sorun olduğunu ve bağırsaklarında problem olduğunu tansiyon,şeker bu yüzden kendisi yatalak kronık hastalık.hastaneye götürüyorsun dedikleri kelime bunun sadece evde bakılacağını bizim yapabilecek bir şeyin olmadığını biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz ama bazen yatağından sağa yada solaçevirmek gerekiyor sadece kemiklerini incitiyoruz herhalde ağlıyor, bizim ağrımıza gitmiyor mecbur bakmak zorundayız evden dışarıya bile çıkaramıyoruz her tarafı ağrıyor.lütfen sizlerden ricam hasta olan için evde bakım sağlık hizmetlerinizden bizimle ilgilenmenizi rica ediyorum.
iyi çalışmalar.
Merhabalar benim dedem kemik erimesi,karaciğerinde sorun ulduğunu ve bağırsaklarında problem olduğunu tansiyon,şeker bu yüzden kendisi yatalak kıronık hastalık.hastaneye götürüyorsun dedikleri kelime bunun sadece evde bakılacağını bizim yapabilecek bir şeyin olmadığını biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz ama bazen yatağından sağa yada sola çevirmek gerekiyor sadece kemiklerini incitiyoruz herhalde ağlıyor, bizim ağrımıza gidiyor,dedemize mecbur bakmak zorundayız evden dışarıya bile çıkaramıyoruz her tarafı ağrıyor.lütfen sizlerden ricam hasta olan için evde bakım sağlık hizmetlerinizden bizimle ilgilenmenizi rica ediyorum.
iyi çalışmalar.
Hastamiz yüzde seksen ca hastası suan tamamen yatalak evde bakım ihtiyacimiz nasıl yapabiliriz engelli raporumuzda var teşekkür ederim
Merhabalar benim annem felçli yatalak hasta,belediyenin bakıcı desteği nasıl oluyor bilgi verebilir misiniz teşekkürler.
Kayinpederim 5 sene once beyin kanamasi gecirdi ve felc kaldi bir tarafi tutmuyor,bir cocuk gibi oldu simdi,gittikce bakimi daha zor oluyor,evde kayinvalidemle birlikte kaliyolar,kayinvalidemin artik gucu bircok seye yetmiyor,raporlu yuzde 70 in uzerinde,hic olmazsa haftada 2 gun ona masaj yapabilecek yurutecek eve hastabakici istiyoruz kime nasil basvurabiliriz?
Saygilarimi sunuyorum
Kayınpederim evimizde %100 raporlu bir hasta evde sağlık birimine kayıtlıtız yatak yaraları çok kötü gazlı bezlerini evde biz kendimiz hazırlıyoruz fakat yeterince steril olmuyor eve gelen ekipten istiyoruz ama verdikleri 3 günde bitiyor Yalovada oturuyoruz bu konuyla kime başvurmalıyız
ayzamır demans hastası yatalak kıronık hasta olan annem gülser pugar için evde bakım sağlık hizmetlerinizden bizimle ilgilenmenizi rica ediyorum