Entelektüel Nedir, Kime Denir?

Entelektüel, analitik düşünen, zekasını yerinde kullanıp bu işi mesleğinden dolayı veya kişisel amaçları için kullanan kişiye denmektedir. Entelektüel kelimesi aslen Latinceden İntellectus kelime kökünden gelmektedir. Ülkemiz insanları entelektüel deyince akla ilk olarak, sakal, fular, gözlük, elinden düşmeyen kitap ve garip giyinmiş birisi akla gelmektedir. Ancak entelektüel böyle olmadığı gibi istediği gibi giyinebilir.

Genel anlamda entelektüel kelimesi, bilgili, zihinsel yönden gelişmiş, eleştiri ve yorumlama gücü yüksek, toplumda liderlik özelliği ön planda olup çağdaş, aydın ve filozof olan kişilere denmektedir. Çok fazla okumanın yanı sıra okuduklarından da ders çıkartarak, hayatına uygulamaktadır. Hayatına uygularken yaptığı hatalardan da ders çıkararak kendini geliştiren entelektüel kişi, toplumda bilgili olarak görülmektedir. Ancak ne yazık ki ülkemizde bu durum biraz karışık diyebiliriz.



Entelektüel kelimesi ilk olarak Rönesans zamanında ortaya çıkmıştır. 19. Y.y.’a kadar ise Avrupa’da yaygınlaşan entelektüel, ilk olarak filozof olmak üzere bilim adamlarında da etkisi görülmüştür. Bir nevi yüksek kültürlü olan entelektüel, diğer insanlara göre çok okuyan, bilgili, kültürlü ve bir o kadar da mütevazidir. Bir dönem entelektüel insanlar bağımsız bir toplum olarak özgürlüğü ifade etmişlerdir. Toplumdan ayrıca saygı gören bu kişiler, geleneklere de bağlı kalarak toplumun fikir ve düşüncelerinde bulunan sorulara cevap vermişlerdir. Tarihin akışını değiştiren entelektüel kişilerin yanı sıra bilgilikleri ile insanlığa yardım etmişlerdir. Ancak gerçek entelektüel kişiler 19. Yüzyıl sonrası yavaşça ortadan kaybolur gibi azalmaya başlamıştır. Daha sonra Batı’da popülaritesi azalmaya başlamış ve saygınlığı da giderek düşünce entelektüel insanlar neredeyse yok denecek kadar azalmıştır. Bunun en büyük sebebi ise demokrasi, insanlar ve kültürler olduğu bilinmektedir.

Önceleri dünyada olan tarihin akışını değiştirebilen entelektüel insanlar, yüksek kültürü sayesinde çok sevinen ve saygı değer gören kişilerdi. Yıllar geçtikçe bu saygı azalırken 20. Yüzyılda artık ideoloji eleştirme tekniği de biterek entelektüel artık özel insanlardan oluşmamaktadır. Her ne kadar dünyamızda bu insanlar az olsa da, gerçek anlamda yüksek kültürlü, bilgili ve gelişmiş entelektüel insanlar da nadir görüldüğünü söyleyebiliriz.

Nasıl Entelektüel Olunur?

Entelektüel denilince aklımıza ilk gelen sakal, gözlük ve boynunda fular olup çok okuyan ya da okumuş gibi yapıp elinde kitap olan kişiler gelmektedir. Ancak gerçekten entelektüel ciddi anlamda çok okumuş ve okuduklarından ders çıkaran bilgili birisidir. Yani önemli olan okumaktan çok okuduklarından ders çıkarmaktır. Daha sonra bu bilgileri kullanarak hayatlarında kullanmaktadırlar. Bunun yanı sıra entelektüel kişiler okumakla birlikte yazmayı da çok severler. Bilgi ve tecrübelerini yazıya dökmektedirler.

Entelektüel olmak isteyen insan bu şartların yanı sıra nasıl, nerede ve ne zaman konuşması gerektiğini bilmelidir. Gereksiz asla konuşmamalı, az ve öz konuşarak bilgili olmalıdır. Entelektüel kişiler ayrıca duygularını ve düşüncelerini nasıl dile getirip nasıl karşı tarafa aktaracağını da iyi bilmektedir. Güncel siyaset olaylardan güncel haberlere kadar hepsini takip ederek bu konularda da sohbet etme deneyimi vardır. Bunun yanı sıra bilmediği konular hakkında yorum yaptıklarını düşünen insanlar olsa da, normalde entelektüel birisi mütevazi bir şekilde hiçbir zaman bilmedikleri konuda yorum yapmazlar. Bildiği konularda ise ısrarcı bir şekilde sonuna kadar tartışabilmektedirler. Bu şartları taşıyan, okumayı ve sohbeti seven, bilgili, hiçbir şekilde burnu kalkmadan mütevazi bir şekilde sohbet eden kişilerseniz, siz de entelektüel birisiniz demektir. Yani saç, sakal, gözlük ya da fular takma şartınız yoktur.


DİĞER ENTELEKTÜEL HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, entelektüel konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan entelektüel duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.