İçindekiler
Emlakçı nedir, ne demektir, kimdir?
Emlakçı, bir gayrimenkulün satış, kiralama, pazarlama sürecini yöneten; bunların sözleşmesini yapmaya emlak beyannamesi düzenlemeye muktedir olarak portföy oluşturan kişilere denilmektedir. Günümüzde emlakçılar emlak alım-satımı, kiralaması gibi işlerle daha yoğun uğraşmakla beraber pek çok çeşitli işlemlere de aracılık etmektedirler. Emlakçı, ev sahibi ile ev arayan kişilerin bir şekilde iletişime geçmeleri için aracı konumundadır.
Emlakçıların genel olarak satış, kiralama, pazarlama, ipotek, kat irtifakı kurma, kat mülkiyeti kurma, ifraz ve tevhit, trampa, cins değişikliği, hibe, taksim, tashih, aplikasyon, harita ve belediyelerden bölge imar planı çıkarma, kadastro müdürlüklerinden röperli kroki ve çap belgesi alma, veri muafiyeti belgesi alma gibi çok sayıda görev yetki ve sorumluluğu bulunmaktadır. Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz gibi genel itibariyle emlak alım satım veya kiralama işlemlerinde aracılık ederler. Peki emlakçı nasıl olunur?
Emlakçı nasıl olunur? Emlakçı olmak istiyorum, nasıl olurum?
Emlakçılar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 2003 yılında yayınladığı ve 2004 yılında tadil edilerek son şeklini alan, Türk Emlakçılar Standartları Tebliğine bağlıdır. Bu tebliğ gereğince her emlakçının öncelikle bağlı bulunduğu odanın ya da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış resmi bir kurum tarafından emlakçılık eğitimine ilişkin bütün eğitimlerini tamamlamış olması ve daha sonrasında emlak ofisi açması gerekmektedir.
Bahsetmiş olduğumuz bu eğitimlerde öncelikle mesleğin teorik kısımlarını almaktadırlar. Eğitim sürecince adaylar; emlağın hukuk, mali ve teknik yönüne ilişkin eğitim ve hatta psikoloji bölümleri dahil olmak üzere kapsamlı bir eğitim almaktadırlar. Bu eğitim süreci toplamda 5 hafta kadar sürmektedir. Bu eğitimin sonunda adaylar emlakçılık hakkında tüm teorik ve pratik bilgileri edinmiş halde sertifika almaya hak kazanmaktadır. Akabinde adaylara kursu başarı ile bitirdiklerine dair bir sertifika verilir.
Emlakçı Dükkanı (emlak ofisi) nasıl açılır, açma şartları nelerdir?
Emlakçı dükkanı açmak için öncelikle bir yer yani dükkan bulmanız gerekmektedir. Akabinde dükkanı belediyeden belediyeye değişen şartlarda düzenlemelisiniz. Bunun akabinde ise öncelikle Bağ-Kur kaydınızı yaptırmanız, sonra da meslek odası kaydı, belediye ruhsatı ve vergi dairesi kayıtlarını gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Vergi dairesine başvururken sizlerden;
- Nüfus cüzdanı sureti,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- İkametgah ilmühaberi,
- İmza sirküleri,
- İşe başlama formu,
- Tapu fotokopisi ya da kira kontratosu,
İstenmektedir. Müracaat etmenizin ardından vergi dairesindeki memurlar yoklama için adresinize gelmektedir. Tespit sonunda sizlere yoklama fişinin bir nüshası verilir ve bununla beraber vergi dairesine müracaat etmenizin ardından vergi sicil numaranızı ve vergi levhanızı alırsınız. Vergi dairesinde işlemleriniz bittiğinde Bağkur kaydınızı gerçekleştirirsiniz. Akabinde de emlakçılar meslek odasına kaydolmak için işlemlere başlayabilirsiniz. Bunun için ise sizlerden;
- Beş tane fotoğraf
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İkametgah
- Öğrenim belgesi fotokopisi
- Vergi levhası fotokopisi
İstenmektedir. Belediyeye başvuru yapmak için ise sizlerden;
- Bağ-kur kaydı ya da emeklilik belgesi
- Basit iş yeri krokisi
- Oda kaydı
- Kontrat ya da tapu fotokopisi
- Çevre temizlik vergisi tahakkuk belgesi
- Vergi levhası fotokopisi
- İlan reklam tabela vergisinin kaydı
Daha sonraki aşamada ise esnaf ve sanatkarlar odasına kaydolmak gelmektedir. Bunun için de sizlerden;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Resimli ikametgah ilmühaberi
- Vergi Levhası Fotokopisi
istenmektedir. Tüm bu işlemleri başarı ile bitirirseniz emlakçı ofisi açmak için gerekli olan tüm izinleri almış ve çalışmaya hazırsınız demektir.
Başarılı, İyi bir emlakçı nasıl olunur?
Konut sektörü ya da diğer adıyla emlak sektörü, ülkemizde şimdiye kadar düzenli olarak gelir getirmeyi başarmış ender sektörlerden bir tanesidir. Bu sektörde profesyonel olarak görev almakta olan kişiler, ciddi anlamda kazanç sağlamaktadırlar. İyi bir emlakçı olmak için ise; girişken olmalı, zaman yönetiminde iyi olmalı, profesyonel olmalı, modern pazarlama yöntemlerini bilmeli, kişisel gelişime açık olmalıdır. Bu yönlerini geliştirmeyi başarabilen kişiler emlak piyasasında ciddi bir yer elde edebilmektedirler.
Emlakçılar ne kadar para kazanıyorlar?
Öncelikle emlakçılar genel itibariyle komisyon üzerinden elde ettikleri gelirle geçimlerini sürdürmektedirler. Bunun için emlakçıların herhangi bir net kazancı olmaz. Emlakçılar sattıkları konutlardan hem satıcı hem de alıcı üzerinden %3 komisyon almaktadırlar. Bunun dışında da kiraladıkları konutlar için ise kiracıdan bir yıllık kiranın %12’si oranında komisyon talep edilmektedir. Emlakçı maaşları yapmış oldukları bu işlerin akabinde belli olur.
Bazı emlakçılar zaman içinde kendi konutlarını veya arsalarını satın alarak buraları projelendirme yöntemlerini de seçmektedir. Konut sektörü oldukça geniş bir sektör olmasından dolayı para kazanmak için karşınıza çok sayıda fırsat çıkmaktadır. Bu fırsatları değerlendirerek oldukça ciddi bir mal varlığına sahip olmanız içten bile değildir. Ancak bunun yanında onca yılın sonunda bile sektörde başarılı olamamış emlakçılar bulunmaktadır. Bu tamamen sizin çalışma azminize ve fırsatları doğru değerlendirmeniz ile alakalı bir durumdur. Bu yazımızda emlakçı nasıl olunur, nasıl emlakçı olabilirim konusunda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER EMLAKÇILIK HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, emlakçılık konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan emlakçılık duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :