İçindekiler
Ebe nedir, ne demektir, kime denir?
Ebelik, gebelik döneminde gebeliğin teşhisi ve gözetimi ile normal doğum yaptırmakla görevli kişilerin oluşturmuş olduğu tıbbi bir meslektir. Bu mesleği icra eden kişilere ise ebe denilmektedir. Ebelik tarihin çok eski dönemlerinden bu yana varlığını sürdüren bir meslektir. Genel itibariyle ebeler kadın olsa da, çoğu batı ülkesinde erkekler de ebe olarak görev yapabilmektedirler. Ancak ülkemizde erkekler ebe olamamaktadır. Ebeler doğum sırasında ölüm oranlarının düşmesi adına sağlık alanında oldukça önemli görevlere sahiptirler. Peki ebelerin görevleri, yetkileri ve sorumlulukları nelerdir?
Ebelerin görevleri nelerdir? Ebeler ne iş yaparlar?
- Evlerde veya sağlık kurumlarında kadınların hamilelik sürecinde çeşitli sağlık kontrollerini yapar ve gerekli tavsiyeler verirler.
- Doktor bulunmayan yerlerde doğum yaptırır ve hastanelerde hekime yardımcı olurlar.
- Normal dışı acil doğum durumlarında hamilenin hastanelere gönderilmesine çabalar.
- Bazı kadın hastalıklarının tedavi sürecinde hekime iş birliği yaparak tedavi uygular.
- Özel bakım gerektiren, prematüre, postmatüre, düşük doğum ağırlıklı veya hasta bebekler dahil olmak üzere; yeni doğan bebek gözlemini ve bakımını yapar,
- Aile planlaması ve anne ile çocuk sağlığı konularında kadınları eğitir.
- Sağlık kurum ve kuruluşlarında 6 yaşına kadar çocuklarının aşılarını yaparlar.
Ebe nasıl olunur, Ebe olmak istiyorum nasıl olurum?
Öncelikle ebe olmak istiyorum diyen kişilerin kan görmeye alışık olması, yardımseverlik duygularının güçlü olması, çabuk karar verebilmesi, doğum anlarını kaldırabilmesi gerekmektedir.
Mesleğin eğitimi Üniversitelerin Sağlık Yüksekokullarının Hemşirelik Yüksekokulunun ve Sağlık Meslek Liselerinin “Ebelik” bölümünde verilmektedir. Yani ebe olarak görev yapabilmek için üniversite giriş sınavlarına katılmalı ve akabinde ebelik bölümlerine girmeniz ve buradan başarı ile mezun olmanız gerekmektedir. Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz üzere bu bölüme sadece kadınlar alınmaktadır. Yani erkek bireyler ülkemizde ebelik görevini icra edemezler.
Özel sektörde ebe olmak için ebelik bölümünden mezun olmanız yeterlidir, ancak kamu kurumlarında ebe olarak görev alabilmeniz için ebelik bölümünü bitirmenizin akabinde KPSS sınavına girmeniz ve yeterli puanı almış olmanız gerekmektedir.
Ülkemizde 60 bini aşkın ebe aktif olarak görev yapmaktadır. Sağlık her dönemde bir ihtiyaç olmasından dolayı, bu sektörde de çalışan ihtiyacı artarak devam edecektir. Ebelik bölümünden mezun olan kişilerin iş bulma olanakları oldukça yüksektir. Bu yazımızda Ebe olmak için hangi liseye gidilir, ebe olmak için kaç yıl okunur, ebe olmak için hangi bölüme gidilir? konularında detaylı bilgiler sunduk. Ebelik mesleği hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan ebe maaşları hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
DİĞER EBE HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, ebe konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan ebe duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Meraba ben sözel öğrencisiyim ebelik bölümünü tercih edebilir miyim