E-Defter Nedir, Ne Demektir?

E-Defter, adından da anlayacağınız üzere elektronik bir defterdir. Dijital ortamda kayıt tutan, kayıt açan, elektronik imza bildirimi ile açılan bir sistemdir. Yasa gereği e-defter zorunlu bir defterdir. Büyük ve yevmiye defterlerinin elektronik ortamda tutulan sistemdir. Tutulan kayıtlar klasik bir şekilde Excel formatında yapılmaktadır. Bu işlemler ile beraber daha düzenli ve hızlı bir kontrol hedeflenmiştir.

Vergi yasasına münasip 10 milyon civarında ciro yapan şirketlerin zorunlu bir şekilde e-defter tutması ve bu sisteme geçiş yapması zorunludur. Bununla beraber e-defter uygulamasına gönüllü bir şekilde de geçiş yapılabilmektedir. E-deftere isteyerek geçiş yapan bir şirketin elektronik fatura abonesi olmasına ihtiyacı bulunmamaktadır. Zorunlu bir şekilde geçiş yapan şirketler yılın başında, isteyerek bu sisteme geçiş yaparsa dönem içinde e-defter sistemine geçebilmektedir. Özel kişi şirketleri ve meşru şirketler e-defter üyesi olabilir.



E-Defter ibrazı her ay bir defa Mali Müşavir, Muhasebeci veya şirket sahibi tarafınca kontrolü sağlanır. Her aya bağlı olarak berat verilinceye dek 90 gün içerisinde düzenleme yapılabilmektedir. Daha sonra bulunan dönemlerde ise bu ters kayıt yapılarak iptal edilebilir ve doğru olanı yapılabilir. Vakit mührü kullanılarak özel bir kod sayesinde defterin beratı yapılabilir. Bu oluşturma tamamlanınca devlete gönderilir. Maliye kontrolü olduğunda daha evvelde sunulan berat ile muhasebeden alınan beratlar karşılaştırma yapılır. Şayet beratlar aynıysa maziye her hangi bir düzeltme veya kayıt yapılmamış manasına gelmektedir.

E-defter birçok şirket için kolaylık ve yarar sağlamaktadır. Faydalarından maddeler halinden bahsedelim.

  • E-Defter sistemi ile beraber dokümanlarınız daha güvenli bir şekilde muhafaza edilir.
  • Sayfa sayısına uygun bir şekilde belge çıkartmanız ve notere her hangi bir onaylatma yapmanız gerekmiyor.
  • Mürekkep gibi çeşitli masraflardan kaçınmış olursunuz.
  • Defter için her hangi bir çıktıya ihtiyaç duymadan çeşitli tasarruf etmenizi sağlar.
  • Belgelerin maliyetinden tasarruf edilerek vakit dahi ayırmanıza ihtiyaç yoktur.
  • Doğayı koruyarak daha yeşil ortam sunmuş olursunuz.

Kısaca e-defter uygulaması düzenli ve hızlı bir sistemdir. Bu sisteme geçerek arşivleme, baskı ve dokumanlar ile alakalı düzenleme zamanlarından tasarruf edilerek vakit ve nakit ekonomisi yapılmış olunur.

E-Deftere Nasıl Geçilir?

E-Defter işlemine geçmek için alakalı olan entegratör yani http://www.edefter.gov.tr/edefteruyumluyazilimlar.html linkindeki listeye göz atabilirsiniz. Bunun yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mevzuatlarını da inceleyebilirsiniz. Mevzuatlar için ise http://www.edefter.gov.tr/edeftermevzuat.html linkine göz atabilirsiniz.

Bu alanlara göz attıktan sonra nasıl e-deftere kayıt olacağınızı maddeler halinde anlatalım.

  • İlk olarak resmi e-defter sitesine giriş yapıyoruz; www.edefter.gov.tr
  • Daha sonra sayfada çıkan Başvuru sekmesine tıklıyoruz; www.edefter.gov.tr/edefterbasvuru.html
  • Burada bulunan başvuru koşullarını dikkate almalı ve daha sonra “Elektronik Başvuru Yapmak için Tıklayınız” adlı sekmeye tıklıyoruz.
  • Karşımıza çıkan sayfada da başvuru yaparken dikkat edilecek hususlar bulunmaktadır. Bunları da dikkate almalı ve okumalısınız.
  • Sayfayı aşağı kaydırdığımız zaman başvuru formunu göreceksiniz. Buradaki bilgileri eksiksiz ve doğru doldurmanız gerekmektedir. Mükellef tipinden ticari sicil numarasına, uyumlu yazılımdan kuruluş tarihine kadar bütün yerleri doğru doldurduğunuz zaman en altta bulunan Başvur sekmesine tıklayınız.
  • Son olarak kart girişini yapmalı ve imzalamalısınız. Bu şekilde e-defter kaydınız başarılı bir şekilde gerçekleşecektir.

E-Defter Başvuru Şartları Nelerdir?

E-defter, elektronik bir defter olduğu için bazı şartlar ve koşullar barındırmaktadır. Büyük ve yevmiye defteri olan e-defteri kaydetmek, saklamak, ibraz etmek ve oluşturmak için uymanız gereken şartlar bulunuyor. Bu şartları maddeler halinde yazalım.

  • Asıl şahıs kıymettarların Elektronik İmza Yasası hükümleri sınırında üretilen yeterli elektronik lisans ya da 397 sayılı Vergi Usul Yasası Tümel Beyannamesi sınırında Mali Mühür alınması gerekiyor.
  • Meşru şahıs kıymettarların da 397 sayılı Vergi Usul Yasası Tümel Beyannamesi sınırında Mali Mühür almaları gerekiyor.
  • E-defter onaylanması, kaydedilmesi, saklanması, tutulması ve ibrazında kıymettarlar tarafınca kullanılacak yazılım programının entegre sorunu olmayan program olması gerekmektedir.

Başvuru şartları bu şekildedir. Ayrıca başvuru sırasında dikkat edilecek bazı noktalar da bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kullanılan bilgisayarın e-defteri için Java programı ve 32 bit olması gerekmektedir.
  • E-imza olan mali mühür, bilgisayarın uyumlu olan bütün işletim sistemlerine kurulmalıdır.
  • Güvenlik konusunda ya da farklı konuda bildirim çıkar ise Continue ya da Allow butonlarına tıklanmalıdır. Eğer başvuru engelleme hakkında bildirim gelirse NO demeniz yeterlidir.
  • Bütün bilgileri eksiksiz ve doğru doldurmanız gerekiyor. Bilgileri bitirdikten sonra Başvur ya da Kaydet sekmesi açılmaz ise farklı tarayıcı olan Mozilla’yı denemelisiniz. Form başarılı ile doldurulduktan sonra Kart Giriş ekranı açılacaktır. Burada da bilgileri doldurup kart şifresi girmeli ve imza atmalısınız.
  • Eğer kart girişi gelmiyor ise geçmişi ve çerezleri silerek tekrar deneyiniz. Eğer tekrar olmaz ise farklı bilgisayar deneyebilir ya da Java Console açarak içerdeki verileri Word dosyasına aktarmalı ve bunu da edefter@gelirler.gov.tr mail adresine göndererek çözüm sürecini beklemelisiniz.

Java Console açmak için bu http://forum.efatura.gov.tr/view.php?id=330 linkteki örneği deneyebilirsiniz. Bu yazımızda e-defter hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan e-defter verme süreleri hakkında da bilgi alabilirsiniz.


DİĞER E-DEFTER HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, e-defter konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan e-defter duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.