İçindekiler
Disiplin Cezası Nedir?
Disiplin cezası TDK ’ya göre bir kurum ya da kuruluşta disiplin kurallarını bozucu hareket ya da davranış sergilendiği zaman uygulanan ceza türüne denmektedir. Okulda, üniversitede, çalışılan kurumlarda ve kuruluşlarda, askerlikte, polislikte kısacası her alanda kurallar olduğu gibi disiplin kuralları da bulunmaktadır. Disiplin kurallarının sınırı aşıldığı zaman ilk olarak uyarı verilir ve tekrar bu kural çiğnenirse disiplin cezasına çarptırılmaktadır.
Bu cezalar kurum ve kuruluşlara göre değişmektedir. Örneğin çalıştığınız yerde bu ceza para cezasından işten çıkarılmaya kadar gidebilmektedir. Okul ve üniversitelerde ise ilk olarak uyarı verilir daha sonra belirli bir süre uzaklaştırma cezası verilir. Eğer kural dışına çıkılmaya devam edilirse okuldan, üniversiteden atılmaya kadar giderek sicilinize işlenebilmektedir.
Disiplin Cezası Kimlere Verilir?
Disiplin cezası genel olarak disiplin kurallarından çıkan bütün herkese verilmektedir. Okullarda, üniversitelerde, çalıştığınız kurum ya da kuruluşlardaki tüm personellere ve öğrencilere bu ceza verilmektedir. Özellikle öğrencilerin çok aldığı bu disiplin ceza türleri bulunduğu yere ve kurallara göre değişebilmektedir. Örneğin okul ve üniversitelerde disiplin cezası okuldan uzaklaştırılma ve atılmaya kadar giderken, çalıştığınız kurum ve kuruluşlarda, askerlik yaptığınız yerde ya da polislik yaptığınız yerde bu kural sınırını aşarsanız para cezası ya da işten kovulmaya kadar gidilebilmektedir. Bu anlamda disiplin cezası herkese verilebilmektedir.
Okullarda Disiplin Cezası Alının Ne Olur?
Okullarda disiplin cezası alınınca boyutuna göre e-okul sistemine işlenirse siciline kadar işlenebilmektedir.
- MEB’ in yönetmeliğine göre disiplin cezası alan öğrenciler ilk olarak uyarı yani kınama yapılmaktadır.
- Eğer ceza almaya devam eder ve kural dışına çıkar öğrenci okuduğu yerden ve ortam kısa süreliğine uzaklaştırma cezası alır. Bu ceza 1 ila 5 gün olarak uygulansa da bazı yerlerde duruma göre 1 aya kadar ceza verebilmektedir.
- Üçüncü ceza kuralını aştığı zaman ise okul ve bölgesi değiştirilmek üzere işlemler yapılır ve farklı okula transferi gerçekleştirilir.
- Gittiği okulda ceza almaya ve yaptığı hataları yapmaya devam ederse örgün eğitim programın dışına çıkarılarak okullardan süresiz bir şekilde uzaklaştırma cezası alır.
Bu ceza sıralaması yapılan disiplin ceza boyutuna göre değişebilmektedir. Eğer çok ciddi anlamda disiplin kuralını bozduysa direk olarak dördüncü madde uygulanabilir. Genelde dördüncü madde için ağır şiddetlerde bulunan öğrencilere verilmektedir. Türk bayrağına, ülkesine, milletine ve devletine hakaret edenler, öğretmen ya da personellere saldırıda bulunanlar, okul içinde ciddi anlamda huzursuzluk yaratıp kavga çıkartanlar, zararlı maddeleri okulda bulundurup satanlar gibi birçok bu tarz davranışlar örgün eğitimden uzaklaşmasına sebebiyet verecektir.
Disiplin Cezası Kaç Yılda Silinir?
Disiplin cezası, diğer cezaların aksine bir zaman sonra silinebilmektedir. Özellikle eğitim öğretim dönemlerinde alınan disiplin cezaları eğer sicile işlendiyse belli bir zaman geçtikten sonra sizin ceza silme talebi oluşturmanız dahilinde silinmektedir. Özellikle eğitim yıllarını geride bırakıp bir işe girmeniz sırf bu sicilden dolayı sıkıntıya giriyorsa bilmelisiniz ki en az 5 yıl geçmesi durumunda uyarı ya da kınama gibi disiplin cezaları silinebilmektedir. Eğer ki daha büyük cezalar aldıysanız 10 yıl sonra ancak sildirebilirsiniz. Eğer bu sürelerin geçtiğine inanıyorsanız silinme talebi oluşturarak sildirebilirsiniz. Eğer sildirmezseniz bu ceza kendi kendine bir süre sonra gitmeyecektir. Bu yüzden gerekli kurumlara başvurarak sildirmeniz mümkündür. Kaymakamlık ya da devlet dairelerine giderseniz yönlendirmeler eğitim ve memurlara göre özel olarak yapılacaktır.
Disiplin Cezasına İtiraz ve Sonuçları?
Öğrenciler için disiplin ceza itirazları memurlara göre daha kolaydır. Yalnız öğrencilerin durumu kendi eğitim gördüğü okul ya da kurumdaki personellerin iyi niyetine bağlıdır. Şayet niyeti iyi değilse her türlü yaptığınız en küçük hatalar bile itiraza sonuç vermeyerek cezası verilmektedir.
Memurların disiplin ceza itirazları biraz daha zorlu bir süreçtir. Yönetmeliğe göre memurların disiplin cezalarını disiplin amirleri kesmektedir. Disiplin amirlerin verdiği bu cezalara itiraz etme süresi ise ceza aldıktan sonraki 7 iş günüdür. Eğer bu 7 iş günü içinde cezalarınıza itiraz etmezseniz cezanızı alır ve sicilinize işlenir.
Bu cezalarda kınama, uyarma ya da aylıktan kesme cezaları çalıştığı yerdeki kurumun disiplin kuruluna bağlı olduğu için oraya itiraz etmesi gerekiyor. Haklı sebepleri var ise kanıtlayıcı ve ikna edici olursa, karşı tarafın iyi niyetine göre bu ceza itirazı kabul edilir ve ceza iptal edilir. Eğer kademe yükselirken ceza aldıysa bu da çalıştığı yerin disiplin kurulu değil daha yüksek disiplin kuruluna bağlı olduğu için işi zor olsa da itirazda bulunabilmektedir. Burada da aynı şekilde eğer haklıysa zaten kanıtlayıcı olması itirazın kabul edilmesini sağlayacaktır.
Bu itirazlar sonucu eğer memurun itirazı kabul edilir edilirse disiplin kurulunca cezalar kaldırılır ya da hafifletilir. Ancak daha ağır ceza ya da tekrar ceza verme hakları olmadığını bilmenizde fayda var. İtirazların sonucu reddedilirse zaten ceza kesinleştiği için memur gereken cezayı ödeyecek ve siciline işlenecektir.
Bu yazımızda disiplin cezası silinir mi, disiplin cezası aldım ne olur, disiplin cezası gerektiren durumlar haller nelerdir, kaldırılması hakkında bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER DİSİPLİN CEZASI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, disiplin cezası konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan disiplin cezası duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :