İçindekiler
Diğer sağlık personeli nedir, ne demektir, kimdir?
Tedaviye gelen kişiyi diğer sağlık personeli nabız, ateş, tansiyon ve doktorun teoremleri yönünde iş yerinde hastalara bakan ve hastaları gerekli olan alanlara yönlendirip gönderen kişiye denmektedir. Diğer sağlık personeli yasalarda geçmekte ancak bilinen diğer adı ise iş yeri hemşireliğidir. Bulunan hastanede güvenlik ve iş sağlığı konusunda doktorlara ve hekimlere yardımcı olan kişiye diğer sağlık personeli denilmektedir.
6331 sayılı iş sağlığı kanununa göre iş yerinde hekim çalıştırma gerekli olan kurum ve kuruluşlarda ilaveten iş yeri hemşiresi de çalıştırmaları gerekmektedir. Bu yasa 2015 yılında başlamış ve bu zamana kadar firmaların iş yeri hemşireleri ayrıca Diğer Sağlık Personelleri adlı lisansa sahip olma şartı da bulunmaktadır. Bazı kurs yerlerinde diğer sağlık personel sertifikası almak mümkündür.
Diğer sağlık personeli ne iş yapar?
İş yeri Hemşiresi yani diğer sağlık personeli iş yerinde bulunan çalışanların ve muayeneye gelenlerin sağlıklarını kontrol etme, sağlık seviyesini raporlama ve veri toplamakla yükümlüdürler. İşyeri hekimine her konuda yardımcı olmakla da yükümlü olan diğer sağlık personeli, muayeneye gelen bütün herkesin ateş, nabız, tansiyon gibi kontrollerini yapmaktadırlar. Acil durumlarda damar yolu açma, çeşitli ve gerekli enjeksiyonları yapma, ilk yardımlarda bulunma ve işyerinde bulunan hamile hanımların takibini yapmakla sorumludurlar. Genel olarak işyerinde bulunan bütün sağlık konularından sorumlu olmakla beraber iş yeri hekimine yardımcı olmakla yükümlüdürler.
Diğer sağlık personeli nasıl olunur?
Diğer sağlık personeli olabilmek için en az 90 saatlik bir kurs ve eğitimden geçmek gerekmektedir. Ancak bunu gerçekleştirmek için sağlık personeli lisansı almanız gerekiyor. Sağlık personeli eğitim lisansı olmayanlar önce bunu almalıdır. Sağlık meslek liselerinde okuyanlar ya da hemşirelik okuyanlar da diğer sağlık personeli lisansı alabilirler. Bu diğer sağlık personeli eğitimlerine katılma şartı olarak hemşire, acil tıp ve sağlık teknisyeni ya da her hangi bir sağlık memuru olmak gerekmektedir.
Bunun yanı sıra eğitimde başarılı olanlar sertifikayı alırken eğitimde başarısız olanlar en baştan bir daha eğitim görmek zorundadırlar. Bu sertifikayı ve eğitimi alabilmek için MEB’ in onay verdiği eğitim kurumlarından alabilirsiniz. Bunun dışında başka yerlerden alırsanız dolandırılma ihtimaliniz yüksektir.
Diğer Sağlık Personel Eğitimini bitirenler eğitimlerinin bitiminden sonra MEB aracılığı ile Diğer Sağlık Personel sınavı yapılacaktır. Bu sınavda 100 sorudan en az 70 doğru yapmanız gerekmektedir. Başarısız olursanız 3 yıl içerisinde sadece iki kez bu sınava girme hakkınız bulunmakta ve başarısız olursa tekrar 90 saat eğitimi almalıdırlar. Başarılı olanlar Çalışma Bakanlığı aracılığı ile Diğer Sağlık Personeli belgesini almaya hak kazanırlar. Bunun yanı sıra her 5 yılda bir bu eğitimi tekrar almalı ve yenilemelisiniz.
Diğer sağlık personeli iş imkanları, olanakları nasıldır?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çıkarılması ile diğer sağlık personellerinin çalışma imkanları da bir hayli artmıştır. Çünkü 10’dan fazla çalışana sahip ve çok tehlikeli işyeri sınıfına giren alanlarda diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu getirilmiştir. Bu mesleğe olan ilginin ileride de devam edeceği düşünülmektedir.
Bu yazımızda diğer sağlık personeli kimdir, ne iş yapar ve nasıl olunur gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER DİĞER SAĞLIK PERSONELİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, diğer sağlık personeli konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan diğer sağlık personeli duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :