İçindekiler
Yeni Çipli Ehliyet Nasıl Alınır?
Ülkemizde yaklaşık olarak 23 milyon sürücü belgesi bulunmaktadır. Uzun zamandır yapılan çalışmaların ardından ve pilot illerde yapılan denemelerin ardından nihayet 2016 yılının girmesiyle vatandaşlar yeni çipli ehliyetlerine kavuşuyorlar. Ancak vatandaşlar yeni çipli sürücü belgeleri hakkında halen çok az bilgiye sahipler. Örneğin yeni çipli ehliyet nasıl alınır, eski sürücü belgesi ile yeni çipli ehliyet nasıl değiştirilir az bilinen konular arasında. Bu haberimizde yeni çipli ehliyet değiştirme hakkında tüm merak ettiklerinize yer veriyoruz.
NOT : Öncelikle ilk kez ehliyet alacak vatandaşlar BURADA bulunan yazıya göre işlemlerini yaptırmalıdırlar. Bu haber eski sürücü belgesi ile yenisini değiştirmek isteyenler için hazırlanmıştır.
Yeni Çipli Ehliyet Almak İçin Gerekli Evraklar, Belgeler Nelerdir?
Öncelikle yeni çipli ehliyet almak yada eski sürücü belgesi ile yenisini değiştirmek için gerekli olan belgeler bulunmaktadır. Bu belgelerin bir tanesinin eksik olması durumunda bile ehliyet değiştirme talebiniz kabul görmeyecektir. Peki nedir bu belgeler?
- Eski sürücü belgesi
- Nüfus cüzdanı veya Pasaport
- Sürücü sağlık raporu (Sağlık raporu alırken ilk bölümün uzman olmayan doktorların ( aile hekimi doktorları ) tarafından, ikinci bölümün ise uzman doktorlar tarafından imzalandığına emin olun.)
- 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
- 2 adet fotoğraf (5×6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf) ( biyometrik fotoğraf nedir öğrenmek için TIKLAYIN.)
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.
Bu belgeler eski tip sürücü belgesini yeni çipli ehliyet ile değiştirmek için gerekli olan evraklardır.
Yeni Çipli Ehliyet Başvurusu
Ücretimizi ödedikten ve evraklarımızı hazırladıktan sonra sırada istediğimiz il veya ilçeden çipli ehliyet randevusu almak kalıyor. Çipli ehliyet randevusunu aşağıda bulunan bağlantı sayesine kolaylıkla alabilirsiniz.
Çipli Ehliyet Randevusu Almak İçin TIKLAYIN
Yeni çipli ehliyet almak yani eskisiyle değiştirmek için öncelikle yukarıda vermiş olduğumuz bağlantıdan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü adresine girmemiz gerekmektedir. Burada sürücü belgesi seçeneğini seçmeli ve ardından sizden istenilen bilgiler ışığında randevunuzu oluşturmalısınız.
Şayet işiniz yada başka bir sebepten dolayı almış olduğunuz randevunuza gidemeyecekseniz, randevu saatinizi yada gününü değiştirmeniz mümkündür.
Çipli Ehliyet Randevusu Zamanını Değiştirmek İçin TIKLAYIN
Yeni çipli ehliyet randevunuzu aldıktan sonra ise belgelerimizle oluşturmuş olduğumuz dosya ile, başvuru tarihi ve saatinde emniyet müdürlüğüne gitmemiz gerekiyor. Burada işlemlerimizi hallettikten sonra da hemen çipli ehliyetimize sahip olamıyoruz. Yeni çipli ehliyetinizin işlemleri biterek hazırlanmasının ardından vermiş olduğunuz adrese PTT kargo tarafından bizzat size teslim edilecektir. Yakın, eş dost yada başka kimselere belgeniz teslim edilmez.
NOT : Eski tip sürücü belgesini yenisi ile değiştirmek için 6 sene kadar süreniz bulunmaktadır. Şayet işleriniz yoğun ve uğraşamayacak durumda iseniz bu işlemleri ilerleyen zamanlarda da gerçekleştirebilirsiniz.
Sık Sorular Sorular
Sürücü Belgemi Nasıl Teslim Alırım? : Herhangi bir trafik kuruluşuna yapacağınız müracaat sonrasında sürücü belgeniz düzenlenerek müracaatta beyan ettiğiniz adresinize gönderilecektir.
Çipli Sürücü Belgemi Teslim Alırken Herhangi Bir Ücret Öder Miyim? :PTT tarafından adrese gönderilen sürücü belgeleri için herhangi bir ücret ödenmez.
Sürücü Belgem Ne Zaman ( Kaç Günde ) Teslim Edilir? : Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge düzenlenecek olup, 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi teslim edilecektir.
Sürücü Belgemi Bir Yakınım Teslim Alabilir Mi? : Sürücü belgesinin, sürücü belgesi müracaat formunda kimlik bilgileri belirtilen kişi tarafından teslim alınması gerekmektedir.
Yeni Çipli Ehliyetimin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl,
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.
Mevcut olan eski tip sürücü belgesi 31/12/2023 tarihine kadar geçerli olup, 01/01/2016 tarihinden itibaren 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Sürücü Belgesi Yenileme İşlemleri Sırasında Sağlık Raporu Zorunlu Mu? : Evet. Sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.
Sürücü Belgemi Kaybettiğimde Ne Yapmalıyım ?
Kaybettiğinizi bildirdiğiniz sürücü belgenizin başkaları tarafından kullanılmasının önlenmesi ve bilgisayar kayıtlarına zayi kaydının girilmesini teminen en yakın trafik tescil kuruluşuna müracaat etmeniz ve bu hususta yazılı beyanınızın alınmasını müteakip, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedelini (vakıf payı) ödemek suretiyle zayi ettiğiniz sürücü belgenizi yeniden çıkartmalısınız. Kayıp olan sürücü belgeniz için ayrıca kayıp ilanı verilmesi gerekmemektedir.
Bu haberimizde çipli ehliyet yenileme işlemleri, çipli ehliyet nasıl alınır, eski sürücü belgesi ile yeni çipli ehliyet değiştirme işlemleri, çipli ehliyet almak için gerekli evrakları ve çipli ehliyetler hakkında merak ettiklerinize yer verdik. Konu hakkında soru, sorun yada görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.
Yeni tip ehliyetim geldi ama cip yok, cip takılacak yerde yok takoğrafa takınca yeni cipli ehliyet deniyor ama ehliyeti cip olmadan takoğraf tanıyacakmı?
Merhaba, yurt disinda yasayanlar nasil alabilirler acaba ehliyeti? ve yeni ehliyetler avrupa ulkelerinde gecerli mi?
tesekkurler
devem et kardeş aynısı bendede oldu en sonunda 20 ocağa aldım şimdi gün bekliyorum
BUGÜN 5. GUNDÜR SÜRÜCÜ BELGESİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN BELİRTİĞİNİZ ŞEKİLDE RANDEVU ALMAK ÜZERE SİSTEME GİRİYORUM. TÜM İSTENİLEN BİLGİLERİ GİRİYOR ONAY AŞAMASINA GELİNDİĞİNDE ‘SİSTEMİMİZDE HATA OLUŞTU DAHA SONRA ARAYINIZ ‘İBARESİ ÇIKIYOR. VATANDAŞİ OYALAMA TAKTİĞİ VAR VEYA ÖNEMSEMEME HİZMETİN HAKKI VERİLMELİ