Araç satış işlemlerine son dönemlerde ciddi düzenlemeler getirildi. Önceleri muayenesi sona ermiş araçların satışı yapılabilirken, şimdi muayenesiz araç satmak mümkün değil. Ancak mevzuatta belirli bir açık bulunmaktadır. Kişiler kaza sonucu veya kazasız araçlarını çekme belgesi alarak trafikten çekebilmektedirler. Çekme belgesi sahibi araçlar trafiğe çıkamazlar ama bunun yanında MTV gibi ödemelerden de kurtulmuş olurlar. Yani araç çekme belgesi süresi boyunca bu giderleri ödemez. Ayrıca istenildiği an çekme belgesi iptali gerçekleştirebilmektedir. Çekme belgesi hakkında merak ettiğiniz detaylı bilgilere bir önceki yazımız olan “Çekme Belgesi Nedir?” haberimizde detaylı olarak ele almıştık. Peki çekme belgesi nasıl alınır?
İçindekiler
Çekme Belgesi Nasıl Alınır?
Çekme belgesi almak için öncelikle araç plakanızı sökün ve ruhsatınızı yanınıza alın. Bunun üzerine vergi dairesine giderek borcu yoktur belgesi almanız gerekmektedir. Şayet herhangi MTV veya trafik cezası borcu yoksa ücret vermeden sadece borcunuzun olmadığına dair belgeyi temin edebilirsiniz. Daha sonra bölgenizde bulunan Şoförler ve Otomobilciler Odasına giderek 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu almalısınız. Bu formun 2 TL gibi bir ücreti bulunmaktadır. Bu formu kalem ile dolduramazsınız. Formda yer alan boş alanların daktilo ile doldurulacağı belirtilmiş. Bu forma ek olarak bir de dilekçe gerekecektir. Bunu formu doldurduğunuz yerden temin edebilirsiniz.
Tüm işlemleri bitirdikten ve tüm belgeleri temin etmenizin ardından Trafik tescil ve Denetleme Büro Amirliğine gidebilirsiniz. Burayı Trafik Denetleme Şubesi ile karıştıran bireylerin sayısı bir hayli fazladır. Dikkat edin. Daha sonra plakanızı ve edinmiş olduğunuz belgeleri teslim edin. Kısa süren bir işlemin ardından size araç tescil belgesini, üzerinde trafikten çekme damgası ile teslim ederler. Artık aracınız resmi olarak trafikten çekilmiştir ve trafiğe çıkamaz.
Çekme Belgeli Araç Nasıl Satılır?
Araç çekme belgesi temin etmenizin ardından size verilen formu vergi dairesine götürmeniz gerekmektedir. Bu işlemin ardından aracınız satış işlemleri için de hazır bulunmaktadır. Çekme belgesi sahibi araçlar da aynı diğer araçlar gibi noter üzerinde satış işlemleri yapılır. Trafiğe tescil ettirilebilmeleri için tek şart TÜV-Türk araç muayene istasyonlarında muayeneye sokmak ve bu muayeneden olumlu sonuç almaktır.
Çekme Belgeli Araç Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Çekilen araçların çekildikleri döneme ait tüm borçları ödenmiş durumdadır. Ancak trafiğe tekrar tescilleneceği zaman trafiğe çıktığı dönemin MTV’si ödenmek mecburiyetindedir.
- Çekme belgesi olan her aracın pert kaydı olmayabilir. Bazı sigorta şirketleri aracın pert kaydı olduğunu bilerek bildirmezler. Bunun öğrenebilmesi için muhakkak tramer bilgilerini kontrol edin.
- Çekme belgesi olan araç 3 yaşını doldurmamışsa, aracın alındığı kişiden veya yerden muayene bilgilerini gösterir bir belge istemeniz gerekir. Aksi durumda araç hiç muayeneye girmemiş gibi işlem görür.
Çekme Belgeli Araç Satın Aldıktan Sonra Nasıl Tekrar Trafiğe Tescil Ettirilir?
Dilekçe ile araç sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum veya kuruluşları ile tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin herhangi bir trafik tescil şube veya bürosuna müracaat etmesi gerekmektedir. Yapılan işleme müteakip araca önceki tescil plakası tahsis edilip belge düzenlenmektedir. Çekme belgesi alma hakkında tüm soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.
DİĞER ÇEKME BELGESİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, çekme belgesi konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan çekme belgesi duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Motora cekme belgesi almak icin her hangi bir ucret örüyormuyuz
Merhabalar
2011 model panelvan aracımız var çekme belgesi almak istiyoruz ancak trafik sigortasi ve fenni muyaene gecik bunları yaptırmak gerekiyor mu?
150 cclik motosikletimin motor arızası olduğu için 2 senedir kullanamıyorum ve trafikten çekmek istiyorum fakat muayenesi ve sigortası geçmiş durumda borcu yok bu şekilde trafikten çekebilirmiyim
süper bilgi çok çok tşkler
aracımı muayene olmaması sebebi ile rahsat devri yapmadan bir arkadaşa verdim satış hala benim üzerime fakat aracı ve alanı bulamıyorum vergi borcunu temizledim bu araca çeki belgesini nasıl yaptırabilirim? ruhsat ve plaka da yol elimde haliyle… yardımcı olursanız sevinirim. 0554 645 03 70
Neden şoförler odasına gidilir.Neden yazı illada daktilo diye diretilir.Hiç ilgisi olmayan yerlere halka eziyet etmek neyin nesi.Ticari araç olsa belki anlarım.İnsanları soymak için düşünülmeden yapılmış bir kanun.Ben yaptım oldu Türkiye’si.Masa başında oturup haybeden para alan uzaylılara duyurulur.
trafikten çekme belgesini başvurusu ruhsat sahibi tarafından mı yapılması gerekiyor. Teşekkürler.
Aracımı 3 sene önce bağlattım düşük olduğu için ve trafikten men edildi 3 senedir o şekilde duruyor bu sene bütün borçlarını ödedim ve çekme belgeli satış yapmak istedim fakat trafik tescile gittiğimde oradaki memur çekme belgeli yapabilmek için muayene sinin olması getirektiğini söyleyerek beni ordan gönderdi 2 ci gidişimde çekici ile arabayıda götürdüm aracın üzerinde hiç birşey yok kazalıydı zaten ve bi kaç parçasınıda çalmışlar polis amiri kabul etmedi arabayı görmesine rağmen muayene gerekli olduğunu söyledi ben aracımı nasıl trafikten çekicem yardımcı olun lütfen
Aracımım 2 yıldır muayenesi yok aynı zamanda sıgortasıda.aracı çekme belgesi yapabilmek için muayene ve sigorta borcunu ödememiz gerekıyormu?yoksa ceza ve vergi borcu olmaması yeterli mi
Cekme belgesi alinan araci satarken sigorta veya tüvtürk muayenesi gereklimi yani direk cekme belgesiyle baskasina satis yapilabiliyomu ? yoksa satildiktan sonra trafige sokmak icin mi sigorta ve muayaene gerekiyor
Çekme belgeli araç satın aldım araç 2016 eylülde trafikten çelikmiş 2017 yılı ağustos ayındada satın aldım.tescil için TÜVTÜRK’gittim araç 2005ten 2017 yılına kadar muayeneye girmemiş ve 1348 tl muayene gecikme bedeli artı 2017 yılı muayene ücreti çıktı ,satıcı bu borcundan bahsetmemişti,mecburen ödedim ve aracı trafiğe soktum ,şimdi ise bana haksızlık yapıldığını düşünüyorum ne yapabilirim.