Büyükelçilik ile konsolosluk kavramları oldukça sık olarak karıştırılmaktadır. Bu sebepten dolayı bu yazımızda iki kurumun hangi görevleri yapmakla yükümlü olduklarını ve aralarındaki farklarını açıklayacağız.
İçindekiler
Büyükelçilik nedir, ne demektir?
Büyükelçiler, bir devletin başka bir devletteki en üst düzeyde temsilcisi olan diplomatlara denilmektedir. Büyükelçiler görevli oldukları ülkede, vatandaşı oldukları ülkenin devlet başkanını temsil etmektedirler. Büyükelçiler, ülkesi ile görevli oldukları ülkeler arasında siyasi, ekonomik, kültürel ve askeri düzeyde ilişkileri geliştirmek adına çalışırlar. Bu kişilerin görev yapmış oldukları kuruma ise büyükelçilik adı verilmektedir. Elçilik binasında elçilik personeli ile ( müsteşarlar, katiplr, idari memurlar, kavaslar, aşçılar, garsonlar ve hizmet personelleri ) büyükelçiler hizmet vermektedir. Büyükelçiler hakkında detaylı bilgilere de büyükelçi nedir yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Konsolosluk nedir, ne demektir?
Konsolosluk ise, yabancı ülkelerde ülkesinin ticari çıkarlarını korumakta olan ve diplomatik olmayan çeşitli resmi görevleri yerine getiren resmi dairelere verilen isimdir. Konsolosluklarda genel olarak pasaport işlemleri, evlilik, doğum, ölüm gibi olayların resmi sürecinin takibi işlemler gerçekleştirilmektedir. Konsoloslukların temasları ülkenin dışişleri bakanlığı ile değil, şehrin en büyük mülki amirleri iledir. Konsoloslar hakkında detaylı bilgiye konsolos nedir yazımızdan ulaşabilirsiniz. Peki büyükelçilik ile konsolosluk arasında ne gibi farklar bulunmaktadır?
Büyükelçilik ile konsolosluk arasındaki farklar nelerdir?
Farklı bir tabirle elçiler, temsil ettikleri devletin tercümanlarıdır. Sunmuş oldukları belgeler, görevli olarak söylemiş olduğu sözler ve bildirdiği konularda sorumluluk taşımamaktadır.
Konsolosluklar ise daimi temsilciliklerdir. Aslında büyükelçiliğin denetlenmesi altında hizmet vermektedirler. Elçilik binasının bulunmuş olduğu topraklar elçinin ülkesine ait topraklardan sayılır. Devletler hukuku hükümlerine göre gerek elçi, gerekse elçilik binası her türlü saldırıdan korunmaktadır. Bunların dışında da büyükelçilik ve konsolosluk arasındaki farkları aşağıdaki gibi maddeler halinde sıralayabiliriz.
- Konsolosluklar ülkelerin, diğer ülkelerde bulunan ticari menfaatleri koruyan, diplomatik olmayan resmi dairelerdir.
- Büyükelçilik ise ülkelerin, diğer ülkelerinin başkentinde yalnızca bir tane bulunan, temsil ettiği ülkenin en yetkili diplomatik kurumudur.
- Büyükelçi; vatandaşı olduğu devleti başka bir ülkede temsile yetkili en üst düzey devlet görevlisidir.
- Büyükelçilik vize ya da vatandaşlarına pasaport vermez.
- Büyükelçi, görev yaptığı ülkede vatandaşı olduğu ülkenin devlet başkanını temsil eder.
- Konsolosluk idarecilerinin unvanları ülkeden ülkeye değişir.
- Milletlerarası hukukta bir devletin, diğer devletlerde konsolosluk açma mecburiyeti yoktur.
- Konsolosluk görevlileri, diplomatik temsilci değildirler.
- Konsolosluk binaları ve arşivlerinin dokunulmazlığı vardır.
- Başlıca görevi olan kendi ülkesini atandığı ülkede temsil etmenin yanı sıra bulunduğu ülke ile ilgili başta siyasi olmak üzere çeşitli alanlarda raporlar hazırlayıp kendi dışişleri bakanlığına gönderir.
Bu yazımızda büyükelçilik ve konsolosluk nedir, aralarındaki farklar nelerdir, ne iş yaparlar, yetkileri nelerdir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Slm ben yozgat sorgundan yaziyorum ismim fatih biyik sahsim olan turkkiyeden evlilik amacli etopyaya aksam addis abbaya indim sabah esimle birlikte turk konsolosluguna ugradim ben turkiyeden geldim ben burda evlilik yapacam turk konsoloslugu olarak bana nasil yardimci ola bilirsiniz dedim kimligimi istediler kimligimi verdim bana bekar olduguma dair kagidi vediler bununla evliligini yap bizim buraya gel dediler bende etopya kanunlarina gore evliligimi yaptim evlilik cuzdanimla birlikte turk konsolosluguna gittim ben burda evlilik yaptim ne yapmam lazim dedim 5 evraklari hazirla gel dediler bende hazir ettim konsolosluga evraklarimi teslim ettim 3 gun icerisinde sana telefonla haber veririz dediler esimle birlikte ciktim otele gittim .2 gun sonra telefon actilar bana dedilerki fatih bey evlilik cuzdaninizin orjinal bize getirin dediler bende aldim konsolosluga gittim esimle birlikte evlilik cuzdanimi verdim orjinali gorduler vizeniz hazir dediler esim pasaportunu almak icin imzasini atti pasaportumuzu aldik yapacak baska birsey varmi dedim yok dediler bende esimle birlikte turkkiye geldik esime oturum musaidesi icin basvuruda bulunurken bana dediler aile toplum kagidi istediler benden bende nufusa gittim aile toplum kagidi aldim benim aile toplum kagidinda bekar olarak gozukuyor nasil olur dedim ben evlilik yaptim evlilik cuzdanimda bu dedim nufusa gittim tekrar.nufus dediki bana senin evliligini etopyadaki turk buyuk elciligi evliligini tecil etmemis dedi turk buyuk elciligi onaylarsa senin burda nufusta evliligin gozukur dediler bende dusundum birgun hatasini telafi eder evliligimi tescil eder diye bekledim.henuz hic bir islem yapilmadan esimin 90 gunluk vizesi bitti tekrar esimin 2 ayda vizesi gecti bu gecen gunlerin cezali oldugunu ogrendim benim bu konuda gecen gunlerin cezasini ben odeyeceyimi soylediler gecen vizenin gunu mevlasi cok oldugu icin ben odeyemedim etopyadaki turk buyuk elciligi bu hatasini ben niye kabulleniyimki hatasiz kul olmaz hatasini duzelmesini bir an once. Duzeltmesini rica ederim saygilarimla.NOT ESIME 90 GUNLUK VERILEN VIZEDE AILE BIRLESIMI OLARAK VERILMIS VIZE .fatih biyik adres yazlak mah 1552 sok no11 sorgunn /yozgat tel 0541 898 32 95