Gerek ülkemizde gerek dünyada organ nakli bekleyen hasta sayısı büyük bir hızla artış gösteriyor. Ancak buna karşın organ bağışçılarının sayısı daha az yükseliyor. Edinilen rakamlara göre ülkemizde 30 bini aşkın hasta organ nakli için bekliyor. Bunun yanında geçim sıkıntısına düşen, başka çare bulamayan kişiler de organlarını satmak istiyorum şeklinde düşüncelere kapılıyorlar. Bu sayfamızda böbreğimi satmak istiyorum diyen kişiler için yasal mevzuatları sizler için araştırdık.
Böbrek satmak yasal mı, kanunlar ne diyor?
Günümüzde maddi durumu kötü olan birçok kişi böbreğimi satmak istiyorum şeklinde ilanlar çıkmaktadır. Kuşkusuz organ ticareti kesinlikle yasaklanmış bir durumdur. Ancak birçok kişi kendi rızam ile bu satışı yapmak istediğini belirterek, yasal mevzuatta kendi rızası ile satış yapmanın mümkün olup olmadığını araştırmaktadır. Böbreğimi nasıl satarım diyen kişiler için bu durum 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 91. Maddesinde vücut dokunulmazlığına karşı suçlar bölümünde düzenlenmiştir. Buna göre;
- (1) Hukuken geçerli rızaya dayalı olmaksızın, kişiden organ alan kimse, beş yıldan dokuz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun konusunun doku olması halinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
- (2) Hukuka aykırı olarak, ölüden organ veya doku alan kimse, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- (3) Organ veya doku satın alan, satan, satılmasına aracılık eden kişi hakkında, birinci fıkrada belirtilen cezalara hükmolunur.
- (4) Bir ve üçüncü fıkralarda tanımlanan suçların bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
- (5) Hukuka aykırı yollarla elde edilmiş olan organ veya dokuyu saklayan, nakleden veya aşılayan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- (6) Belli bir çıkar karşılığında organ veya doku teminine yönelik olarak ilan veya reklam veren veya yayınlayan kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- (7) Bu maddede tanımlanan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, tüzel kişi hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
- (8) Birinci fıkrada tanımlanan suçun işlenmesi sonucunda mağdurun ölmesi halinde, kasten öldürme suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
Kanunda açıkça belirtildiği üzere ister kendi rızanız ile böbreklerinizi satın, isterseniz rızanız olmadan satış gerçekleştirin bu durumun büyük cezaları bulunmaktadır. Yukarıdaki kanun maddesinden bu ceza miktarlarını görebilmeniz mümkündür. Yani ben kendi isteğim ile böbreğimi satmak istiyorum şeklinde bir yaklaşım söz konusu bile değildir.
Tüm bunlara rağmen sosyal mecralarda veya çeşitli ilan sitelerinde böbreklerini 20 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa koyan çok sayıda kişi bulunmaktadır. Şayet bu tarzda ilanları görürseniz doğrudan Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesine ilgili ilanı şikayet etmeniz en doğru seçenek olacaktır.
Unutmayın; günümüzde birçok kişi yeterli organ bulunmadığı için vefat etmektedir. Bu durumun yaşanmaması için bilinçlenmeli ve organ bağışı miktarlarının arttırılması gerekmektedir. Organ bağışı için yetkilendirilmiş sağlık kurumlarına müracaat edebilirsiniz. Bilgileriniz Sağlık Bakanlığı’na ait Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi’ne kayıt edilir. Kişinin beyin ölümü gerçekleştikten sonra bağışçı olan kişilerden organlar nakledilir. Bu vesile ile çok sayıda kişinin hayatını kurtarabilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgilere organ bağışı nasıl yapılır sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
DİĞER ORGAN NAKLİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, organ nakli konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan organ nakli duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :