Bipolar bozukluk nedir, ne demektir?

Bipolar bozukluk; genetik aktarımı olan, beyin fonksiyonlarının farklı çalışması sonucunda ortaya çıkan psikolojik bir hastalıktır. Bipolar; her ne kadar beynin farklı çalışması sonucunda ortaya çıksa da kişinin ruhsal durumunu etkiler ve psikolojisi üzerinde ciddi etkilere neden olabilir. Bipolar; teşhisi kolay olmayan ancak doğru zamanda teşhis edilmesi durumunda kişinin hayatını etkilemeyecek bir hastalıktır. Kişi bu hastalık içerisinde oldukça sık duygu ve durum bozuklukları yaşar, bu durum çevresini oldukça zor bir süreç içerisine sokabilir.

Bipolar bozukluk nedenleri / sebepleri nelerdir?

Bipolar nedeni birçok şeye bağlı olabilir. Uzman çevreler bipolar bozukluk nedenleri dendiği zaman; bu başlığı 3 alt başlık içerisinde ele alır.



  1. Genetik aktarım: Kalıtsal bir hastalık olmamakla birlikte, ailenizde bu tarz bir hastalık varsa genlerinizin bipolar hastalığına yatkınlaşma süreci çok daha hızlı olacaktır. Her bireyin bipolar olma ihtimali mevcuttur fakat birinci derece yakını olan kişilerde bu ihtimal 7 kat daha fazladır. Örneğin; tek yumurta ikizi olan bireylerden biri bipolar ise diğerinin %60 ile %80 arasında bir ihtimal ile aynı hastalığa yakalandığı gözlemlenmiştir.
  2. Sinir hücrelerinde yaşanan değişiklik: Kişinin sinir hücrelerinde yaşanan değişiklik vücudundaki birçok fonksiyonun belirli bir sırada olmamasına ya da fazla işlevsel hale gelmesine neden olabilir. Bu durumlar da kişinin bipolar olmasına zemin hazırlar; manik ve hipomi dönemleri bozulan sinir hücreleri nedeniyle yaşanabilir.
  3. Stres – özel yaşantı: Vardiya sistemi, maddi sorunlar, ailesel sorunlar ile birlikte gelen stresler kişinin bipolar olmasında etkili rol oynayabilir ve örnekleri de oldukça fazladır. Özellikle stres kişinin iç dinamikleri üzerinde fazlasıyla etkili olduğu için bipolara zemin hazırlaması mümkündür.

Bu etkenlerin biri bipolar bozukluğa neden olabileceği gibi aynı anda birden fazlası bir araya geldiğinde kişinin bipolar olması olasılığı çok daha artabilir hatta kaçınılmaz bir hal de alabilir.

Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir?

Bipolar belirtileri; hastalığın tanımından da yola çıkarak teşhis edilebilir.

  • Kişi çok ani duygu ve durum bozuklukları yaşıyorsa mutlaka kontrol edilmelidir. Bir gün çok mutlu bir gün depresyonda gibi davranması bunun en iyi örneğidir.
  • Kişi kendini ümitsiz hissediyorsa ve bununla birlikte üzgünlüğü artıyorsa dikkat edilmelidir.
  • Huzursuzluk hali en dikkat çeken belirtiler arasında yer alır.
  • Hayattan zevk almama durumu sıkça görülür.
  • Bir anda enerji kaybı yaşar ve durgunlaşır.
  • Fiziksel olarak kendini yetersiz hisseder ve mental olarak yorgunluk oluşur.
  • Odaklanma sorunu yaşar.
  • İştahsızlık ve kilo kaybı gözlemlenir.
  • Düzensiz bir uyku dönemi yaşanır.
  • Fiziksel sorunlar baş gösterir.
  • Ansızın kendini suçlu ve yetersiz hisseder.
  • Kendini değersiz görür.
  • Sık sık ölümü ve intiharı düşünürler.

Bunları okuduğunuz zaman bu belirtiler bende var diyebilirsiniz. Normal bir durumdur her insan zaman zaman bu durumları yaşar ancak bipolar bozukluğu olan kişilerde bu sorunların her gün ya da her hafta görüldüğünü bilmeniz gerekir. 1 sene içerisinde 1 kere bu sorunları yaşayan bir birey ile 1 ay içerisinde 2 3 kere bu bozuklukları arka arkaya yaşayan kişiler arasında fark vardır. Zaman zaman kendinizi mental olarak kötü hissetmek, depresyon durumunda hissetmek son derece normal bir insanı tepki olarak değerlendirilebilir. Bir kişinin sürekli olarak kendini bu durumda hissetmesi bir sorunun işaretidir.

Bipolar bozukluk nasıl anlaşılır?

Bipoları nasıl anlarım kişilerin en sık sorduğu sorulardan birisi. Duygu ve durum karışıklığı olarak tanımlanan bu hastalıkta çok mutlu olduğunuz bir an ardından hemen kendinizi intihar edecek kadar kötü hissedebilirsiniz. Anlam veremediğiniz bir şekilde kendinizi suçlu hissedebilir ve sürekli olarak depresyon durumuna geçebilir bir halde olabilirsiniz. Bir gün çok enerjik iken ertesi gün canınız yataktan çıkmak istemeyebilir. Bu durumlardan birini hayatınızda 2 ya da 3 kere yaşadıysanız bu bir sorun olarak ele alınmayabilir ancak bir rutin halinde sürekli olarak bu süreçleri yaşıyorsanız bir doktora görünmeniz gerekiyor demektir. Özellikle ailenizde bu tarz bir hastalık mevcutsa belirtileri çok daha yakından takip etmeniz gerekir. Bipolarda hepsini yaşayabileceğiniz gibi sadece depresyon sürecini ya da sadece enerji patlaması yaşanan süreci de yaşayabilirsiniz. Az uyumanıza rağmen kendinizi enerjik hissedebilir ya da gün boyu yataktan çıkmamanıza rağmen bitik bir halde olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bazı hastalarda iki durum bir arada sıklıkla görülür ve bu kişilerde bipolar çok daha ağır tahriplere neden olabilir.

Bipolar bozukluk

Herkesin yaşadığı durumu yaşayan ve zamanında tedaviye başlanmayan bir bipolar hastası arkadaşı onu aramadı diye bir akşam intihar edebilir. Bu nedenle mutlaka tedavi süreci başlamalı ve bu kişiler verilen tedaviyi doğru biçimde hayatına uygulamalıdır.

Bipolar bozukluk nasıl tedavi edilir?

Bipolar tedavisi kişilere çeşitli ilaçlar ile ve psikolojik destek ile birlikte sağlanır. Kişinin durumuna göre seans ve ilaç dozları değişiklik gösterir. Tedavinin düzenli olması kişinin hayatının düzene girmesine ve normal hissetmesine yardımcı olur.

Bu yazımızda bipolar bozukluk hastalığı nedir, tedavisi var mıdır gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER SAĞLIK HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, sağlık konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan sağlık duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.