Biber Gazı Nedir?
Biber gazı, çeşitli kimyasallardan meydana gelerek sprey şeklinde sıkılması sonucu insanlarda önce göz başta olmak üzere çeşitli zararlar veren bir çeşit spreyli gazdır. Ayrıca biber gazları göz yaşartıcı sprey olarak da bilinmektedir. Özellikle biber gazları, bazı ülkelerde protestoları yatıştırmak ve karşı tarafı öldürmeden etkisiz hale getirmek amacıyla kullanılan bir çeşit gazdır.
Son yıllarda özellikle Türkiye olmak üzere birçok ülkede çeşitli protestolar ve eylemler gerçekleşmiştir. Bu eylemlerin sonucu güvenlik güçlerinin biber gazı, göz yaşartıcı sprey gibi gazları bulundurması zorunlu hale gelmiştir. Gösterileri bu şekilde kontrol altına almak hem daha az zarar hem de kolay olduğu için tercih edilmektedir. Güvenlik güçleri biber gazı kullanırken uzak mesafeden mermi şeklinde gaz bombası atarak kullanmaktadır. Yakın mesafelerde ise sprey şeklinde biber gazlarını kullanmaktadır.
Güvenlik güçleri dışında bazı bayanların çantasında da bulunan bir gazdır. Ancak bu gazlar ile güvenlik güçlerinin kullandığı gazlar farklıdır. Bu gazları ayı, köpek ve diğer saldırgan hayvanlar için kullanılması durumunda etkili olacağı söylenmektedir. Özellikle Türkiye’de yaşanılan tecavüz olayları sonrasında bayanların çantasında bulundurması en doğal hakları desek de bu konuda emniyet müdürlüğü biber gazı taşımanın yasal olmadığını vurgulamaktadır.
Biber gazlarının etkisi önce göz olmak üzere burnu da perişan etmektedir. Sırasıyla görülen etkiler şu şekildedir.
- Öncelikle gözlerinize biber sürülmüş yanma hissi verir. Görüşünüz bulanıklaşır ve görmeniz zorlanır.
- Çıkan kokuyu ayrıca burnunuzla çekince aynı şekilde burnunuza biber sürülmüş gibi acı hissi verir.
- Zaman sonra mide bulantısı, solunum zorluğu ve cilt temasında kaşınma gibi tahrişlere yol açarak çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Eğer biber gazları kapalı ortamda yapılmış ise etkisi daha fazla artmaktadır.
Biber gazları savunma için ilk kez 1871 tarihinde üretilse de en fazla 1990’lı zamanlarda kullanılmıştır. Bu zamana kadar pek fazla kullanmaya bile gerek duyulmamıştır. Son yıllarda ise artık güvenlik güçlerinin bu biber gazını bulundurması zorunlu hale gelmiştir.
Biber Gazı Taşımak Yasal Mıdır?
Biber gazı taşımanın yasal olup olmadığı konusunda emniyet genel müdürlüğü açıklama yapmıştır. Bu açıklamada biber gazının zararları olan göz, ağız, burun, solunum zorluğu, acı verme ve deriyi tahriş etme gibi etkenler özellikle yakın kişiye kullanıldığı zaman dakikalar içerisinde geçici körlük olmaktadır. Bu kişi biber gazına maruz kalınca ilk olarak görme sorunu yaşar, burnu akar, mide bulantısı yaşar, salya ve hapşırma artışı ile beraber derisinde kızarıklar meydana gelir. Bunu sadece bir biber gazı yapıyorsa bunun yasal olup olmadığı tekrar düşünülmelidir şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.
Biber gazı, dünyanın en acı biberi olan Şili biberinden üretilmiş bir gazdır. Yaşattığı bu zararlar neticesinde asayiş daire başkanı bu konuda kısıtlama getirilmesi gerektiğini söylemiştir. Bunun yanı sıra bu zamana kadar sadece güvenlik güçleri biber gazı kullandığından dolayı yasal bir şekilde vatandaşlara satış yapılmadığı gibi yapılması da yasaklanmıştır. Durum böyle olunca biber gazını taşımak ve kaçak yollar ile satın alıp ülkemize getirmek yasal olmamakla beraber cezasının olacağını da sözlerine eklemiştir.
Bunun yanı sıra biber gazlarını yurt dışından illegal yollar ile getirenler ya da getirmeye çalışanlar, sivil amaçlı kullanıp satmak istediği için emniyet müdürlükleri tarafında gümrük kaçağı ürün olarak işlem yapılmaktadır. Bunun yanı sıra biber ve diğer göz yaşartıcı gazların yasak olduğuna dair yasa 2559 numaralı Polis Görev ve Salahiyet Yasasının 16. Maddesinde yer almaktadır.
Biber Gazı Kullanmanın Cezası Nedir?
Biber gazları, ülkemizde yaşanan Gezi Parkı olayı sonrası silah olarak kabul edilmiş ve siviller tarafından kullanılması yasaklanmıştır. Bunun yanı sıra kullananlara da Yargıtay ceza vermektedir. Bir tartışma sonrası sanık biber gazını kullandığı ve karşıdaki kişiye yeterince zarar verdiği için Yargıtay ceza olayını tekrar düşünmüş ve biber gazı kullananların cezasını yaralanmanın şiddetine göre kullanan kişiye 6 aydan 18 aya dek hapis cezası bulunmaktadır.
Bunun örneği olarak İstanbul şehrinin Tuzla ilçesinde gerçekleşen kavga olarak gösterebiliriz. M.Y. adlı kişi kavga ettiği şahsın yüzüne kendisini savunma adına biber gazı kullanmış ve karşı tarafı ağır yaralamıştır. Bu durum sonrasında M.Y. adlı kişiden şikayetçi olan gaza maruz kalan kişi davayı İstanbul 7. Sulh Mahkemesine taşımıştır. Şikayetçi olan kişi, M.Y.’nin kullandığı biber gazını kasten adam yaralamadan dolayı şikayet etmiştir. Bunun üzerine yasalar gereği 120 gün adli para cezası M.Y. adlı kişiye verilmiştir. Bunun gibi biber gazı kullanan ve taşıyanlara hapis cezası verileceği de yasa ile beraber belirtilmiştir.
DİĞER BİBER GAZI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, biber gazı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan biber gazı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
harika ve bilgilendirici bir yazı olmuş. elinize sağlık.