Beyin Göçü Sorunu Nedir?
Beyin göçü, mesleki alanlarda çok iyi yetişen uzmanlar ve bilim adamları, kendi ülkeleri dışında başka bir ülkeye gidip yerleşerek hem yaşayıp hem de çalışan bu bireyler kendi ülkelerini terk ettikleri zaman yaşanılan olaya denmektedir. Bu kişiler kendi bulundukları ülkede yeterli desteği görmeyip başka ülkelerden bu desteği gördükleri zaman bu işlemi uygulamaktadır. Her ne kadar kendi ülkeleri için önemli olsalar da kendi ülkeleri destek vermeyip yardımcı olmadıkları zaman bu bilim adamları zamanlarını boşa harcamamak adına destek veren ülkeye giderek o ülkeye yardımcı olmaktadır.
Beyin göçünde ileri seviyede eğitim almış bu araştırmacılar, birçok projeye önderlik eden önemli ve özel kişilerdir. Kendi bulunduğu ülkelerin gelişmemesinden, katkı ve destek görmemesinden dolayı daha fazla gelişmiş ülkelere giderler. Diğer büyük ülkeler bu kişileri anında kabul eder, vatandaşlık verir ve kişinin kendi ülkesinden fazla diğer gelişmiş ülkelerin bu denli önem ve destek vermesi üzerine kendi ülkesini terk eder ve gider. Bu sayede gittiği gelişmiş ülkede daha iyi teknolojik cihazlar görür ve araştırmasını daha iyi yerlerde geliştirerek yapabilirler. Bu sayede gittiği gelişmiş ülkeler daha fazla gelişir. Bu insanları kaybedenler ise az gelişmiş, kendi insanı dahil bu tür araştırmacılara destek vermeyen, gelişmek istemeyen ülkelerdir.
Beyin Göçünün Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir?
Beyin göçünün olma sebepleri düşünüldüğünden fazladır. Buna nazaran iyi yetişmiş ve gelişmiş olan araştırmacılar, kendi ülkelerinde kaldıkların hem gelişemeyecek hem de istediği yere gelemeyecek. Ancak gelişmiş ülkeler bu kişilere sahip çıktıklarında ise hem kendilerini geliştirebiliyor, hem yüksek maaş alabiliyor hem de gittiği ülkeyi daha fazla geliştirebiliyorlar. Maddeler halinde beyin göçünün yaşanma nedenlerini yazalım.
- Beyin göçünün yaşanmasındaki ilk sebep düşük ücretli maaşlardır. Önemli araştırmacılar dahi düşük ücret alıyor ise bu kişiler daha fazla gelişmiş ülkelere gitmek için yol ararlar.
- Düşük ücretli maaşın yanı sıra vergiler eğer yüksek ise bu kişilerin beyin göçü yapmasındaki en büyük etkendir.
- Ekonominin düşük olup yükselmediği bir ülke diğer gelişmiş ülkelere daha çok beyin göçü vermeye mahkumdur.
- Az gelişmiş ülkenin geleceğe dair planı yoksa ya da geleceği endişeliyse beyin göçü mutlaka gerçekleşir. Çünkü bu kişiler kendi geleceklerini düşünerek araştırmalarını daha iyi yerlerde yapmak, geleceğe daha iyi hizmet etmek için uğraşırlar.
- Ekonomik nedenlerin yanı sıra politik nedenlerde bulunmaktadır. Siyaset alanlarından dengesizlik olduğu zaman, iş hayatlarına da siyasetin karışması, köken sorunları ve farklılıkları meydana gelmelerinden dolayı beyin göçü yaşanabilmektedir.
- Politik nedenlerin yanı sıra teknolojik ve bilim sebepleri en büyük nedenlerden bir tanesidir. Bilime ve teknolojiye değer vermeyen bir ülke, AR-GE gibi projelere destek vermeyip önem vermeyen, gerekli destek ve yatırımlarının yapılmamasından dolayı uzman araştırmacı kişiler beyin göçünü yapmasındaki en büyük etkendir. Bunu ne yazık ki bazı durumlarda ülkemizde de görmekteyiz.
- Son neden ise işsizliktir. Ülkemizde de gördüğünüz gibi üniversite mezunu olup da yıllardır işsiz kalanlar var. Özellikle üniversiteyi bitirip %70 oranından fazla işsizlik var ise uzman araştırmacılar mutlaka beyin göçü ile gelişmiş ülkelere giderler. Ülkemizde olduğu gibi iş bulamayan kişiler geçim sıkıntısı yaşıyor ve bu nedenlerin en büyüklerinden bir tanesi oluyor.
Peki, beyin göçünün sonuçları nelerdir? Bunu da maddeler halinde görelim.
- Beyin göçünün sonuçları arasında en önemlisi, ülkenin önde gelen araştırmacılarını kaybederek ülkenin eğitim düzeyi daha da düşmektedir.
- Bu kişiler gittikleri gelişmiş ülkelerde hem kendileri hem de ülkeyi gelişip birçok yönden zenginleşirken, terk ettiği ülke ise daha da fazla fakirleşmektedir.
- Gelişmiş ülkelerde işsizlik oranı ve vergi az olduğu gibi yüksek maaşlı çalıştıklarından dolayı uzman eğitmenler oraya kaçarak bile gidebilmektedir. Ancak beyin göçü veren ülkeler ise bütün sorunları çözümlenmeyip daha fazla sorunlar ile karşılaşmaktadır.
Beyin göçü alan ülkeler arasında Amerika ve Almanya en fazla beyin göçü alanlar arasındadır. En fazla beyin göçü veren fakir ülkeler arasında Hindistan, Pakistan gibi ülkeler yer alırken listenin içerisinde ne yazık ki Türkiye’de bulunmaktadır. Ülkemiz birçok sorunlardan dolayı önemli araştırmacılara zamanında destek vermedikleri için bizlerde beyin göçü vererek zarara uğrayan ülkeler arasındayız. Ancak yeni ve yavaş yavaş gelişiyor ve büyümeye başlıyoruz.
DİĞER BEYİN GÖÇÜ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, beyin göçü konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan beyin göçü duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
comolokko güzel olmuş