Belediye Başkanı Nedir, Kimdir?

Belediye başkanı, adından da anlayacağınız üzere bir belediyenin, ilçenin başkanıdır. Bir belediyenin yani ilçenin bütün iç yapılarını yöneten, düzenleyen ve sorunlarını gideren, seçim yoluyla belediyenin başına geçen kişiye belediye başkanı denmektedir.

Belediye başkanları, şehir, belediye ve eyaletlerde yer alan, hükümetin yapısına bağlı olan belediyede çalışan kişilerin en yetkili ve yüksek meşru kişisine denir. Belediye başkanları, dünyanın birçok devletlerinde de bulunmaktadır. Belediyelerin, ilçelerin ya da eyaletlerin kurumlarının en üst seviyedeki yöneticisi ve yasal kişiliğinin sembolüdür. Birçok devletlerde belediye başkanlığı seçim ile seçilirken bazı devletlerde ise farklı yöntemler ile göreve getirilirler.



Belediye başkanları özel bir kurumda çalışmadıkları için devlete bağlı olarak çalışırlar. Verecekleri kararlar ise yasaya uygun olmak zorundadır. Her meslekte olduğu belediye başkanlık mesleğinde de üst seviyede bir başkasına bağlı olarak çalışmaktadır. Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de belediye başkanları İçişleri Bakanlığına bağlıdır. Bunun yanı sıra her belediye başkanlık seçimleri yapıldıktan sonra seçilen başkanın görev süresi ise 5 yıldır. 5 yıl sonra seçimler yapılır ve eğer tekrar seçilirse tekrar belediye başkanı olmaya hak kazanır. Her 5 yılda bir belediye başkanlık seçimleri gerçekleşir.

Belediye Başkanlarının Görevleri Nelerdir?

Belediye başkanlarının görevleri, bulunduğu ilçedeki vatandaşlar için huzurlu bir ortam sağlaması gerekmektedir. İlçenin ve halkın ne istediğini bilerek hareket etmeli ve buna göre hazırlıklar, çalışmalar yapmalıdır. Belediye başkanları görev aldıkları ilçeyi en iyi hale getirmekle yükümlüdürler.

Belediye başkanı seçimleri yapıldıktan sonra seçilen başkan görevleri hemen gerçekleştirmekle yükümlüdür. Bu anlamda aday olacak kişi bu görevleri önceden bilmesi önemli ve zorunludur. Maddeler halinde belediye başkanlarının görevlerini daha açık bir şekilde yazalım.

  • Belediye başkanı, ilçenin menfaatlerini ön planda tutarak halkın istek ve doğrultusunda gelişmeler yapmalıdır.
  • Belediyede bulunan çalışanları, şubeleri, organizasyonları ve diğer personelleri idare etmek ve yönlendirmekle yükümlüdür.
  • Belediyenin finans ve idari hükümetinde belli yöntemler oluşturarak mali ve finansı doğru yönetmekle yükümlüdür.
  • Belediyeyi ya da ilçeyi resmi ve tüzel olarak temsil etmek zorundadır. Bunun yanı sıra kendi yerine başka birisini vekil olarak da gösterebilir ve gönderebilir.
  • Kurul ile belediye arasındaki mecliste başkanlık yapmakla yükümlüdür.
  • Belediye kurulu tarafınca alınan yargıları yerine getirmek ve gerçekleştirmekle sorumludur.
  • Belediye içerisinde yer alan bütün kurum ve kuruluşların kontrolünü sağlamakla sorumludur.
  • Belediyenin hizmet verdiği vatandaşların gereksinimlerini ve huzurunu sağlayıp isteklerini dinlemekle sorumlu olup halk ve ilçe için yararına yönelik çalışmalar yapmakla sorumludur.
  • Belediyenin refah seviyesini ve sokakların temizliğini yüksek tutmakla yükümlüdür.

Nasıl Belediye Başkanı Olunur?

Belediye başkanı, belediyelerin en yüksek rütbelisidir. Bu mevkiye gelebilmek ve belediye başkanı olmak için adaylar kanunlarda belirtilen kuralları dikkate almalı ve yerine getirmelidirler. Bu koşulları sağlayan adaylar seçimlerden 30 gün evvel YSK yani Yüksek Seçim Kuruluna beyan etmekle sorumludurlar. Bu hal bağımsız yani her hangi bir partiye üye olmayan adaylar için geçerli bir durumdur.

Eğer siyasi partilere üye olup buradan aday olacak bireyler var ise parti seçimlerinden evvel 2 ay önce yapılması zorunludur. Ön seçimde ise 10 gün ardından beyan etmesi gerekiyor. Adaylık prosedürleri yapılmanın ardından YSK’nın yaptığı halk oylaması sonucuna münasip belediye başkanları belirlenir. Ancak belediye başkanı olabilmek için öncelikle aday olmalı, aday olabilmek için ise yasaların belirlediği bazı koşulları sağlamanız gerekiyor. Bu şartlara maddeler halinde bakalım.

  • İlk olarak en önemli kural TC vatandaşı olmak,
  • 25 yaşını bitirmiş ve 25 yaşından büyük olanlar aday olabilirler.
  • En az 6 aylık bir zamanla aday olduğu ilçede ya da alanda yaşıyor ve oturuyor olunması gerekiyor.
  • Sicilinde her hangi bir suç yer almaması gerekiyor.
  • Erkek adaylar için askerlik görevini bitirmiş ya da muaf olunması lazım.
  • Aday olabilmek için cinsiyet şartı ya da eğitim şartı bulunmuyor. İlkokul mezunu olmayanlar bile aday olabilir.
  •  1580 numaralı belediye yasasına münasip 61, 63, 76, 91. Maddelerine uygun olarak görevden alınmış olan belediye başkanları yine bu görevi alamaz ya da aday olamaz.
  • Bağımsız adaylar dışında siyasi bir partiden aday olmak isteyen bireyin şüphesiz partisinde bulunan kendi özel şartlarını yerine getirmekle sorumludur. Bu koşul parti tarafından istenmektedir.
  • Adaylık konulduktan sonra halk oylamasıyla beraber en fazla oyu alan belediye başkanı adayı, belediye başkanı olmaya hak kazanır.

Bu şartların yanı sıra 2 sebep belediye başkanı olmaya engeldir. Bunlar,

  • En az 6 ay gibi uzun bir süre hapis veya ağır hapis yargısı bulunan kişiler belediye başkanı adayı olamazlar.
  • Taksirli suç haricinde dolandırıcılık, rüşvet, hırsızlık ya da hükümetin sırrını açığa çıkarmak gibi çeşitli suçlar işleyen kişiler de belediye başkanı adayı olamazlar.

Her 5 yılda bir belediye başkanlık seçimi bulunmaktadır. Aynı kişi üst üste seçilebilir ve hizmetine devam edebilir. Bunun yanı sıra aksi söylenmediği sürece her 5 yılda bir Mart ayının 30. Gününde seçim başlangıcı yapılır. Haziran ayına gelindiğinde ise ilk hafta Pazar günü oy verme günüdür. Bu durumların yanı sıra olağanüstü bir durum olmadıkça bu tarihler değişmemektedir.

Belediye Başkanı Seçilme Yaşı / Olma Yaşı Kaçtır?

Geçtiğimiz senelerde hükümet sistemine ilişkin uyum yasalarında köklü reformlara imza atılmıştı. Bu yapılan değişikliklerden bir tanesi ise belediye başkanı olma yaşı ile ilgiliydi. Buna göre 18 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımız belediye başkanı olarak seçilmeleri durumunda görev alabilirler. Peki sizde 18 yaşını dolduran kişilerin belediye başkanı seçilmeleri doğru bir karar mı?

Belediye Başkanı Görev Süresi Ne Kadardır, Kaç Yıldır?

Belediye başkanları göreve gelmelerinin ardından 5 yıl süre zarfında görev yaparlar. Bunun sonunda da yerel seçim ile tekrardan seçimlere gidilir ve kazanan kişi veya mevcut kişi belediye başkanı olarak görevini sürdürür.

Bu yazımızda belediye başkanı nasıl seçilir ve belediye başkanı nasıl olunur, göreve nasıl gelir, nasıl iş başına gelir hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan belediye başkanı maaşları hakkında bilgi alabilirsiniz.


DİĞER BELEDİYE BAŞKANLIĞI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, belediye başkanlığı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan belediye başkanlığı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.