Herhangi bir sebepten dolayı yolumuz mahkemelere düşmüş ve avukat ihtiyacımız doğmuş olabilir. Bu hususta bazı vatandaşlarımızın avukat tutmak için maddi gücü yetersiz kalabilmektedir. Bu kimseler barodan ücretsiz olarak avukat talep edebilmektedir. Bu hizmete de adli yardım denilmektedir. Türkiye Barolar Birliği yani bilinen kısa adı ile TBB, kişilerin avukatlık hizmetinden ücretsiz bir şekilde faydalanmalarına olanak tanımaktadır. Bu şekilde hak arama özgürlüğü sunulmakta ve bu güvence altına alınmaktadır. Peki barodan ücretsiz avukat talebi nasıl yapılır? Kimler bu hizmetten faydalanabilir?

Barodan ücretsiz avukat nasıl talep edilir?

Adli hizmet yani barodan ücretsiz avukat talep etme hizmeti sadece hukuk davalarında ve icra takiplerinde alınabilmektedir. Ceza davası yani Ceza Muhakemesi Kanunu ile alakalı bir davanız bulunuyorsa, CMK hükümleri kapsamında davanın görüleceği mahkemeye başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu başvuru ile ücretsiz avukat talebinde bulunulur. Adli yardım sadece özel hukuk ve idari davalar için bulunmaktadır. Ceza davaları için farklı bir usul belirlenmiştir. Alt sınırı beş sene hapis cezasından fazla olan bir suçun şüphelisi olduğu takdirde talep olmaksızın veya avukat seçemeyecek durumda bulunulduğunda talep halinde bir avukat atanacaktır. Ayrıca avukatı bulunmayan sağır dilsiz kişilere ve 18 yaşından küçük olan şüphelilere devlet tarafından ücretsiz avukat atanmaktadır.



Adli yardımdan faydalanmak için icra takibinin yapılacağı veya davanın açılacağı baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvuru yapmanızın akabinde ilgili birim, avukat tutmak için gerekli maddi gücünüzün bulunmadığını belgelemek durumundadır. Bunun için muhtardan alınacak fakirlik belgesi bazı durumlar için yeterli olabilmektedir. Fakat bazı barolar aylık kazancınızı gösteren, üzerinize kayıtlı gayrimenkul veya araç olup olmadığını kanıtlayan, herhangi bir sigortadan yararlanıp yararlanmadığınızı ispatlayan belgeleri de sizden talep edebilir. Bu belgelerin dışında ikametgah belgeniz, nüfus cüzdanı fotokopiniz ve dava için gerekli belgelerin fotokopisi de mutlaka ilgili birime sunulmalıdır.

Şayet başvuru yaptınız ve talebiniz olumlu karşılandıysa, görevlendirilmiş olan avukat adına vekalet çıkarmanız gerekecektir ve bunun akabinde süreç başlayacaktır. İhtiyacınız halinde, gerçek kişilerin yanı sıra, kamuya yararlı dernek ve vakıfların da adli yardıma başvurmalarına imkan tanınmıştır.

Adli yardım hizmet talebinin mahkeme tarafında kabul görmesi halinde yargılama sürecindeki avans, harç ve diğer belli başlı giderlerinde adli yardım kararının devam etmesi sürecinde tamamen ya da kısmen ödenmemesi söz konusu olabilmektedir. Adli yardım hizmeti zor durumda olanların bir nevi kurtarıcısıdır. Bu yazımızda adli yardım nedir, kimlere verilir, alma şartları nelerdir? Barodan ücretsiz avukat nasıl tutulur, nasıl talep edilir, nasıl istenir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER HUKUKSAL HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, hukuksal konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan hukuksal duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.