İçindekiler
Bakan Nedir, Kime Denir?
Bakan, devletin bakanlığında hükümet organizasyonun başındaki, siyasi yükümlülüğe sahip üst yöneticiye denir. Bakanlar, yaptıkları faaliyetleri devlet lideri olarak, başbakan ya da hükümet başkanı ismine yapar. Bir devletin genel faaliyetlerinden birini kontrol etmek gibi birçok mecliste bulunan milletvekilleri arasından seçilerek cumhurbaşkanı tarafınca onaylanmanın ardından göreve başlayan devlet görevlisine bakan denir. Osmanlı zamanında bakana verilen isim Nazır olarak söylenirdi. Cumhuriyet zamanında ise Nazır kelimesi Vekil olarak değişti. Son olarak 1945 tarihinde TBMM tarafından anayasa sadeleştikten sonra Bakan olarak değişti ve günümüze kadar devam etti.
Devlet yönetiminin başında yer alan bakan, o organizasyonun en yüksek rütbelisidir. Bu durum her türlü işlerden TBMM’ye karşı yükümlüdür. Devlet programına ve siyasetine mütenasip görevlerin yapılmasına kesintisiz takip ve yoklama, bakanların asıl sorumluluklarıdır. Gereksinim olduğunda yasaları, yönetmeliği ve tüzükleri sağlarlar.
Bunun yanı sıra bakanlar ilişkin mecliste inceleme dahi başlatılabilir. Zararına sonuç olursa eğer Anayasa Duruşmasında yargılanmaktadır. Bu konuda bakanın hizmeti kesilir ve görevden alınır. Ölüm, seyahat, hastalık, istifa ya da farklı nedenler ile bakanlık işinden çıkan bakanın yerine farklı bir bakan vekalet yapılabilir. Ayrıca bir bakan birden çok vekalet atayamaz. Buna ilaveten vekalet, 15 günden fazla vekalet bakan olamaz. Başbakan, istifasını veren ya da farklı nedenden görevden ayrılan bakanın yerine yenisini tercih ederek Cumhurbaşkanının onayına sunmaktadır. Bir bakan ayrıca başbakan isterse Cumhurbaşkanı tarafınca görevden de alınabilmektedir. Bunun yanı sıra Bakan olarak Türkiye’de eğitim, siyasi, ekonomi, iç ve dış işleri gibi çeşitli alanlarda olmak üzere toplamda 21 adet bakan görev almaktadır.
Bakan Ne İş Yapar? Bakanların Görevleri Nelerdir?
Bakanlar heyeti mensubu olup devletin yükümlü olduğu konuda ülkenin faaliyetlerini yönetmeyi kurulda yönetimi koltuklarına yaslanarak parlamenterlerin suallerini yanıtlamaktadırlar. Bakanlar yönetim gövdesine bağlı bir şekilde hizmetlerini yerine getirirler. Görevleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafınca iç yönetmeliğine uygun sunularak kendilerinin yükümlülüğü olduğu bölgede çalışarak memleketin rahatlık ve zenginleşmesini sağlayarak bu yönde çalışmalar yapmaktadır.
Bakanlar, yenilik ve yaptıkları iş ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi bakanlarına bilgi vermekle yükümlüdürler. Sunulan ön bilgi hakkında istişare edilerek kabul edilir ve duruma göre yeni kararlar alınır. Bakanların sunduğu bu kararlar neticesinde Meclis içinde soruşturma bile açabilmektedir. Eğer soruşturma sonucu aleyhine gerçekleşirse Anayasa Mahkemesi tarafından yüce divan konumunda yargılanabilir. Bakanların görevleri alanlarına göre değişirken yaptıkları hatalar karşılıksız kalmamaktadır. Gerekirse bakanların görevi hizmet süresi bitmeden dahi son verilebilir.
Buna örnek olarak eğitim bakanı eğitim yönünde, ekonomi bakanı da ekonomi yönünde ülkenin gidişatını, işlerini ve yapılan çalışmaları kontrol edip ülkenin refahını yükseltmek adına çalışmalar yapmalıdır. Bunu da TBMM’ye bildirmek zorundadır.
Nasıl Bakan Olunur?
Öncelikle bakan olmak için bakanlık özelliklerini taşımak gerekmektedir. Bu özelliklerin en önemlisi ise bulunduğu bakanlık hususu ile ilgili uzmanlık veya iş tecrübesi olmasıdır. Yani, bir veteriner nasıl cerrah ya da başhekim olamaz, aynı şekilde sağlık ya da tarım bakanlığına çiftçi ya da benzeri birisi geçmesi garip görünebilir. Bunun yanı sıra bakan olabilecek kişi daire başkanı, genel müdür, memur ve işçisi gibi binlerce bireyin yöneticisi yetkisine gelmesi için liderlik özelliğinin olması ve bu tür geniş kitleyi rahatlıkla kontrol edip yönetme özelliğinin olması gerekmektedir.
Ayrıca bakan olacak kişi en az 1 dil bilmesi gerekmektedir. Bunun sebebi ise ülkesini ve bakanlığını gerektiğinde yurt dışında temsil edip diğer ülkedeki bakanlıklar ile protokol imzalaması gerektiğini bilmesi, temsil etme özelliğinin olması, halk ile yakın olup bilgili olması gerekmektedir. Bu özelliklerinin yanı sıra bakan olma olayı ise Cumhurbaşkanının onayına bağlıdır. Maddeler halinde bakan olma şartlarına göz atalım.
Bakan Olma Şartları Nelerdir?
- TC vatandaşı olması şarttır.
- Bakan olma şartı milletvekili olma şartı ile aynıdır.
- 25 yaşını bitirmiş olmak gerekiyor.
- Her hangi bir şekilde kısıtlı olmamak gerekiyor.
- En az lise mezunu olmak
- Erkekler için askerlik hizmetini tamamlamış ya da muaf olması gerekmektedir.
- Devletin görevlerinden yasaklı olmamak gerekiyor.
- Taksirli suç dışında 12 ay ya da daha fazla hapishaneye girmemiş ya da ağır hapis cezası almamış olmak gerekmektedir.
Bakan olabilmek için milletvekili arasında yer almak ve Cumhurbaşkanının onayına ihtiyaç duyulmaktadır. Cumhurbaşkanı onay vermediği sürece bakan olunamamakta ve duruma göre Başbakan bu özellikler haricinde kendisi de her hangi birisini bakan olarak seçebilir ve Cumhurbaşkanı onay verdiği sürece kişi bakan olabilmektedir. Ancak Türkiye’de bakan olmak düşünüldüğü kadar kolay değildir. Hem halka karşı iyi olmalı, halk ve ülke için çalışmalı hem de medyada da yanlış bir ifade ya da yüz göstermeden çok iyi bir şekilde ülkesini ve bakanlığı her şekilde gösterebilmelidir.
Bu yazımızda bakan olmak istiyorum nasıl olabilirim hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan bakan maaşları hakkında bilgi elde edebilirsiniz.
DİĞER BAKAN HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, bakan konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan bakan duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Bakan olabilmek için hangi bölümlerden üniversite mezunu olmak gerekir? Sorumu cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkürler. İyi günler.