İçindekiler
Asteğmen maaşları ne kadardır?
Askerlik belirli bir yaşa gelen her erkek Türk vatandaşı için yapılması zorunlu olan bir hizmettir. Askerlikte rütbe sistemi uygulanmaktadır. Her rütbe, diğer bir rütbenin astı veya üssüdür. Bu rütbelerden en çok merak edilenlerden bir tanesi ise kuşkusuz asteğmen yani yedek subay rütbesidir. Asteğmen, askerlikte subay rütbelerinin en küçüğüdür. Orduda takım komutanı, batarya subayı gibi görevler üstlenmektedirler. Asteğmenler hakkında en çok merak edilen konuların başında ise asteğmen maaşları yani yedek subay maaşları gelmektedir. Peki asteğmenler ne kadar maaş alırlar?
Asteğmen maaşları 2023
Asteğmen olmak için 4 yıllık bir yüksekokul mezunu olmanız gerekmektedir. Bunun haricinde de başvuru yaparak asteğmen olmak istediğinizi belirtmelisiniz. Bu konuda detaylı bilgilere Asteğmen Nasıl Olunur yazımızdan ulaşabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra TSK, asker ihtiyacı göz önünde bulundurarak başvurunuzu kabul edebilir veya reddedebilir. Şayet kabul edilirseniz de asteğmen olmak için eğitim alırsınız. Bu eğitim sonunda da asteğmen olarak birliğinize katılabilirsiniz. Birliğinize katıldıktan sonra asteğmenler ne kadar maaş alırlar?
Asteğmen maaşları yapılan Ocak ve Temmuz ayı zamanlarından sonra 10.000 TL’ye çıkmıştır. Bu rakam bekar, çocuğu olmayan ve Batı illerimizde çalışan bir asteğmenin ham ve net maaşıdır. Bu maaşa ek olarak doğu illerinde terör bölgelerinde görev yapanlara ayrıca terör tazminatı ödenmektedir. Terör tazminatı bölgelere göre farklılık gösterebilir ve 3000 TL’ye kadar çıkabilir. Şayet asteğmen hudut bölgelerinde görev alıyorsa hudut tazminatı ve Kıbrıs’ta görev yapıyorsa da ada tazminatı alır. Yani doğuda terör bölgesinde yer alan sınır birliğinde görevli bir asteğmenin maaşı 13.000 TL’ye çıkabilmektedir.
Asteğmen eğitim süresince yani acemilikte maaş alır mı?
Asteğmen olmak üzere seçilmenizin akabinde 1 ile 3 ay arasında değişen bir süreçte eğitime tabi tutulursunuz. Bu eğitim sürecinde yedek subay yani asteğmenlere maaş verilmemektedir. Ancak ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına asteğmen adaylarına harçlık verilir. Bu harçlık miktarı 1000 – 1500 TL civarındadır ve eğitim aldığınız birliğe göre değişmektedir.
Yedek subaylar kaç ay maaş alırlar?
Genel olarak yedek subayların yani asteğmenlerin eğitim süresi bir aydır. Fakat bu eğitim süresi 2-3 ay dönemine de çıkabilmektedir. Bir ay olarak kabul edeceğimiz eğitim süresi boyunca asteğmenler maaş almamaktadır. Ancak geriye kalan 11 ay süre boyunca yukarıda belirttiğimiz tutarlarda maaş alırlar.
Asteğmen maaşları ne zaman, hangi gün yatar?
Asteğmen maaşlarının ne zaman, hangi tarihte yatırılacağı “Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu” çerçevesinde belirlenmiştir. Bu kanunda asteğmenler memur statüsünde bulunmalarından dolayı, maaşları da diğer memurlarla aynı gün yatırılır. Yani her ayın 15’inde asteğmen maaşları hesaba geçmektedir.
Asteğmen maaşları hangi bankaya yatar?
Asteğmen maaşları, ilgili birliğin anlaşmalı olduğu kamu bankasına yatırılmaktadır. Ancak bu maaşınızı daha sonra bir dilekçe ile istediğiniz bankaya transfer edebilirsiniz.
Bu yazımızda asteğmen asker maaşı ile yedek subay maaş alır mı, asteğmen maaşları kaç lira kaç TL, jandarma asteğmen öğrenci öğretmen, doktor, psikolog, hemşire, tabip maaşları hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER ASTEĞMEN HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, asteğmen konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan asteğmen duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :