Asteğmen nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?

Askerlikte karşımıza çıkan birçok rütbe bulunmaktadır. Asteğmen bu rütbelerden bir tanesidir. Subay rütbelerinden en düşüğü olan asteğmen, kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım veya kısım komutanlığıdır. Asteğmenlik rütbesi çok sayıda ülkenin askerlik sisteminde bulunmaktadır. Asteğmenler, yedek subay veya astek gibi isimlerde de anılmaktadırlar. Asteğmenler, teknik bilgileri ve akademik bilgileri ile orduya fayda sağlarlar. Peki asteğmenler askerde ne iş yaparlar, görev yetki ve sorumlulukları nelerdir?

Asteğmen ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Asteğmenlik, astsubay kıdemli başçavuş ile teğmen arasında yer almakta olan bir rütbedir. Asteğmenler askerlik süresini tamamladıktan sonra yedekliğe geçmekte ve herhangi bir seferberlik durumunda askere çağrılınca rütbelerine uygun olarak tekrar subay olurlar. Asteğmen olmanız durumunda askeri birlikler içerisinde;



  • Takım komutanı,
  • Batarya subayı,
  • Adestim (atış destek timi) subayı gibi görevlerde bulunabilirler.

Bu görevlendirmeler yapılırken, asteğmenin teknik ve akademik bilgileri ile becerileri göz önüne alınarak yapılmaktadır. Genel olarak takım komutanlığı yapan asteğmenler 35 ile 55 kişi arasında asker sayısına sahip takımların başındaki kişidirler. Bu askerlere eğitimler yaptırırlar. Peki asteğmen için aranan şartlar nelerdir? Asteğmen olmak istiyorum nasıl olurum diyorsanız nasıl bir yol izlemeniz gerekmektedir.

Asteğmen rütbesi

Asteğmen rütbesinde tek çizgi bulunmaktadır. Bunun bir üst rütbesi olan teğmenlikte ise tek yıldız bulunur.

Asteğmen olma şartları nelerdir, kimler olabilir?

Asteğmen nasıl olunur bahsetmeden önce asteğmen olma şartları hakkında bilgiler verelim. Bu şartları sağlayan kişiler asteğmen olmak için başvuruda bulunabilirler. Öncelikle asteğmen olmak için bir yüksekokul mezunu olmak gerekmektedir. Ancak 2 yıllık üniversite yani önlisans bölümünden mezun olmak yeterli değildir. Bunun için bir lisans bölümünden yani 4 senelik bir bölümden mezun olunmalıdır. Bunun dışında sağlamanız gereken diğer başvuru şartları aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

  1. Yüksek not ortalamasına sahip olunması ( genel olarak en az 3.00),
  2. En az yüksekokul mezunu olmak ( önlisans veya lisans mezunu olmak),
  3. Başvuruda bulunmak,
  4. Yapılan kurada asteğmen olmak üzere seçilmek,

Vermiş olduğumuz başvuru şartlarını sağlamanız durumunda aşağıda anlattığımız usul ve şekilde başvurunuzu yapabilirsiniz. Peki başvurular nasıl ve nereden yapılıyor? Asteğmen olmak için ne yapmalı?

Asteğmen nasıl olunur?

Önceden astek olmak yani asteğmen olmak için başvuru yapmanız durumunda sınav yapılıyordu. Ancak bu sınav uzun zaman önce kaldırıldı. Artık başvuru yapan adaylar arasından seçim yapılıyor. Bu seçim işlemi de not ortalamanıza ve üniversite mezunu olup olmama durumunuza bakılarak yapılıyor. Asteğmen olmak için öncelikle askerliğinizi yapmamış olmanız gerekmektedir. Askerliğini yapan kişiler daha sonra tekrar astek olmak için başvuruda bulunamazlar.

Asteğmen olmak için askerlik döneminde yani askerlik çağına geldiğinizde askerlik şubesine askerlik işlemlerinizi hallederken asteğmen olmak istediğinizi belirtmelisiniz. Burada size doldurmanız için bir form verirler ve bu formda yer alan yedek subay olmak istediğinizi belirtir kutucuğu işaretlemelisiniz. Başvuru işlemleri bu kadar basittir.

Başvurunuzu yapmanızın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri yani TSK, mevcut durumda bulunan asker ihtiyacını gözetir ve ilgili celp döneminde ne kadar asteğmen alımı gerçekleştireceğine karar verir. Daha sonra da başvuru yapan adaylar arasında seçim yapar. Bu seçim bilgisayar ortamında kura ile gerçekleştirilmektedir. Kura sonucunda seçilirseniz asteğmen olarak askerliğinizi yapabilirsiniz.

Hangi bölüm mezunları asteğmen olabilir?

Asteğmen olmak için bazı meslekteki kişiler daha avantajlıdır. Doktor, diş hekimi, hukuk mezunları, mühendislik ve öğretmenlik mezunları başvuru yapmaları durumunda yedek subay olma ihtimalleri diğer meslekteki kişilere göre daha fazladır. Tabi asteğmen kadroları sadece bu mesleklerle doldurulmaz. TSK ilgili sene hangi meslek mezununa daha çok ihtiyaç duyuyorsa o bölümden personel temini yapar.

Asteğmenler askerde nasıl kalır?

Asteğmen olarak askerde nasıl kalınır sorusu oldukça çok merak edilmektedir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, asteğmen olarak askerde kalmanızın imkanı yoktur. Asteğmenler görev süresi dolunca terhis olurlar. Ancak askerde teğmen olarak devam etme şansınız bulunmaktadır. Bunun için başvuru yapmanız gerekiyor. Şayet başvurunuz kabul edilirse bir sınava tabi tutulursunuz. Şayet bu sınavı kazanır ve fiziksel özellikleriniz teğmen olmaya müsaitse teğmen olarak askerde görev almaya devam edebilirsiniz. Bu sınavı kazanamaz veya teğmen olmak için başvuru yapmazsanız asteğmen olarak görev süreniz tamamlandığında terhis olursunuz. Bu şekilde asteğmen teğmen olabilir mi sorunuza cevap vermiş oluyoruz.

Asteğmen kıyafetleri

2 yıllık üniversite mezunları asteğmen olabilir mi?

Önlisans mezunları da askerde asteğmenlik görevini yapmak istemektedirler. Bunun için çokça kez başvurularını yapmış ve bu sistemin değişmesini talep etmişlerdir. Ancak yeni askerlik sisteminde de önlisans mezunları askerde asteğmen olarak görev yapamıyorlar. Asteğmenler sadece 4 yıllık üniversite mezunları arasından seçiliyorlar.

Asteğmenler operasyona katılır mı, gider mi?

Genel olarak asteğmenler takım komutanı olarak görev almaktadırlar. Ancak doğu illerimizde görev yapmakta olan asteğmenlerin çeşitli dönemlerde ihtiyaçlara göre operasyonlarda bulunduğu görüşmüştür. Fakat bu düşük bir orandır.

Asteğmenlerin izin süresi ne kadardır?

Yedek subayların izin süresi, 24 gün + 2 gün yol olmak üzere toplam 26 gündür, 15 gün de mazeret izni bulunmaktadır.

Asteğmen lojmanda kalabilir mi?

Asteğmenlere lojman hakkı verilmiştir. Yani başvuru yapılması durumunda lojmandaki yoğunluğa göre lojmanlarda kalınabilir.

Asteğmenlerin çalışma saatleri nasıldır?

Asteğmenler görev sürelerinde nöbetçi oldukları günler haricinde sabah 8 akşam 5 çalışırlar.

Asteğmen çalışma şartları ve koşulları nasıldır?

Asteğmenler eğitim süresi tamamlandıktan sonra 9 ile 11 ay arasında görev yapmaktadırlar. Bu görev sürelerinde nöbetler haricinde 8 – 5 çalışırlar ve genel olarak akşam 5’ten sonra evlerine veya lojmanlarına giderler. Eğitim süresince ise üst rütbelilerin emirlerini yerine getirirler ve ayrıca er ve erbaşlara eğitim verirler. Genel olarak askerlik süresince rahat bir çalışma ortamları bulunmaktadır.

Bu yazımızda asteğmenlikten teğmenliğe geçiş nasıl yapılır, rütbesi yükselir mi, olmak istiyorum nasıl olurum, asteğmen nasıl olunur, asteğmen olmak için gerekenler gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayıca diğer yazımızdan Asteğmen Maaşları konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.


DİĞER ASTEĞMEN HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, asteğmen konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan asteğmen duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.