İçindekiler
Arızi Kazanç Nedir?
Daha çok Gelir Kanunu konusu olan Arızi Kazanç, karşımıza çeşitli yerlerde çıkıyor. Gelir Kanunu içerisinde bulunan ve önemli bir yere sahip olan Arızi Kazanç ile ilgili detayları sizlere sunmak istiyoruz. Sürekli olan kazançlar ve sürekli olmayan kazançlar Gelir Kanunu için başlıca maddeler olarak çıkıyor karşımıza. Peki ama Arızı kazanç nedir? Hemen açıklayalım.
Yapılması konusunda süreklilik olmayan kazançlar diyebiliriz. Yani yapılmasında süreklilik meydana gelmeyen kazançlardır. Bu kazançlar da Gelir Vergisi Kanunu 82. Madde üzerinde yer almaktadır ve kazanç içerisinde de sıralama yapılmıştır. Kelime anlamı olarak bakarsak gelip geçici olan kazanç olarak da nitelendirebiliriz.
Vergiye Tabi Arızi Kazançlar Nelerdir?
Bir yerde kazanç var ise bu kazançlar kesinlikle vergiye tabidir. Bu vergiye tabi olan kazançlar da Gelir Vergisi kanunu içerisinde yer alır. Arızi kazançlar için de şu kazançlar sıralanıyor:
- Ticaret faaliyetlerinden arızi olarak yapılan ve bu özelliği taşıyan kazançlar.
- Zirai bir çalışma üzerinde iken işletmenin sürdürdüğü faaliyetlerin sonlanması ve ihale durumunda artırma ya da eksiltme işlemlerinde karşımıza çıkan kazançlar.
- İşletilen bir taşınmazın boşaltılmasından sonra hakkın devredilmesi ve kiracılık hakkın devri halinde oluşan kazançlar.
- Vergi mükellefi olarak çalışmalarını sürdüren kişilerin iş yerlerini terk ettikten sonra kaynaklanan ve daha sonrasında yeniden elde edilen kazançlar.
- Dar vergi mükellefi olan kişilerin elde ettiği kazançlar da keza Arızi kazanç olarak karşımıza çıkıyor.
Aslında özet olarak baktığımız zaman, iş yerinizde aktif olarak yapmadığınız bir şeyi yaparken elde ettiğiniz kazanç için bu kazanç örneğini verebiliriz. Şirketinizi devrederken dahi elde ettiğiniz bir kazanç olacak ise bunun bir vergisi olacaktır. Buna da net olarak arızi kazanç diyoruz. Peki ama oranları nedir? Gelin bir de ona bakalım.
Arızi Kazanç İstisna Oranları Ne Kadar?
Vergiye tabi olsa da bazı durumlarda istisnaları bulunuyor. Her sene de bu istisnalar farklılık gösterebiliyor. Bu yılki farklılıkları da istisnai tutar üzerinden görebiliyoruz. Bu yılki tutar 33.000 TL olarak karşımıza çıkıyor. Bu tutar aşılırsa vergi hakkı devreye girecek ve vergi vermeniz gerekecektir. Her sene ortalama olarak 6 ile 10 Bin TL arasında bir artış ile yükselen bu tutarlar, bu sene için bu şekilde karşımıza çıkıyor. Arızi kazanç istisna oranı da bu şekilde karşımıza çıkmaktadır.
Söz konusu çalışmayı bu şekilde ön plana çıkarabiliyoruz. Bu duruma ek olarak kazanç istisnalarına dair daha güncel bir bilgiye ulaşmak istiyorsanız, Gelir Kanunu üzerinden bir çalışma yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan güncel belgeler ve tablolar üzerinden kazanç durumunuza göre ne kadar vergi vereceğinizi kontrol edebilir ve sorgulayabilirsiniz. Madde 82 olarak karşımıza çıkan bu vergi biçimi için bütün detayları bu şekilde ön plana çıkarabiliriz.
DİĞER ARIZİ KAZANÇ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, arızi kazanç konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan arızi kazanç duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :