Gelişen ve değişen dünyada hız, konfor ve zaman önem kazanmıştır. Ulaşım alanları, her geçen gün gelişen teknoloji ile beraber çağdaş, modern bir anlayış kazanmıştır. Bu standartları en iyi sağlayan ulaşım ise kuşkusuz hava taşımacılığıdır. Hava yolu ulaşımı son yıllarda ülkemizde ve dünyada ciddi bir ilerleme kaydetmiştir. Kuşkusuz bununla beraber sektörde istihdam edilen kişi sayısında artış meydana gelmiş ve çok sayıda yeni meslek dalı ortaya çıkmıştır. Hava yolu sektöründe istihdam edilen mesleklerden bir tanesi de ARFF memurluğudur. Peki ARFF memuru ne anlama geliyor?
İçindekiler
- ARFF memuru nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
- ARFF memuru ile itfaiyeci arasındaki farklar nelerdir?
- ARFF memuru ne iş yapar, görevleri nelerdir?
- ARF memuru nasıl olunur?
- ARFF memuru olma şartları nelerdir, kimler olabilir?
- ARFF memurlarının çalışma ve mesai saatleri nasıldır?
- Kadınlar ARFF memuru olabilir mi?
- ARFF memuru olmak için KPSS şart mı?
ARFF memuru nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
Aircra Rescue and Fire Fighng ya da bilinen kısa adı ile ARFF memuru, havaalanlarında görev yapmakta olan, çıkabilecek yangınlara müdahale etmek, uçaklara yakıt ikmali sırasında yangın ihtimaline karşı hazır bulunmak gibi görevlere sahip olan bir meslek grubudur. DHMİ yani Devlet Hava Meydanları İşletmesi bünyesinde istihdam edilmektedirler. Sadece bunlarla kalmayıp havaalanında oluşabilecek kaza ve diğer olaylara karşı da önlemlerini alarak hazır durumda bulunurlar.
ARFF memuru genel olarak havaalanlarında çalışmakta olan itfaiye görevlileri olarak bilinseler de aslında yaptıkları şeyler bir o kadar farklıdır. Peki nedir bu farklılıklar?
ARFF memuru ile itfaiyeci arasındaki farklar nelerdir?
Ülkemizde 2005 yılına kadar uçuş güvenliği itfaiye teşkilatı tarafından sağlanıyordu. Fakat daha sonra sivil havacılık literatürü ve uluslararası sivil havacılık teşkilatı tarafından belirlenen uçuş güvenliği esaslarını itfaiyecilerin tamamen sağlamadıkları tespit edilmiştir. Bu yüzden bu alanda önemli değişikliklerin yapılması kararlaştırılmış ve itfaiye teşkilatı yerine havaalanlarında güvenliğin tahsis edilmesinde görevli ARFF memuru kadrosu ortaya çıkmıştır. Yani ülkemizde ARFF memurluğu mesleği eski bir meslek dalı değildir. Her ne kadar benzer işleri gerçekleştirseler de ARFF memurları sadece havaalanlarında görev alırlar ve eğitimlerini de bu doğrultuda alırlar. Peki ARFF memurları tam olarak ne iş yapıyorlar, ne gibi görevlere sahiptirler?
ARFF memuru ne iş yapar, görevleri nelerdir?
ARFF memurları uçuşta veya yerde olan uçaklardaki ya da pistteki olası tüm kazalara, yangınlara ve acil durumlara müdahale etmek ve bu kazaların yaşanmaması için gerekli olan tüm tedbirleri almakla görevlidir. Hava güvenliği oldukça önem verilen bir husustur ve oldukça küçük bir hata yüzlerce kişinin vefatına sebebiyet verebilir. Bu sebepten ARFF memurları uluslararası standartlarda oldukça yoğun bir eğitime tabi tutulurlar ve meslekleri de görünenin aksine oldukça zordur. Herhangi bir kaza ihtimaline karşı her daim havaalanlarında hazır durumda bulunmak zorundadırlar.
ARF memuru nasıl olunur?
ARFF memuru olmak için öncelikle üniversitede belirli bölümleri okumanız gerekmektedir. ARFF memuru olmak için hangi bölüm okunmalı dediğimizde üniversite giriş sınavlarına katıldıktan sonra “Sivil Savunma ve İtfaiyecilik”, “İtfaiyecilik ve Sivil Savunma”, “İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği”, “Acil Yardım ve Afet Yönetimi” ön lisans programlarından mezun olmanızın ardından ARFF memuru ilanlarına başvuru yapabilirsiniz. DHMİ tarafından yayınlanan tüm bu iş ilanları devlette.com İnternet adresimiz üzerinde yayınlanmaktadır. Fakat ARFF memuru olmak için tek şart bu saymış olduğumuz bölümlerden mezun olmak değildir. Bunun yanında aşağıda vermiş olduğumuz fiziki şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir.
ARFF memuru olma şartları nelerdir, kimler olabilir?
ARFf memuru olmak için aranan nitelikler ve özel şartları aşağıda maddeler halinde verilmiştir.
- En az 1.65 metre boyunda olmak. ( boy şartı )
- Boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 10 fazla veya 15 noksan kilo ağırlıkta olmak. (Tartma ve ölçme aç karnına ve çıplak ayakla olacaktır) ( kilo şartı )
- Astım, bronşit, nefes darlığı, epilepsi, renk körlüğü, kekemelik, sağırlık, ileri derecede görme bozukluğu vb. biyolojik rahatsızlığı bulunmamak.
- Aşırı psikolojik duyarlılık ve heyecan, davranış bozuklukları, kapalı alan korkusu, yükseklik korkusu, karanlık korkusu, kan tutması vb. psikolojik ve sinirsel rahatsızlıklardan herhangi birine yakalanmamış olmak.
- “c” ve “ç” maddelerinde belirtilen bedensel ve psikolojik yapı ile yurdun her yerinde ARFF (Hava Alanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele) Memuru olarak görev yapabileceğine dair tam teşekküllü devlet veya üniversite hastanelerinden“Sağlık Kurulu” raporu almış olmak.
ARFF memurluğu iş ilanlarında genel olarak bu başvuru şartları talep edilmektedir.
ARFF memurlarının çalışma ve mesai saatleri nasıldır?
ARFF memuru çalışma saatleri meslek hakkında en çok merak edilen konuların başında yer almaktadır. Havaalanlarında güvenlik belirli saatlerle kısıtlanacak bir husus değildir. Bu sebepten dolayı ARFF memurları her an hazır durumda bulunmak zorundadırlar. Görevleri süresince bir vardiya sistemine tabidirler. ARFF memurları genellikle 24 saat iş ve 48 saat izin ya da 12 saat iş ve 24 saat izin gibi bir vardiya sistemine göre çalışırlar.
Kadınlar ARFF memuru olabilir mi?
Önceleri bu mesleği sadece erkek adaylar icra edebilmekteydi. Yani kadınlar ARFF memuru olarak görev alamıyorlardı. Fakat bu cinsiyetçi yaklaşım haklı olarak gelen tepkilerden dolayı değiştirildi. Artık kadınlar da ARFF memuru olmak için başvurularını yapabiliyorlar. Gerekli şartları sağlarlarsa da ARFF memuru olarak görev alabiliyorlar.
ARFF memuru olmak için KPSS şart mı?
ARFF memuru alımlarında KPSS şartı aranmaktadır. Genel olarak havaalanları 70 ile 80 puan arasında alımlar yapmaktadır. Taban puanları son yıllarda bu şekilde gerçekleşmiştir.
Bunun yanında alımlarda 7307, 4700, 7225 ve 6510 nitelik kodlarının arandığı gözlenmektedir.
7307 | 7225 | 6510 |
Yukarıda verdiğimiz başvuru şartları | Güvenlik araştırmasının olumlu olması | C sınıfı sürücü belgesine sahip olmak |
Bu yazımızda ARFF memuru açılımı nedir, nasıl olunur, olmak için hangi bölüm mezunu olunmalıdır, iş imkanları nasıldır, olmak istiyorum nasıl olurum, kimler başvurabilir, çalışma şartları ile yaş sınırı var mı konusunda detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan ARFF MEMURU MAAŞLARI hakkında bilgi alabilirsiniz.
DİĞER ARFF MEMURU HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, arff memuru konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan arff memuru duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
mrb 1991 doğumluyum memurum kpssye girip geçmek istiyorum yaş sınırı var mı? acil yardım ve afet lisans mezunuyum olabiliyor muyum acaba?
cvp bekliyorum.
acil işe ihtiyacım vardır 2018 kpss den 70 puan aldım şartlara uygunumdur