Zarar görmüş, motor ve ekonomik ömrünü tamamlamış, paslanmış veya benzer sebeplerden dolayı artık kullanılamayacak durumda olan aracınız varsa aracınızı trafikten çekebilirsiniz. Aracınızı hurdaya çıkarmak için aşağıda bulunan durumlar bahane gösterilebilir.
- Araç artık kullanılamaz durumdaysa hurdaya çıkartılabilir.
- Araç yanmışsa hurdaya çıkartılabilir.
- Araç aşırı paslanmışsa hurdaya çıkartılabilir.
- Araç yaşını fazlasıyla doldurmuşsa hurdaya çıkartılabilir.
- Sürekli muayene, vergi ve sigorta masrafı yapılmak istenmiyorsa araç hurdaya çıkartılabilir.
Herhangi bir sebepten dolayı aracınızı hurdaya çıkarmak tamamen sizin tercihinize kalmış bir durumdur. Peki aracınızı nasıl hurdaya çıkarabilirsiniz?
İçindekiler
Araba Hurdaya Nasıl Çıkarılır?
Bir aracımız var ve aracımız yürür vaziyette değil. Bu aracımızı ruhsatı ve plakası üzerinde olmak şartı ile çekici üzerine koyarak TÜVTÜRK araç muayene istasyonuna götürmeniz gerekmektedir. Burada “Araç trafiğe çıkmaya salih değildir.” Diyerek gerekli tespit işlemleri yaptırılır. Şayet aracınız yürür vaziyette ise, bu işlemleri aracınızla beraber kendiniz de gidip yapabilirsiniz. Ancak bu büyük risk taşımaktadır ve yolda aracınız herhangi bir çevirmede bağlanabilir. TÜVTÜRK araç muayene istasyonunda gerekli işlemler gerçekleştirildikten sonra aracın hurdası Makine Mühendisleri Odasına verilir. Bu şekilde araç hurdaya ayrılır.
Arabayı Hurdaya Ayırmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Aracınızı çekici yardımıyla ya da bizzat TÜVTÜRK araç muayene istasyonuna götürdüğünüzde, aracınızın hurdaya çıkarılması için sizden bazı belgeleri talep edeceklerdir. Bu belgeler aşağıdaki listede mevcuttur.
- Araç sahibi veya kanuni temsilcisinin herhangi bir trafik tescil şube/bürosuna müracaatı.
- Hurda dilekçesi (hurdaya ayrılan araç onarımla yenilense bile yeniden tescil ettirmemek üzere). Dilekçe (Hemen aşağıda yer almaktadır.)
- Eski tescil ve trafik belgeleri ile plakaları.
- İki adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu (Ek-1).
- Aracın vergi dairesine MTV borcu olmayacak.
- Araç üzerinde (haciz, rehin, tedbir gibi ) şerhler bulunmayacak.
- Hurdaya ayrılan araçlar onarımla yenilenseler bile yeniden tescil edilemezler.
- M1,N1 kategorisindeki araçlar ile motosiklet ve motorlu bisiklet haricindeki üç tekerlekli araçların hurdaya ayrılması işlemlerinin OTA kategorisindeki yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılması gerekmektedir.
- Araç kayıttan düşme ve bertaraf formlarını işlemi yapan tescil kuruluşuna götürülmesi gerekmektedir.
- Nüfus cüzdanı (T.C. kimlik numaralı olacak).
- Araç şirket adına alınmış ise, yukarıda belirtilen belgelere ilaveten;
- Ticaret Sicil Gazetesi.
- İlgili oda (Sanayi,Ticaret,Esnaf ve Sanatkarlar vb.) sicil kayıt sureti.
- İmza sirküleri ibraz edilecektir.
Araç Hurdaya Ayırma Dilekçe Örneği
TRAFİK TESCİL VE DENETLEME BÜRO AMİRLİĞİNE
Adıma kayıtlı 34 KP….. …… plaka sayılı aracımı hurdaya ayırmak istiyorum,
Gereğini arz ederim. ……/…../201..
ADI VE SOYADI
(İMZA)
Olmayan Aracı Hurdaya Çıkarma
Hurdaya ayırma işlemi, plakası ne olursa olsun bulunduğunuz ildeki Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden yapılabilmekte iken, mevcut olmayan araç veya motorlu taşıt vasfını yitirmiş aracın işlemleri sadece aracın plakasının kayıtlı olduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden yapılabilmektedir. Bu yazımızda aracımı hurdaya çıkarmak istiyorum konusunda detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER ARAÇ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, araç konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan araç duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Merhaba,
Rahmetli babamdan kalan eski kullanılmaz halde Kia-Besta kamyonet mevcut. Ama arabanın üzerine hacizler mevcut. Arabayı nasıl hurdaya çıkaracağım ? Lütfen yol gösterin
Bende reno 94 model var hic borcu yok hurdaya cikarirsa kac para alirim
bu ve buna benzer işlemlerin tamamı artık noterler tarafından yapılmakta. bilgileriniz güncel değil …
Aracımı hurdaya çıkarıp hurda belgesiyle 10 bin liralık katkıdan faydalanıp yeni araç almak istiyorum. Araç çürümüş halde. 8 yıldır yatıyor. Üstelik ruhsatı kayıp. Hurdaya ayırmak için ne yapmalıyım. Teşekkür ediyorum.
2012 yolunda Kapanmış olan LTDŞTİ adına kayıtlı 2000. Model araç var 2005 yılında satım ama resmî satış yapamadım 30 05 2018 tarih itibarı 18000₺ MTV ve trafik cezaları borcu var ayrıca şirketin maliye SSK pirim borcundan üzerinde haciz var araç 9 yıldır trafiğe çıkmıyor nasıl hurdaya çıkar ben Şti müdür büyük hissedarıyım teşekkürler
Hurda belgesi alsak çekme belgesi alsak senelik vergi vize sigorta gibi işlemlerden muaf tutulurmuyuz
1992 model motorum vardı 96 da sattım 2005 de motor kaza yaptı alan hastanede yattı. motor tamircide iki yıl kaldı motor ruhsat plaka kayıp tamirci ortada yok nasıl hurdaya çıkarırm 2006 dan beri vergileri gözüküyor satış yapılmadı o zamanlar satış işleri zordu motorda üç kuruşluk bir motor şimdi vergisi bile kendinden çok yardımınız için teşekkürler
Motorumu hurdaya çıkartmak istiyorum Nasıl ve neyapmam gerekiyor ?? Lütfen yardım
yurtdışındaki aracı ülkeye getirmeden nasıl hurdaya ayırabiliriz. arac afganistanda ve gelmesi mümkün değil..
Merhaba;
rahmetli olan kayınpederimden kalma trafikten çekme ruhsatlı araçtan nasıl kurtulabilirim.araç yürür vaziyette değil
Bilgi verirseniz sevinirim
Hurda belgesi almasak çekme belgesi alsak senelik vergi vize sigorta gibi işlemlerden muaf tutulurmuyuz