Havayolu taşımacılığı son yıllarda en çok yükselen sektörlerden bir tanesidir. Uçakla seyahat etmek hem çok daha güvenli hem de daha az maliyetli olabilmektedir. Hal durum böyle olunca kişiler otobüs gibi çeşitli ulaşım araçları yerine uçakla seyahat etmeyi tercih etmektedirler. Sektörün büyümesi sektörde istihdam edilen kişi sayısını arttırmış ve yeni meslek dalları ortaya çıkarmıştır. Bu mesleklerden bir tanesi de apron memurluğudur. Peki apron memuru kimdir, ne iş yapar? Apron memuru mesleği hakkında tüm merak edilenlere yazımız devamından ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Apron memuru nedir, ne demektir, kimdir?
Apron memurluğu, DHMİ yani Devlet Hava Meydanları İşletmesi bünyesinde bulunan ve idari hizmet sınıfında yer almakta olan meslek unvanlarından bir tanesidir. Havaalanlarında hava trafik güvenliği oldukça elzem konuların başında yer almaktadır. Apron memurları bu hava trafik kontrolünü sağlamak ve bunun yanında pistlerde park planlaması yapmak gibi çeşitli görevlere sahiptirler. Havaalanlarında işlerin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için apron memurlarına büyük sorumluluk düşmektedir. Havaalanlarında sarı bir araçla dolaşan ve sarı bir yelek giyen apron memurları bu sebepten dolayı sarı taksi olarak anılmaktadırlar. Halk arasında böyle bilinseler de apron memurları kendi mesleklerini tanıtırken, havaalanlarında görevli olan trafik polisleri olarak tanıtmaktadırlar. Peki apron memurları ne gibi görev, yetki ve sorumluluklara sahiptir?
Apron memurları ne iş yaparlar, görevleri nelerdir?
Sivil havacılık sektöründe zincirin en önemli halkalarından bir tanesi kuşkusuz apron memurlarıdır. Apron memurları meslekleri gereği zor ve kritik görevler üstlenirler. Bunlar;
- Uçak park alanlarını uçakların duracakları süre ve uçak vasıflarına göre düzenlemek,
- Alana inen uçakların takibini gerçekleştirmek ve uçak alana indikten sonra kendisinin takibini yaptırmak,
- Uçakların güvenli bir şekilde park haline geçmelerini sağlamak, uçağın ne kadar süre havaalanında kalacağını apron şefine bildirmek ve uçak kimliği gibi bilgileri not etmek,
- Çeşitli sebeplerle havaalanına inen uçaklara fallomi yaklaşıp, uçağı park alanına götürmek,
- Alanda bulunan tabelaların ve yol işaretlerini kontrol etmek, eksik bulunması durumunda bu eksiklerin giderilmesini sağlamak,
- Alanın temizliği adına garaj amirleri ile koordineli bir şekilde çalışmak.
Apron memurları kısaca uçağın emniyetli bir şekilde hareket etmesi ve park haline geçmesi için gerekli olan tüm önlemleri alır ve yönlendirmeleri gerçekleştirir. Gerekli kurallara uymayan uçaklara ise ceza kesebilme yetkisine sahiptir. Apron memurluğu son yıllarda oldukça çok tercih edilen mesleklerden bir tanesidir. Peki apron memuru olmak için ne yapmak gerekiyor, hangi bölüm okunmalıdır?
Apron memuru nasıl olunur?
Apron memuru olmak için herhangi bir bölüm veya fakülte bulunmamaktır. Fakat en az ön lisans mezunu olan ve B sınıfı sürücü belgesi sahibi kimseler apron memuru olmak için başvuru yapabilirler. Bu şartları sağlayan kişiler daha sonra KPSS sınavına girmelidirler. Apron memuru alımlarına başvurular fazla olmasından dolayı KPSS taban puanları genel olarak 80’lerin üzerinde yer almaktadır. Akabinde DHMİ tarafından neredeyse her sene açılan apron memuru alımlarını yani iş ilanlarını takip etmelidirler. Tüm bu iş ilanlarını www.devlette.com web sitemiz üzerinde detaylı olarak paylaşmaktayız. Bizleri takip ederek bu ilanlardan haberdar olabilirsiniz.
DHMİ sadece ön lisans mezunlarını apron memuru olarak almamaktadır. Aynı zamanda lisans mezunları da apron memuru olarak başvuru yapabilirler. Fakat burada ilan şartları esas alınmaktadır.
Kadınlar apron memuru olabilir mi?
Önceden apron memuru olmak için erkek olma şartı aranıyordu yani kadınlar apron memuru ilanlarına başvuru yapamıyorlardı. Fakat bu cinsiyetçi yaklaşım gelen tepkiler üzerine kaldırıldı ve artık günümüzde kadınlar da tıpkı erkek bireyler gibi apron memuru olarak görev yapabiliyorlar.
Apron memuru çalışma saatleri nasıldır?
Apron memurlarının çalışma saatleri genel olarak görev yaptıkları havaalanına göre farklılık göstermektedir. Fakat genellikle apron memurları vardiyalı sisteme göre çalışırlar. Bu vardiyalı sistem 12 – 24 veya 24 – 48 olabilir. Yani 12 saat çalışma ve 24 saat dinlenme ya da 24 saat çalışma ve 48 saat dinlenme şeklinde olabilir.
Bu yazımızda apron memuru olmanın şartları nelerdir, kimler apron memuru olabilir, apron memuru olmak istiyorum nasıl olurum, apron memurlarının görev tanımı nedir, kaç saat çalışırlar, başvuru şartları gibi konularda detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan Apron Memuru Maaşları hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
DİĞER APRON MEMURU HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, apron memuru konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan apron memuru duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :