Anız Nedir, Ne Demektir?

Anız, tarlalarda üretim yapıldıktan sonra ekinlerin toplanıp biçildikten sonra tarlanın üzerinde ve toprağın altında kalan küçük kök ve saplara denmektedir. Tarımsal alanda ekinlerde toplandıktan sonra bu kökleri temizlemek zor olduğundan dolayı birçok çiftçi bunları yakarak toptan çözüm üretmektedir.

Anızın yakmanın sebepleri konusunda, ekinlerin sap ve köklerinin karbon ve azot boyutu öteki organiklere nazaran fazla olması, bunun çözümünde de daha gecikmeli ayrışma sağlamasıdır. Bunun yanı sıra kültür nebatlarına ziyan olacak zararı dokunan canlılara besin ve durak kaynağı görevi görmektedir. Anız yakmanın zararlarından bahsedecek olursak, yakım zamanında sıcaklığı fazla seviyede yükselen topraktaki yeşillenme ve ayrışma gibi olayları uygulayan faydalı canlıların ziyan olup ve bu sebeple toprak verimi de düşmektedir.



Anız Yakmanın Cezası Nedir?

Çevre ve Orman Bakanlığı, bilhassa Mayıs ve Ekim aylarında oluşan yoğunluktan dolayı oluşan anız yakma hadiselerine karşı bir beyanname yayınlamış ve bu durum konusunda çiftçileri uyarmıştır.

Bu konu ile ilgili bakanlık anız yakmaya karşı beyannamesini Resmi Gazete aracılığı ile yayınlamıştır. Çevre ve Orman Bakanlığı, makineler ve tarım gelişimi sayesinde daha çok yaygın hale gelen anız yakma prosedürlerini yasaklanmasına karşı birkaç alanlarda devam ettiğine işaret ederek, bunlar söylemiştir.

Son zamanlarda bilhassa anız yakma işlemleri ülkemizde yaygın hale gelerek birçok alanda artmıştır. Çiftçilerimiz anız yakmanın yararlı olduğunu savunarak toprak işlemenin kolay hale geldiğini ve böcek gibi öteki zararlı canlıları öldürerek bitkileri ve tarım alanını hastalıklardan önlediklerini sanıyorlar. Bu sayede toprak verimi arttığı düşüncesindeler. Bu yüzde hasat yapıldıktan sonra kalan toprak üstünde yer alan küçük saplar yani anızları yakmaktadır. Ancak bilinmelidir aksi olmaktadır. Şeklinde çiftçileri de bilgilendirmiştir.

Normalde toprakların verimliliği yakmak ile değil aksine toprak üstünde kalan bitki kısımları çürümesi sonucu oluşan organik maddeler sayesindedir. Sadece anız yakarak toprak verimini düşürmüyor ayrıca alevlerin dumanları hava kirliliğini arttırarak atmosferi de zedelemektedir. Özellikle yol kenarlarında yakılan anızlar sürücülerin görüşlerini dahi etkileyerek kazalara sebebiyet verebilmektedir. Bazı anızlar özellikle ormanlara ya da yakın civarlarda bulunan tarlalara yakın olunca yakılan ateş kontrol altına alınamayabilir. Bu durumda büyük yangınlar ve ormanların ateşe maruz kalma olasılığı olduğu için anız yakmak ve teşebbüs etmek ülkemizde yasaktır.

Bunun yanı sıra bazı canlılar anız ile beslenmekte olduğundan dolayı onların ve ekosisteminin de dengesi bozulmaktadır. Anız yakmanın yararlı olduğunu düşünen cahil çiftçiler aksine bin bir türlü zarar verdiklerini bilmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra hasat yapıldıktan sonra ateşe verilmez ise bu anızlar ayrıca rüzgar ve su erozyonları ve toprak kayması gibi çeşitli afetleri de önleyebilmektedir. Birçok anlamda tahrip edip zarar veren anız yakmalarına Çevre ve Orman Bakanlığı ağır cezalar uygulamaktadır. Ayrıca bakanlık özellikle bazı bölgeler olmak üzere tarlaları hava ve kara yolu ile denetlemektedir. Suç üstünde yakaladıklarında daha fazla ceza vermektedir.

Bunun yanı sıra anızları yakanlara 1 dönümlük araziye yaklaşık 50 TL idari para cezası kesilmektedir. Eğer anız yakanlar özellikle orman alanlarına, yaşan alanına ve sulak alanlara yakın bir yerde ise ceza 5 kat artmaktadır. Yol kenarlarında yakılan anızlara da farklı ceza işlemleri uygulanmaktadır. 2017 verilerine göre çiftçilere 1 yılda 1,5 Milyon TL anız cezası kesilmiştir. Son 5 yılda ise 6 Milyon TL civarında anız yakanlara idari para cezası kesilmiştir.

Anız Yakanlar Nereye Nasıl Şikayet Edilir?

Ülkemizde binlerce belki de milyonlarca çiftçi her yıl düzenli olarak belirli aralıklarda anız yakmaktadır. Bunların örneklerini uzaktan gördüğümüz tarlaların bir kısmında oluşan siyah alanlar ya da uzaktan gördüğümüz dumanlar birer örnektir. Özellikle sığ alanlarda anız yakanları hiçbir yetkili de görmüyor, halk da bilinçsiz olduğu için nereye şikâyet edeceğini bilmiyor. Çevre ve Orman Bakanlığı da bu durumda halkı bilinçlendirmek ve çiftçilerin anız yakmamaları için çeşitli yararlı ve zararlı bilgileri vermektedir. Ancak hem bu bilgilere göre hem de verilen ağır idari para cezalarına rağmen çiftçiler bilinçlenmeyip anızları yakmaya devam etmektedir.

Anız yakmanın sadece tarlaya değil ayrıca diğer canlılara da zararı oluyor. Özellikle orman ve yaşam alanlarına yakın yerlerde yakılan anızlar sıçrayarak daha tehlikeli hale gelebilmektedir. Bu durumlarda bakanlık 5 kat daha fazla ceza vermektedir. Bu durumda halk olarak gördüğümüz yerde uyarmalı ve bu durumlara müdahale ederek en azından çevreye, atmosfere ve canlılara yardımcı olmuş oluruz. Ancak buna rağmen anız yakanlar umursamıyor ve yakmaya devam ediyor ise yetkililere haber verebilirsiniz.

2872 numaralı çevre yasası ve 765 numaralı TCK ve 5326 numaralı kabahatler yasasının alakalı olduğu maddeler gereği yetkililer anız yakanlara yasal işlem uygulayacaktır. Bu durumda uzaktan dahi görseniz vatandaşların yapması gereken Alo 177 orman yangını, Alo 155 Polis İmdat, Alo 156 Jandarma İmdat ya da Alo 110 İtfaiyeyi arayarak durumu anlatabilir ve vatandaşlık görevinizi yapmış olursunuz. Aramalar tamamen ücretsiz olacağı için hiçbir şekilde endişelenmeden anız yakanları gördüğünüzde anında yetkililere bilgilendirirseniz olası büyük kazaları önlemiş olabileceksiniz.


DİĞER ANIZ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, anız konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan anız duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.