İçindekiler
Anestezi uzmanı nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
Anestezi uzmanı denince akla kişilerin ameliyat sırasında acı ve ağrı hissetmemeleri için uyutulmalarını sağlayan kişiler gelmektedir. Ancak tanımını tam olarak bu şekilde yapmamız doğru olmayacaktır. Anestezi uzmanı veya anestezi doktoru, her yaşta bulunan hastalara her ameliyat için anestezi veren bir hekim grubudur. Bunun yanında anestezi uzmanları, ameliyat tamamlandıktan sonra ağrıların geçirilmesinden ve yoğum bakımda yer alan hastaların bakım ve tedavi hizmetlerinin gerçekleştirilmesinden ve ayrıca ağrısız doğum hizmeti verilmesinden de sorumludurlar. Peki anestezi uzmanı ameliyatta ne yapar, görev yetki ve sorumlulukları nelerdir?
Anestezi uzmanı ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Anestezi uzmanlarına, anestezist de denilmektedir. Anestezi uzmanlarının görevleri yasalarca belirlenmiş durumlardır. Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’ne göre;
- Anestezi uzmanları ameliyat olacak olan hastanın test sonuçlarını inceler ve bunları değerlendirir. Daha sonra ise hastaları ameliyata hazır etmek amacıyla gerekli incelemeleri yapmak,
- Yapılan tüm testlerin sonunda ameliyata girecek olan hastanın anestezi alıp almayacağı veya ne kadar alması gerektiği ile ilgili karar vermek,
- Ameliyata girecek olan hastaların ameliyata daha sakin bir şekilde girebilmeleri adına halk arasında cesaret iğnesi olarak bilinen iğneyi ve hapı vermek,
- Hastaların genel durumu, yapılacak olan ameliyatın şeklini inceleyerek hastaların ameliyat masasında hangi pozisyonda durmaları gerektiğine karar vermek,
- Hasta için en uygun anestezi tekniği hangisiyle bu doğrultuda ilaç uygulaması yapmak,
- Anestezi doktoru, ameliyat esnasında hastanın anestezi altında sağlık durumunu düzenli olarak takip eder ve ameliyat bitimine kadar hastanın bir sorun yaşamaması adına çalışmak,
Gibi oldukça elzem görevlere sahiptirler. Anestezi uzmanları işlerini iyi yapmazsa ameliyat esnasında hastalar acı duyabilir ve bu ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Bunun gibi sorunlar ortaya çıkmaması adına anestezi uzmanları hastayı ameliyat bittikten ve hasta uyandırıldıktan sonra yatağına götürülene kadar hastanın başında kalmaktadır. Anestezi uzmanları alanında uzman teknisyen ve hemşirelere de bu süreçte görevler verebilmektedir. Peki anestezi uzmanı olmak için hangi bölüm okunmalı, olmak için ne yapmalı?
Anestezi uzmanı nasıl olunur?
Anestezi uzmanı genel olarak halk arasında anestezi teknisyeni mesleği ile karıştırılmaktadır. Gerçekte ikisi oldukça farklı mesleklerdir. Anestezi uzmanı bir doktordur ve diğer doktorluk branşlarında olduğu gibi anestezi uzmanı olmak için tıp fakültesi mezunu olmanız gerekmektedir. Tıp fakülteleri ülkemizde en yüksek puana sahip bölümlerden bir tanesidir. 6 senelik tıp fakültesi bölümü bitirildikten sonra ise yani mezun olmanızın ardından Tıpta Uzmanlık Sınavı yani TUS sınavına girmeli ve anestezi uzmanlığı bölümünü kazanmalısınız. Burada ise eğitiminiz 4 sene süre boyunca devam edecek ve bitirmenizin durumunda uzmanlığınızı alacaksınız. Yani anestezi uzmanı veya diğer adı ile anestezi doktoru olmak için lise eğitimini tamamlandıktan sonra en az 10 sene eğitim görmeniz gerekmektedir. Oldukça zor dersler ve yoğun bir çalışma süresi sizleri beklemektedir. Çünkü hem tıp fakültesini bitirmek hem de TUS’u kazanmak oldukça zordur.
Anestezi uzmanı çalışma alanları, koşulları nasıldır?
Anestezi uzmanları, ameliyatların yapıldığı tüm özel veya kamu sağlık kurumlarında çalışma imkanına sahiptir. Günümüzde popülaritesini hızla yükselten mesleklerden bir tanesi haline gelmiştir ve çok sayıda kişi anestezi uzmanı olmak istiyorum, nasıl olurum diye araştırma yapmaktadır. Anestezi uzmanı mesleğine bu kadar yönelim olmasının bir sebebi de meslek mensuplarının steril ve rahat bir çalışma ortamlarının olmasından kaynaklanmaktadır. Anestezi uzmanları ameliyat esnasında hastaların başında, bunun dışında ise odalarında görev almaktadırlar.
Anestezi uzmanlarının çalışma saatleri nasıldır?
Ameliyathanelerin yönetimi çoğu konuda anestezi uzmanı yönetimindedir. Çünkü anestezi uzmanları 24 saat ameliyathanededir ama cerrahi ekip vakası olunca gelmektedir. Anestezistler haftanın beş günü sekizer saatlik mesaisi de ameliyathanelerde geçmektedir.
Yani günlük sekiz saat çalışma süresi bulunan anestezi uzmanlarının çalışma saatleri haftalık 40 saati aşmamaktadır. Nöbetler dahil ise en çok 48 saat olabilmektedir.
Anestezi uzmanı ameliyata girer mi?
Anestezi ve reanimasyon uzmanı yani anestezistlerin en çok zaman geçirdikleri yer kuşkusuz ameliyathanelerdir. Ameliyat esnasında hastanın anestezi durumunu gözlemlemekle görevlidirler. Yani ameliyatta olmak durumundadırlar.
Anestezi uzmanı nöbet tutar mı?
Anestezi uzmanları hem yoğun bakımda hem de ameliyathanelerde nöbet tutmaktadırlar.
Bu yazımızda anestezi uzmanı görev tanımı nedir, anestezi uzmanı tıp mı okur, olmak için hangi okullara hangi liseye gidilir, nasıl bir meslek, kaç yıllık, nasıl olunur gibi meslek hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca anestezi uzmanları ne kadar kazanıyor merak ediyorsanız Anestezi Uzmanı Maaşları yazımızı okuyabilirsiniz.
DİĞER ANESTEZİ UZMANI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, anestezi uzmanı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan anestezi uzmanı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :